Elektronik sertifika hizmet sağlayıcılığı

 

16.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Elektronik sertifika hizmet sağlayıcılığı

Veysi Seviğ - 16 Şubat 2005 Çarşamba - Dünya

Elektronik imza uygulaması ile ilgili "bildirim ve sertifikasyon süreçlerine, güvenli elektronik imza oluşturma ve doğrulama verileri ile araçlarına, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı, kurum, nitelikli elektronik sertifika sahibi ve üçüncü kişilerin yükümlülüklerine, denetime, faaliyetin sona erme hallerine, zaman damgasına, yabancı elektronik sertifikalara, güvenliğe, teknik ve mali hususlara ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Söz konusu yönetmeliğin altıncı maddesinde de belirlendiği üzere "kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) olma istemlerini içeren bir dilekçe ve tebliğ ekinde yer alan bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak Telekomünikasyon Kurumu'na ibraz etmek suretiyle istemde bulunabileceklerdir.

Telekomünikasyon Kurumu yapılan bildirimi derhal incelemeye alarak bu incelemeyi iki ay içinde sonuçlandıracaktır. Bu bağlamda bildirim koşullarını eksiksiz olarak yerine getiren Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı, bildirim yaptığı tarihten iki ay sonra faaliyete geçebilecektir.

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı, nitelikli elektronik sertifika vereceği kişilerin kimliğini, nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli resmi belgelere göre saptayacaktır. Ayrıca nitelikli elektronik hizmet verilecek kişi kimlik tespiti sırasında bizzat hazır bulunacaktır.

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı; nitelikli sertifika verilecek kişi kimliğinin daha önce tespit edilmiş olması halinde veya kurumsal başvurularda kimlik tespiti için bizzat hazır bulunma şartını aramayabilecektir. Kurumsal başvuru sahibi, adına başvuruda bulunduğu nitelikli elektronik sertifika istemini yazılı olarak belgelendirecektir. Bu bağlamda nitelikli elektronik sertifika başvurusu sırasında sertifika verilecek kişiye ait kimliğin doğru ve güvenilir biçimde tespit edilmesinden Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı sorumludur.

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı, kendi imza oluşturma ve doğrulama verileri ile sertifikasını Türkiye sınırları içersinde oluşturur ve imza oluşturma verisini hiçbir şekilde bu sınırların dışına çıkaramaz. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı'na ait imza oluşturma ve doğrulama verilerinin geçerlilik süresi on yılı aşamaz. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı, faaliyete geçmesini müteakip yedi (7) gün içinde; sertifikasını, sertifika özet değerini ve özetleme algoritmasını kendi internet sayfasında yayımlamak, ulusal yayın yapan en yüksek üç gazetede ilan vermek suretiyle kamuoyuna duyurmak ve gazete ilanlarının bir örneğini Telekomünikasyonu Kurumu'na göndermek zorundadır.

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı özel hukuk tüzelkişiliği niteliğinde ise, kurucu ortakları, tüzel kişiliği temsile yetkili yöneticileri ve istihdam ettiği personeli taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa uğramış olsalar bile ağır hapis veya altı (6) aydan fazla hapis yahut basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama veya devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı ya da iştirak veya bileşim alanındaki suçlar nedeniyle hüküm giymemiş olmalıdır.

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı bilgi güvenliği, elektronik imza teknolojileri ve veri tabanı yönetimi alanında yeteri kadar teknik personel istihdam etmekle yükümlüdür.

Nitelikli elektronik sertifika, zaman damgası ve ilgili hizmetlere ait Elektronik Hizmet Sertifikası Sağlayıcılarının uymakla yükümlü olduğu ücretlerin alt ve üst sınırlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenecektir.

Nitelikli elektronik sertifikanın iptaline ilişkin istemler, sertifika sahibi ve sözleşme ile belirlenen kişiler tarafından yapılabilecektir. Bu bağlamda da Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı'nın duruma ilişkin işlemlerin yapılabilmesini sağlamak amacıyla, ilişkiyi en azından telefonla ve kesintisiz olarak sürdürebilir olması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 901

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Elektronik sertifika hizmet sağlayıcılığı