Basit usulde beyanname verme süresi 28 Şubat 2005'e kadar

 

17.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Basit usulde beyanname verme süresi 28 Şubat 2005'e kadar

Veysi Seviğ - 17 Şubat 2005 Perşembe - Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın 92'nci maddesi uyarınca bir takvim yılına ait beyanname izleyen yılın mart ayının on beşinci günü akşamına kadar, gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olması halinde izleyen yılın şubat ayının on beşinci günü akşamına kadar tam mükellefiyette vergiyi tarha yetkili vergi dairesine, dar mükellefiyette Türkiye'de vergi muhatabı mevcutsa onun Türkiye'de oturduğu yerin, Türkiye'de vergiye muhatabı yoksa işyerinin, işyeri birden fazla ise bu işyerlerinden herhangi birisinin bulunduğu yer vergi dairesine verilir ve taahhütlü olarak posta ile gönderilir.

Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi hükmü gereği olarak Maliye Bakanlığı; vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan yükümlü tarafından gönderilmesine izin verilebileceği ve zorunluluk getirilebileceği gibi, bunların yetki verilmiş gerçek ve tüzelkişiler aracılığıyla gönderilmesine izin vermeye yetkili kılınmış bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı bu yetkisini kullanarak yayımlamış bulunduğu 340 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile yıllık gelir vergisi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesi uygulamasına ilk defa tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannameleri kapsamak üzere 2004 yılı gelirlerine ilişkin olarak verilecek olan beyannameler için başlatmış bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı; 2005/2 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile e-beyannamenin ilk uygulama yılı olması nedeniyle, Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesindeki yetkiye dayanarak, geliri sadece basit usulde tespit olunan ticari kazançlardan ibaret olan gelir vergisi yükümlülerinin 2004 takvim yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamesi verilme süresi, 2005 yılı Şubat ayının 28'inci günü akşamına kadar uzatmıştır. Bir başka anlatımla basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri yıllık beyannamelerini 28 Şubat 2005 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairesine verebileceklerdir.

Maliye Bakanlığı beyanname verme süresini uzatırken, Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesini dayanak göstermesi bulunmaktadır.

Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesi "Mühlet Verme" konusunu hükme bağlamış bulunmaktadır. Buna göre zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, yasal sürenin bir katını, yasal sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere Maliye Bakanlığı tarafından münasip bir mühlet verilebilmektedir.

Maliye Bakanlığı, e-beyanname geçiş sürecini zor durum olarak kabullenerek yükümlülere bu bağlamda 28 Şubat 2005 tarihine kadar beyanname verebilme olanağını sağlamış bulunmaktadır.

Ancak beyanname verme süresinin uzatılmış bulunması ödeme süresini etkilememektedir. Çünkü, Maliye Bakanlığı sadece beyanname verme süresini uzatmış bulunmaktadır.

Dolayısıyla basit usulde vergiye tabi olan yükümlüler kendilerine tanınan bu ek sürenin sonuna kadar hem beyannamelerini verebilecekler ve hem de beyanname üzerinde hesaplanan gelir vergisinin birinci taksidini ödemekle yükümlü olacaklardır.

Gelir Vergisi Yasası'nın 117'nci maddesi gereği olarak basit usulde vergiye tabi olanlar yıllık beyannamelerin üzerinden tarh edilen vergiyi iki taksit halinde birinci taksidi şubat ayı içersinde, ikinci taksidi ise haziran ayında ödemekle yükümlüdürler.

Basit usulde vergilendirme biçimi üzerine yoğunlaştırılan eleştiriler giderek artmaktadır. Bu bağlamda yapılan yasal düzenlemeler çerçevesinde basit usulde vergilendirilenlerin faaliyet alanları kısıtlanmaktadır.

Basit usulde vergilendirilenlerin uygulamada fiş ve fatura verme zorunluluğuna yeterince uygun davranmamaları eleştirilerin odak noktasını oluşturmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2343

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Basit usulde beyanname verme süresi 28 Şubat 2005'e kadar