Vadeli işlemlerde tevkifat uygulaması

 

03.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vadeli işlemlerde tevkifat uygulaması

Veysi Seviğ - 03 Mart 2006 Cuma - Dünya


Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde bankaların ve aracı kurumların taraf olduğu veya bunlar aracılığıyla yapılan; belirli bir vadede, önceden tespit edilen fiyat, miktar ve nitelikte ekonomik veya finansal göstergeye dayalı olarak düzenlenenler de dahil olmak üzere, para veya sermaye piyasası aracı malı, kıymetli madeni ve dövizi alma-satma-değiştirme hak ve/veya yükümlülüğünü veren vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri diğer sermaye piyasası aracı olarak tanımlanmaktadır.

Bu bağlamda Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesi uyarınca bankalar veya aracı kurumların yukarıdaki işlemleri yapmaları halinde, vadeli işlem veya opsiyon sistemleri hükümlerinden yararlandığı anda, sözleşmeye esas alınan kıymetin piyasa fiyatına göre oluşan değeri ile işlem fiyatına göre oluşan değeri arasındaki fark üzerinden sözleşmenin sona erdiği tarih itibariyle yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.

Bu tür kazancın bir kısmının sözleşmenin devamı sırasında lehdara ödenmesi halinde ise Gelir Vergi Yasası'nın geçici 67'nci maddesine göre tevkifat yapılmayacaktır. Ancak sözleşme sona ermeden sözleşmeden doğan kazancın ilgililerine (lehdara) ödenmesi sırasında sözleşme sonunda doğacak verginin ödenmesini güvenceye alacak önlemlerin banka ve aracı kurumlarca sağlanması gerekmektedir.

Türev ürünleri sözleşmeleri bir bütün olarak dikkate alınır. Ancak birden fazla yıla yayılan türev ürünlerine ilişkin sözleşmeden doğan kâr ya da zararın, dönemsel olarak ödenmesinin öngörüldüğü hallerde; her ödeme dönemi itibariyle lehdara yapılan ödemelerden mevcut yasal düzenleme gereği tevkifat yapılacaktır. Bu bağlamda sözleşmeden doğacak zararlar ise takvim yılı aşılmamak kaydıyla mahsup edilebilecektir.

Gelir Vergisi Yasası'nın 67'nci maddesinin 10'uncu fıkrası uyarınca "Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında 2006 yılında yapılan işlemlerden elde edilen kazançlar için... Tevkifat oranı sıfır olarak" uygulanacaktır.

Gelir Vergisi Yasası uygulaması ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 257 seri numaralı Genel Tebliğ uyarınca tam ve dar yükümlü kurumların 2006 yılında aralarında yaptıkları vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden doğan kazançları için tevkifat yapılmıyacaktır. Bu bağlamda söz konusu sözleşmelerin vadesinin 2007 ve sonraki yıllara sarkması durumunda da bu sözleşmelerden doğan kazançlara tevkifat uygulanmayacaktır. Türkiye'de işyeri veya daimi temsilci aracılığı ile faaliyette bulunmayanlar bu uygulamanın kapsamı dışında bırakılmıştır.

Türkiye'de işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla faaliyette bulunmasalar dahi banka ve benzeri finans kurumları tarafından bu kapsamda elde edilen gelirler tevkifata tabi tutulmayacaktır. Banka ve benzeri finans kurumları dşında kalan dar mükellef (yükümlü) kurumların ise mevcut düzenleme dahilinde tevkifat kapsamı dışında kalabilmeleri için Türkiye'de işyeri veya daimi temsilci aracılığıyla faaliyette bulunmaları gerekmektedir.

Tevkifat matrahının tespiti sırasında vadeli işlem veya opsiyon sözleşmeleri dolayısıyla ödenen komisyonlar ve banka sigorta muameleleri vergisi indirim konusu yapılabilecektir.

Örneğin Bay Yıldırım Eser, bir banka ile altı ay vadeli opsiyon sözleşmesi yaparak USD alış, YTL satış hakkı sözleşmesi yaptığını varsayacak olursak ve sözleşme koşullarının ise aşağıdaki şekilde olduğu dikkate alındığında, bu işlem dolayısıyla stopaj matrahı şöyle hesaplanacaktır.

. Sözleşme tutarı 1.000.000 dolar (USD)

. Vade altı ay

. İşlem anındaki spot kur 1.3400

. Opsiyon kuru 1.4000

. Opsiyon primi 10.000 USD (1.000.000x0.01)

. Vadede spot kur 1.3950

Bu durumda vade tarihindeki spot kur, opsiyon kurundan düşük olduğu için Bay Yıldırım Eser; dezavantajlı durumda olacak ve opsiyon hakkını kullanmayacaktır. Bay Yıldırım Eser'in opsiyon hakkını kullanmaktan dolayı kâr ve zarar söz konusu olmamakla birlikte, bu işlem nedeniyle ödediği 10.000 YTL tutarındaki opsiyon primi, sözleşme tarihindeki kur üzerinden Türk Lirası'na çevrilmek suretiyle, bu işlemden kaynaklanan zarar takvim yılı aşılmamak koşuluyla izleyen dönemlerde oluşan aynı türden kazançlardan mahsup edilebilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 863

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vadeli işlemlerde tevkifat uygulaması