Bugün Nezih Ağabey ile beraberiz

 

11.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Bugün Nezih Ağabey ile beraberiz

Veysi Seviğ - 11 Şubat 2005 Cuma - Dünya


Önümde şu anda bir "Anma Toplantısı"nın duyurusu duruyor. Bu duyuru yaklaşık on saattir önümde, ben ona bakıyorum. "O" bana bakıyor. Duyurunun sol baş tarafında eli şakağında, insanı bakışı ile rahatlatan, bugün aramızda fiziken olmayan, ancak her vakit aramızda ve gönlümüzde olduğu kesin bilinen Türk basın yaşamının efsane ismi Nezih Demirkent'in bakışlarından kendimi kısa süreli ayırsam bile saat 22.00'den bu yana on saattir "O"na bakıyorum. Bazen de geçmişe dalıp, "O"na bir şeyler söylemeye çalışıyorum.

On saattir hep, eğer şimdi fiziken aramızda olsa idi kimbilir bana neler söylemek isterdi diye kendi kendime kurgular üretiyorum.

Düşünüyorum, geçmişteki günlere geri dönüyorum. Binbir zorlukla, yokları varsayarak, kendisine boş bir televizyon kutusu gibi teslim edilen günlük baskı adedi 2-3 bin olduğu vakit övünülebilen, borçlarını ödemede zorluk çeken, sadece ekonomi ağırlıklı içerikle yayımını sürdürmeye çalışan bir günlük gazeteyi "DÜNYA Şirketler Grubu" haline dönüştüren "Nezih Demirkent" nasıl bu mucizeyi gerçekleştirmişti? Geçmişe gidiyorum. Gaziantep'te yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul'a geri dönemediğimiz geceyi, Tekirdağ'da düzenlenen toplantıya gidişimizi, Ankara'da buluştuğumuz otel lobisini, hepsi geçmişte kalmış.

Nezih Demirkent; gazetecilik yaşamında merdivenlerin ilk basamaklarından yukarıya adım adım tırmanan bir çalışan, ancak çalışkan bir çalışan. Türkiye'nin dört bir yanında dostları olan kişi, gazete sahibi ancak patron değil, bir ağabey. O yaşamında patron olmayı değil, ağabey olmayı tercih etmiş bir kişi.

Basının içersinde her kademede çalışan ve sonunda ülkemizin en yüksek tirajlı gazetesinin sorumluğunu üstlenen ve bugün büyük trajlı gazetelerin tümüne emeğini esirgemeden vermiş, büyük başarılara imza atan Nezih Demirkent, en küçük çalışanının derdine ortak olmayı bilmiş bir kişi...

Ülkemiz için her geçen gün önemi artan fakat, bugün dahi bazı kişilerce önemi pek anlaşılamayan yöresel sorunlara öncelik veren bir basın silahşörü.

Bugün DÜNYA Gazetesi'nin mahalli büroları tarafından üretilen haber araştırma ve inceleme ekleri, neredeyse devlet arşivinde yer alan değerlere dönüşmüş ise, bu olguda Nezih Demirkent'in ileri görüşlülüğünü gözardı etmek mümkün mü?

Düşünürken gülümseyen, gülümserken düşünen bakışlarında binlerce aydınlık fikir adeta bizlere yön gösteriyor. On saattir düşünüyorum, siyasete girmedi, bakanlık tekliflerini reddetti, patron olmak istemedi, dostluktan yana oldu, kapısını açık tuttu, kimseyi kırmak istemedi, ancak zaman zaman kırıldı ve doğru bildiği yoldan yürüdü, sonra bizleri bırakarak edediyet yoluna yöneldi.

Düşünüyorum ve hatırlıyorum; yıl 1983 soğuk bir Londra gecesi, gecenin geç bir saati telefonum çalıyor. O vakitler cep telefonu yok. Evdeki tek telefon dairenin girişinde. Yarı uykulu kalkıp telefona gidiyorum. Telefonun İstanbul ucunda Nezih Ağabey. İlk sözü "Uyuyor muydun?" oluyor ve sonra devam ediyor, "Yanında kağıt kalem var mı?" diye soruyor. Ben hemen cevap veriyorum ve elime bir kalem alıyorum.

O anda benden bir konuda bilgi isteyecek, bunun için bana not almamı söyleyecek diye düşünüyorum.

Oysa bana bir ilaç ismi yazdırıyor. "Bunu bana gönder, çok önemli" diyor ve arkasından ekliyor, "Sabah ilk işin bu olsun" diye...

Sabah ilk işim söz konusu ilacı alarak Türkiye'ye rahmetli Nezih Ağabey'e göndermek oluyor. O ilaç gazetede çalışan bir kişinin çocuğu için gerekli imiş, bunu sonradan, bir ~buçuk yıl geçtikten sonra öğreniyorum.

Nezih Demirkent'le (benim için bir ağabey) öylesine anılarımız oldu ki, halen o gülümserken düşünen, düşünürken gülümseyen resmine bakıyorum. Eli şakağında. Kendi kendime konuşuyorum ve Nezih Ağabey'e bir şeyler söylemek istiyorum.

Nezih Ağabey'i ben unutmadım. O'nu dostları, O'nunla beraber olanlar unutmadı. Bu nedenle O'nu anma toplantısı değil, O'nunla beraber olma toplantısı bugün bir defa daha gerçekleşiyor.

Nezih Demirkent adına bugün bir toplantı düzenlenmiş bulunuyor. İstanbul Sanayi Odası'nın Odakule Konferans Salonu'nda saat 14.00'te başlayacak olan bu toplantıya;

. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Erol Öztürk,

. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Niyazi Önen,

. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Mehmet Balduk,

. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Öner Özcan,

. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Sayın Nejat Ekrem Basmacı,

konuşmacı olarak katılacaklardır.

Toplantı; DÜNYA Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hakan Güldağ'ın "DÜNYA Gazetesi ve Anadolu Haberciliği" konulu konuşması ile açılacaktır. Bu toplantıya herkes davetlidir.

DÜNYA GAzetesi'nin en kıdemli kişisi olarak Nezih Ağabey'e her geçen gün biraz daha yaklaşıyorum. Bu da beni mutlu ediyor.

DÜZELTME VE ÖZÜR: 2004 yılı 4'üncü geçici beyan süresi daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 15 Şubat 2005 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu süre 09.02.2005 günlü yazımızda 15.05.2005 olarak çıkmıştır. Doğrusu 15 Şubat 2005'tir. Düzeltir, özür dileriz. VS

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 652

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bugün Nezih Ağabey ile beraberiz