Damga vergisi beyannamesi nereye verilecek?

 

10.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Damga vergisi beyannamesi nereye verilecek?

Veysi Seviğ - 10 Şubat 2005 Perşembe - Dünya


Damga Vergisi Yasası'nın 22'nci maddesi uyarınca "Makbuz karşılığı ödemelerde damga vergisi;

. Maliye Bakanlığı'nca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmi altıncı günü akşamına kadar ödenir."

. Diğer hallerde "kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen on beş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir."

Maliye Bakanlığı konuya ilişkin usul ve esasları belirmeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kağıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kağıdın düzenlenmesinden önce veya noterce işleme tabi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 43 seri numaralı Damga Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, 5281 sayılı yasa ile yapılan değişiklikten önce sürdürülen, damga vergisinin gelir ve kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine beyan edilip ödenmesi uygulamasına devam edilecektir. Diğer taraftan, bankalar, anonim şirketler gibi merkezleri dışında başka il ve ilçelerde faaliyet gösteren şubelerin düzenledikleri kağıtlara ait damga vergileri ise şubeler tarafından, muhtasar beyannamelerinin verildiği vergi dairelerine sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirilerek beyan edilip ödenecektir.

Bunun dışında kalan hallerde ise süreksiz mükellefiyet çerçevesinde;

. Tek vergi dairesi bulunan ile ve ilçelerde mevcut vergi dairelerine,

. Bağımsız vergi dairesi olmayan ilçelerde bağlı vergi dairesine (mal müdürlüklerine)

. Birden fazla vergi dairesi bulunan il ve ilçelerde süreksiz yükümlülüklerde ilgili iş ve işlemleri yürüten vergi dairelerine,

Damga vergisi beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi uygun görülmüş bulunmaktadır.

Diğer yandan söz konusu yasa maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca;

. Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında ihale kararları hariç olmak üzere düzenlenen kağıtlara ait damga vergileri, anılan dairece kağıdın mahiyeti ve nispi veya maktu vergi tutarlarını gösteren formüle edilmiş bir yazıyla kişinin tabi olduğu ödeme usulüne bakılmaksızın, kişiler tarafından kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak, kağıtların düzenlendiği yerdeki ilgili vergi dairesine makbuz karşılığı ödenmesi sağlanacak, verginin ödendiğine dair mükellefçe getirilecek makbuzun aslı ilgili iş kağıdına bağlanacak makbuzun örneği de ilgiliye verilecektir. Düzenlenen makbuza, verginin hangi işe ve kağıda ait olduğuna dair bilginin yazılması da gerekmektedir.

Söz konusu kağıtların noterliklerde düzenlenmesi halinde, bu kağıtlara ait damga vergilerinin Noterlik Kanunu çerçevesinde noterler tarafından makbuz karşılığı tahsil ve beyan edilmesi uygulanmasına devam edilecektir.

. Genel bütçeli daireler tarafından alınan ihale kararlarına ait damga vergilerinin, ihale kararının müteahhide tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde, verginin mükellefi olan müteahhitlerce, ilgili vergi dairesine beyanname verilmeksizin ödenmesi uygulamasına devam edilecektir.

. Sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler tarafından vergi dairelerine tasdik için getirilen bilançolar, gelir tabloları ve işletme hesabı özetlerinin üzerinde "...YTL damga vergisi tarafımızdan makbuz karşılığı ödenecektir. Defter sıra no..." kaşesinin bulunması ve kağıdı düzenleyen mükellefin imzaya yetkili elemanları tarafından onaylanması halinde tasdik işlemi yapılacaktır.

Ancak, sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeyen mükellefler tarafından vergi dairelerine tasdik için getirilen bilançolar, gelir tabloları ve işletme hesabı özetlerine ait damga vergileri vergi dairesi tarafından makbuz tahsil edildikten sonra tasdik işlemi yapılabilecektir. Söz konusu makbuzlara "... tarihli bilanço", veya "... tarihli gelir tablosu" gibi bir ibare konularak makbuzun hangi kağıda ait olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.

. Mükelleflerin damga vergisinin ödendiğine ilişkin makbuzu Vergi Usul Yasası hükümleri çerçevesinde saklanması ve istendiğinde yetkililere ibraz etmesi zorunludur.

. Makbuz karşılığı ödenecek damga vergisi yoksa damga vergisi beyannamesi verilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükelleflerin, bu durumu bir yazı ile beyanname verme süresi içinde vergi dairesine bildirmesi gerekmektedir.

. Noterliklerde düzenlenen veya tasdik için noterlere getirilen kağıtların damga vergilerinin noterler tarafından tahsil edilmesi uygulamasına devam edilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 9740

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Damga vergisi beyannamesi nereye verilecek?