İşlerliği zor bir katma değer vergisi istisnası

 

01.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşlerliği zor bir katma değer vergisi istisnası

Veysi Seviğ - 01 Ağustos 2008 Cuma - Referans

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 17'inci maddesinin 2'inci fıkrasının (d) bendi gereği olarak "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere bu projelerdirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılan teslimatlar "sosyal amaç taşıyan" istisnalar arasında değerlendirilmiştir.

Bu hükme göre, kültür ve tabiat varlıklarının restorasyonu, onarımı ve bakımına ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından cinsleri ve standartları belirlenecek mal ve hizmetler ile mimarlık hizmetlerinde, yine Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara göre Katma Değer Vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 96 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklamalar çerçevesinde istisna kapsamına tescilli taşınmaz kültür varlıklarının sadece rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine ilişkin olarak, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak mal teslimleri girmektedir.

11 Haziran 2005 tarih ve 25842 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları, Proje Büroları ile Eğitim Birimlerinin Kuruluş, İzin, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik" ile tanımlanan 1. Grup yapılar hariç olmak üzere, tescilli taşınmazların fonksiyon ve konfor şartları gereği kullanıma yönelik donanımı ve proje hizmetleri istisnadan yararlandırılmamaktadır. Örneğin bu bağlamda klima, jakuzi, yangın hassas algılama, kapalı devre kamera sistemi, tefriş elemanları istisna açısından kapsam dışı kabul edilmektedir.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarına ilişkin bu istisna uygulamasından yararlanabilmek için bu varlıkların sahibi olmak şart değildir. Sponsorluk ve benzeri sözleşmelerle kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerini gerçekleştirecek olanlar da bu istisnadan yararlanabilmektedir.

Buna göreörneğin taşınmaz kültür varlığı olarak Vakıfler Gernel Müdürlüğü adına tescil edilmiş olan bir çeşmenin, yapılan bir sözleşme ile ticari faaliyette bulunan bir Anonim Şirket tarafından restore edilmesi halinde, bu onarımı gerçekleştiren şirketin istisnadan yararlandırılması öngörülen mal ve hizmet alımlarında istisna uygulanabilecektir.

İstisna kapsamında satın alınacak mal ve hizmet bedelleririnin Vergi Usul Yasası'nın 232'inci maddesinde öngörülen ve ilgili dönemde uygulanmakta olan fatura düzenleme gereğinin alt sınırı olan miktardan az olmaması gerekmektedir. Bu miktar 2008 yılında 600 YTL'dir.

Aynı faturada istisna kapsamıa giren birden fazla mal veya hizmetin yer alması ve bunların bedelleri toplamının fatura düzenleme sınırını aşması halinde vergi hesaplanmayacaktır. Aynı belgede istisna kapsamına giren ve girmeyen işlemlerin birlikte yer alması halinde ise her bir işlem, tür ve tutar itibarıyla ayrı ayrı gösterilecek, istisna kapsamına giren işlemlere ait bedeller toplamının fatura düzenleme sınırından fazla olması halinde sadece istisna kapsamına girmeyen işlem bedellerinin toplamı üzerinden vergi hesaplanacaktır.

İlgili Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü veya Tapu Sicil Müdürlüğü'nden tescil kaydı alınan taşınmaz kültür varlığına rölöve, restorasyon ve restitüsyon projeleri ile proje kapsamındaki işlerde kullanılacak malzemeler liste halinde proje müelliflerince hazırlanacaktır. Hazırlanan proje ve analizler, belediye sınırları içerisinde belediyeye, belediye sınırları dışında valiliğe onaylatılarak Koruma Bölge Kurulu'na sunulacaktır. Koruma Bölge Kurulu, tescilli taşınmaza ait proje ile malzeme listesini inceleyip uygun bulduğu takdirde, projeyi onaylayarak projeden yararlanacak olana istisna belgesini verecektir.

Bu belgenin ekinde yer alan listede, istisna kapsamında işlem görecek mal ve malzemeler sıra numarası verilmek suretiyle cins ve miktar (adet, kilo, metra küp ve benzeri) olarak açıkça belirtilecektir. İstisnadan yararlanacak olanlar istisna belgesi ve listeyi mal aldığı satıcılara ibraz ederek bu işlemlerde Katma Değer Vergisi uygulanmamasını talep edecektir. Satıcılar bu kapsamda teslim ettikleri malların listedeki sıra numarasını, cinsini ve teslim ettikleri miktarı listenin arka yüzüne yazarak imzalamak ve kaşe basmak suretiyle onaylayacak ve bu şekilde yapılan satışlarda Katma Değer Vergisi uygulanmayacaktır. Kendilerine istisna belgesi ibraz edilen satıcıların, talep edilen malın listedeki miktarı aşması halinde aşan kısmı için istisna kapsamında işlem yapılmayıp Katma Değer Vergisi uygulanması gerekmektedir. İstisna belgesi ile arka tarafına satıcı tarafından şerh düşülmüş listenin alıcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcıya verilecektir.

Ancak, tüm bu açıklamalara rağmen uygulamada bi istisna çalışmamaktadır. Çünkü, söz konusu istisna kapsamında hizmet sunması veyahut da teslimde bulunması gerekenler, yaptıkları bu işler için ödemiş bulundukları Katma Değer Vergisi açısından sorun yaşamaktadırlar. Bu nedenle de istisna kapsamında iş yapmaktan kaçınmaktadırlar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 570

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşlerliği zor bir katma değer vergisi istisnası