Sinema giriş biletleri ödeme kaydedici cihazla düzenlenebilecek

 

18.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Sinema giriş biletleri ödeme kaydedici cihazla düzenlenebilecek

Veysi Seviğ - 18 Şubat 2005 Cuma - Dünya


Belediye Gelirleri Yasası'nın 17'nci maddesi uyarınca "... belediye sınırları ile mücavir olanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetleri eğlence vergisine tabidir."

Eğlence vergisinin nispet ve miktarları ise söz konusu yasanın 21'inci maddesinde yer almaktadır. Yasal düzenleme gereği olarak eğlence vergisi biletler kullanılmadan önce mahallin malmüdürlüğüne veya muhasebe müdürlüğüne emaneten yatırılır.

5281 sayılı yasanın 17'nci maddesi ile Belediye Gelirleri Yasası'nın 21'inci maddesine eklenen fıkra hükmüne göre de "Maliye Bakanlığı ...biletle girilen yerlere ilişkin eğlence vergisinin hesaplanması ve ödenmesine dair işlemlerin ödeme kaydedici cihaz kullanılarak yapılmasına ait usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."

Maliye Bakanlığı söz konusu yetkisini kullanarak sinemalarında yerli ve yabancı film gösteren yükümlülerin istemeleri halinde giriş biletlerini, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Yasa'nın 5'inci maddesinde yer alan düzenleme gereği söz konusu cihazlarla düzenleyebileceklerdir. Bu şekilde düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişleri "giriş bileti" olarak kabul edilecektir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 63 seri numaralı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Yasa ile ilgili genel tebliğ ile yapılan açıklamaya göre "Giriş bileti düzenlenmeden kullanılacak olan ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış olan ödeme kaydedici cihazlar rulolarına "belediyeler tarafından özel damga konulması koşulu aranmayacaktır. Bir başka anlatımla bilet yerine geçerli olmak üzere düzenlenen yazar kasa rulolarının belediyeler tarafından ayrıca onaylanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bahse konu biletle girilen eğlence yerlerini işleten yükümlüler giriş biletlerini ödeme kaydedici cihazları kullanmak suretiyle düzenlemeleri halinde, bu hizmetleriyle ilgili olarak müşterilerine başkaca bir belge vermeyeceklerdir.

Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle düzenlenen biletlerin kayıt rulosunda yazılı olan örneği müşteriye verilecek, diğeri ise Vergi Usul Yasası'nın defter ve belgelerin muhafaza ve ibraz zorunluluğuna ilişkin hükümleri uyarınca yükümlü tarafından saklanacaktır.

Müşteriye verilen hizmet karşılığı düzenlenen bilet nüshası, sinemaya girişte biletin yırtılması veya iptal edilmesi gibi bir işleme tabi tutulmayacaktır. Ancak mükerrer kullanımların önlenmesine yönelik olarak giriş biletinin herhangi bir yerine, girişte işletmeci tarafından özel işaretlerini taşıyan ve biletin kullanıldığını gösteren damga ve kaşe uygulanacaktır.

Giriş biletlerini ödeme kaydedici cihazlar aracılığı ile düzenleyen yükümlüler tahsil edilen eğlence vergisini ödeme kaydedici cihazların günlük kapanış fişleri (Z raporu) ve mali hafıza raporlarından yararlanarak hesaplayacaklardır.

Yükümlüler bu şekilde hesaplanan her aya ait eğlence vergisini en geç ertesi ayın 20'nci günü akşamına kadar mahallin malmüdürlüğüne veya muhasebe müdürlüğüne ödeyeceklerdir.

Malmüdürlükleri ve muhasebe müdürlüklerince, tahsil edilen meblağın yüzde 75'ini Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlığı hesabına yüzde 25'i ise ilgili belediyelere, tahsilini izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar aktarılacaktır. Bu bağlamda verginin ödendiğine dair belge ve o aya ait hasılatı gösteren ödeme kaydedici cihaz mali hafıza raporu tebliğ ekinde yer alan bilgi formu ile ödemenin yapıldığı ayın sonuna kadar ilgili belediyeye verilecektir.

Giriş biletlerini ödeme kaydedici cihazlarla düzenlemeyen yükümlüler ise eğlence vergisine ilişkin işlemlerine mevcut yasal düzenleme çerçevesinde devam edecektir.

5281 sayılı yasa ile yapılan değişiklik uyarınca özellikle yerli ve yabancı film gösterimi yapan eğlence yerlerine giriş için düzenlenmesi ön görülen biletlerin düzenlenmesine ve kullanımına yönelik önemli bir kolaylık sağlanmış olup bundan böyle söz konusu giriş biletleri ödeme kaydedici cihazlar aracılığı ile de düzenlenebilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2176

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sinema giriş biletleri ödeme kaydedici cihazla düzenlenebilecek