Vergi danışmanınız

 

12.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 12 Şubat 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: İndirimli katma değer vergisi uygulamasında görülen tereddütler üzerine yazınızı okuyunca, ilgili bulunduğumuz bir benzer uygulama için köşenizde bir tahlil lütfederseniz, hem okul ve öğrenci yurt idarecileri ve hem de biz veliler rahatlamış olacağız.

Ankara .... Üniversitesi Vakfı'nca bir öğrenci misafirhanesi işletilmektedir. İsmi böyle olmakla birlikte her şeyi ile bir öğrenci yurdu durumundadır. Yatak ve yemek bir arada olmak üzere aylık maktu ücret olarak yüzde 18 katma değer vergisi dahil .... lira alınmaktadır. Verilen faturalarda yüzde 18 katma değer vergisi açıkça gösterilmektedir. Faturanın açıklama kısmında (yani hizmetin nevi olarak) misafirhane konaklama ücreti yazılıyor. Biz veliler maliyenin katma değer vergisi indiriminden ötürü aylık ..... milyon lira kadar bir eksik vergi alacağını, dolayısıyla ödeyeceğimiz aylık maktu ücretlerden bu kadar bir düşme olacağını umuyorduk. Halbuki, ocak ayında da aynı miktar ücret tahsil edildi.

Bu durumda, üniversitenin adı ne olursa olsun, bir yurt işletmesinden KDV indirimi olması gerekmiyor mu?

YANIT: Katma Değer Vergisi Yasası'nın 17'nci maddesinde, "Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalar ile Diğer İstisnaları" belirlemiş bulunmaktadır. Bu istisna kapsamında olan "Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar" arasında "Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan ve tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflar"ın;

"...hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ve veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarları gibi kuruluşlar, öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve sakat bakım ve huzurevleri, .... işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetleri"

katma değer vergisinden istisna kılınmıştır.

Diğer yandan katma değer vergisi oranlarını belirleyen Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, "Diğer Mal ve Hizmetler" başlığı altında II sayılı listenin B bölümünün 4'üncü sırası "Üniversite ve yüksekokullar ile 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri" ile "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler şeklinde yeniden belirlenmiş bulunmaktadır.

Bu bağlamda yapılan bu değişiklik gereği olarak "Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği" hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetlere uygulanmakta olan katma değer vergisi yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiştir.

Sizin belirttiğiniz üzere .... üniversitesi vakfı tarafından işletilen ve aslında yurt hizmeti sunan kuruluşun ismi öğrenci misafirhanesi olarak belirlenmiş olduğundan yurt olarak kabul edilmemektedir.

Yukarıda da belirtmeye çalıştığımız üzere vergiden muaf üniversite vakıflarının işletmekte oldukları yurt hizmetleri katma değer vergisinden bağışık olup, özel yurtların sunmakta oldukları hizmet ise yüzde 8 katma değer vergisine tabi bulunmaktadır.

Ancak, ismen yurt olarak tanımlanmayan ve dolayısıyla "misafirhane" olarak tanımlanan yerlerde sunulan hizmetler yüzde 18 katma değer vergisine tabi tutulmaktadır.

Bir başka anlatımla misafirhane hizmetleri ile yurt hizmetleri katma değer vergisi uygulaması açısından farklılık göstermektedir. Bu farklılığın ismen değişikliğe tabi tutulması, örneğin yurt olarak yeniden belirlenmesi halinde katma değer vergisi oranı yüzde sekiz, eğer üniversite vakfının vergi muafiyeti varsa sunulan hizmet bedelinin katma değer vergisinden bağışık tutulması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 943

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız