Dördüncü geçici vergi beyanları yarın mesai saati bitimine kadar verilecektir

 

14.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Dördüncü geçici vergi beyanları yarın mesai saati bitimine kadar verilecektir

Veysi Seviğ - 14 Şubat 2005 Pazartesi - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesi uyarınca "Zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, kanuni sürenin bir katını, kanuni sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere Maliye Bakanlığı'nca münasip bir mühlet verilebilir."

Yasal düzenleme gereği olarak "Maliye Bakanlığı mühlet verme yetkisini tamamen veya kısmen mahalline devredebileceği gibi bölgeler, iller, ilçeler veya sektörler ile iş kolları ya da mükellef grupları itibariyle... kullanabilir."

Maliye Bakanlığı 2004 yılının dördüncü geçici vergi dönemi beyannamesinin hazırlanma safhasına Kurban Bayramı tatilinin de araya girmiş olması nedeniyle söz konusu yetkiyi kullanarak, beyanname süresini 15 Şubat 2005 tarihine kadar uzatmış bulunmaktadır. (Vergi Usul Yasası 14 numaralı sirküleri)

Bir başka anlatımla Maliye Bakanlığı'nın 1 Şubat 2005 günlü ve 14 numaralı Vergi Usul Yasası Sirküleri ile 2004 yılı dördüncü geçici vergi dönemi beyanname verme süresini tüm geçici vergi mükellefleri için 15 Şubat 2005 günü mesai saati bitimine kadar uzatmış bulunmaktadır.

Geçtiğimiz hafta içersinde yaşanan olumsuz hava koşulları yanında zaman zaman yaşamış bulunduğumuz iletişim sorunları bu köşenin yazarını da zor durumda bırakmıştır.

9 Şubat 2005 günü Bize Göre köşesinde yayımlanan "Enflasyon Düzeltmesi İle İlgili Yeni Süre" başlıklı yazımızda iki ayrı tarih hatası olmuştur. bu hatalardan dolayı okurlarımızdan özür dileriz. Şöyle ki;

. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel müdürlüğü tarafından yayımlanan (8) numaralı Vergi Usul Yasası Sirküleri uyarınca "Bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinden enflasyon düzeltmesi yapmama yönündeki ihtiyarilikten yararlanmış olanların 2004 yılının dördüncü geçici vergi dönemi beyannamesinin verilme süresi olan 10.02.2005 tarihine kadar düzeltme işlemlerini" yapabilecekleri hususu öngörülmüş bulunmaktadır." Bu süre şimdi gelir ve kurumlar vergisi beyanname verme süresine kadar uzatılmıştır.

09.02.2005 günlü yazımızda 10.02.2005 tarihi yerine 10.12.2005 tarihi çıkmıştır. Hata tamamen şahsımıza aittir. Bilindiği üzere bu tarih 10 Şubat 2005'tir.

. İkinci ve çok önemli hata ise 2004 yılının dördüncü geçici vergi dönemi ile ilgili beyan süresine yönelik tarih ile ilgiliydi. Bu tarih 15 Şubat 2005 yerine, yazımızda 15.05.2005 olarak çıkmıştır. Bu hata da tamamen şahsıma aittir.

Okurlarımızın konuya yönelik olarak eleştiri ve uyarıları için teşekkür etmeyi bir görev addediyorum. Yapılan hata için ise okurlarımızdan özür diliyoruz.

Diğer yandan bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 298'inci maddesinin (a) fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan hükme göre Devlet İstatistik Enstitüsü'nce Türkiye geneli için ilan edilen fiyat endeksindeki artışın içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde yüzde 100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde yüzde 10'dan fazla olması halinde mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır.

Geçici vergi dönemlerinde bu oranların tespitinde, son üç hesap dönemi yerine üçer aylık dönemlerin son ayı dahil önceki otuzaltı ay içinde bulunulan hesap dönemi yerine son oniki ay dikkate alınacaktır. Bir hesap dönemi içindeki geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılacaktır.

Enflasyon düzeltmesi yapma şartları oluştuktan sonra fiyat endeksindeki artışın, mali tablo tarihi itibariyle içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde yüzde 100'den (yüzde 100 dahil) ve içinde bulunulan hesap döneminde yüzde 10'dan (yüzde 10 dahil) daha az olması halinde mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak ve enflasyon düzeltmesi yapma şartları sona ermiş olacaktır.

Hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan yükümlüler takvim yılı geçici vergi dönemleri itibariyle, özel hesap dönemi tayin edilen yükümlüler ise kullandıkları özel hesap dönemine ait geçici vergi dönemleri itibariyle söz konusu koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğine bakacaklardır.

Son olarak 9 Şubat 2005 günlü yazımızda var olan rakamsal yanlışlıklar için tüm okurlarımızdan özür dileriz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 629

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Dördüncü geçici vergi beyanları yarın mesai saati bitimine kadar verilecektir