Vergi danışmanınız

 

04.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU VE CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 04 Mart 2006 Cumartesi - Dünya


Soru: Keşif yaptırılmak üzere müşteriden alınan bedelin serbest meslek kazancının tespitinde hasılat olarak değerlendirilmesi mümkün müdür? Bu açıdan serbest meslek erbabı keşif bedeli için müvekkilinden bir bedel aldığı vakit bu tahsilatı için serbest meslek makbuzu düzenlemesi gerekir mi?

Keşif bedelini ödeyen kişi bu ödemesi için belge isterse nasıl davranılması gerekmektedir?

Yanıt: Vergi Usul Yasası'nın 236'ncı maddesi uyarınca "serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.

Diğer yandan Gelir Vergisi Yasası'nın 67'nci maddesi gereği olarak; serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyetler dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır.

Bu bağlamda müşteriden veya müvekkilden serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilir.

Ancak, "Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarfedilen para ve ayınlar kazanç sayılmaz."

Yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere serbest meslek erbabı her türlü tahsilatını serbest meslek makbuzu ile yapmak zorundadır. Ancak uygulamada daha çok keşif ve benzeri harcamalar için alınan avans paralar söz konusu paralar ilgili yerlere yatırıldıktan sonra alınan belgeler sahiplerine verilmek suretiyle belgelendirilmekte, dolayısıyla serbest meslek erbabının defter kayıtlarına intikal ettirilmemektedir.

Soru: İstanbul'da sahibi bulunduğumuz dairenin 1/2 hissesine eşim, diğer 1/2 hissesine ben sahibim. Dairemizi eşyalı olarak bir yabancıya kiraya verdik. Bu daireden elde ettiğimiz kira gelirinin 1/2 hissesini ben, 1/2 hissesini eşim mi beyan edecek, yoksa toplam kira bedelini birimiz mi beyan edeceğiz?

Bu kira bedelinden ne kadarı vergiye tabi değildir? Bu istisna serbest meslek faaliyeti sahibi için de geçerli midir? Eşim şu anda serbest çalışan ve serbest meslek erbabı olan bir doktordur. Muayenehanesi vardır.

Yanıt: Gelir Vergisi Yasası'nın 21'inci maddesi uyarınca "Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2005 yılında 2.000 YTL'si, 2006 yılında ise 2.200 YTL'si gelir vergisinden müstesnadır.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar bu istisnadan yararlanamazlar.

Böyle bir durumda eşiniz serbest meslek faaliyetinde bulunması ve bu nedenle de vergi yükümlüsü olması dolayısıyla Gelir Vergisi Yasası'nın 21'inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanamayacaktır. Buna karşılık eğer sizin ticari, zirai ve mesleki faaliyetiniz yoksa bu takdirde bu istisnadan yararlanmanız mümkündür.

Diğer yandan sahibi bulunduğunuz dairenin 1/2 kira bedelini sizin diğer 1/2 kira bedelini ise eşinizin beyan etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda aynı dairenin yarı kira bedelini siz beyanında, Gelir Vergisi Yasası'nın 21'inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanırken, eşiniz serbest meslek faaliyetinde bulunması nedeniyle bu istisnadan yararlanamayacaktır.

Ayrıca elde ettiğiniz kira bedelinden payınıza düşen kısımdan Gelir Vergisi Yasası'nın 74'üncü maddesi uyarınca söz konusu yasa maddesinde yer alan gider unsurlarını indirim konusu yapabilirsiniz.

Yasal düzenleme gereği olarak yükümlüler dilerlerse hasılatlarından yüzde 25 oranında götürü gider indirimi yapabilirler. Bu takdirde hasılat üzerinden gerçek gider indirimi yapılamaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 777

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız