Ocak 2005 ayına ait KDV beyanname verme süresi uzatıldı

 

21.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Ocak 2005 ayına ait KDV beyanname verme süresi uzatıldı

Veysi Seviğ - 21 Şubat 2005 Pazartesi - Dünya


Katma Değer Vergisi Yasası'nın 41'inci maddesi hükmü uyarınca "Mükellef ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar katma değer vergisi beyannamelerini vergilendirme dönemini takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle" yükümlü bulunmaktadırlar.

Ancak yasal düzenleme gereği olarak katma değer vergisi beyanının gümrük giriş beyannamesi veya özel beyanname ile yapılması gerektiği hallerde bu beyannameler vergi yükümlülüğünün başladığı anda gümrük idaresine verilmektedir.

"İşi bırakan mükellefler" ise "katma değer vergisi beyannamesi"ni işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın yirminci günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine vereceklerdir.

Diğer yandan söz konusu verginin ödenmesi ile ilgili hükümleri içeren 46'ncı maddede yer alan düzenleme gereği;

. Beyanname vermek mecburiyetinde olan mükellefler ile vergi kesmekle sorumlu tutulanlar, bir vergilendirme dönemine ait katma değer vergilerini beyanname verecekleri ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.

Yukarıda da belirtildiği üzere katma değer vergisi beyannameleri genel olarak vergiye tabi işlemlerin gerçekleştiği ayı izleyen ayın yirminci günü akşamına kadar bağlı bulunulan vergi dairesine verilmesi ve beyanname üzerinden tarh edilen verginin ise beyanname verilen ayın yirmi altıncı günü akşamına göre ödenmesi gerekmektedir.

Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesi hükmü gereği olarak "Zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, kanuni sürenin bir katını, kanuni sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere Maliye Bakanlığı'nca münasip bir mühlet verilebilmektedir.

Bu mühletin verilebilmesi için:

. Mühlet isteyen, sürenin bitmesinden evvel yazı ile istemde bulunmalıdır.

. İstemde gösterilen mazeret mühlet verecek makam tarafından kabule layık görülmelidir.

. Mühletin verilmesi halinde verginin alınması tehlikeye girmemelidir.

5228 sayılı yasanın 2'nci maddesiyle bu maddeye eklenen fıkra hükmü uyarınca da "Maliye Bakanlığı mühlet verme yetkisini tamamen veya kısmen mahalline devredilebileceği gibi bölgeler, iller, ilçeler veya sektörler ile iş kolları ya da mükellef grupları itibariyle yazılı başvuru şartı aramaksızın da" kullanabilmektedir.

Maliye Bakanlığı bu yetkisini genel anlamda beyanname verme sürelerini uzatmaya yönelik olarak da kullanmaktadır. Bu bağlamda Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından 26 numaralı "katma değer vergisi sirküleri" ile Ocak 2005 dönemine ait katma değer vergisi beyannamelerinin 2004 yılının dördüncü geçici vergi dönemi beyannamelerinin hazırlanma safhasına rastlamış olmasını" dikkate alarak 25.02.2005 günü mesai saati sonuna kadar verilebileceğini, bu bağlamda da beyanname verme süresinin uzatıldığını duyurmuştur.

Buna göre; katma değer vergisi yükümlülerinin ayırım yapılmaksızın tümü Ocak 2005 dönemine ait katma değer vergisi beyannamelerinin 25 Şubat 2005 Cuma günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairesine verebileceklerdir.

Maliye Bakanlığı 26 sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri ile sadece Ocak 2005 ayına ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi süresini uzatmış bulunmaktadır. Bu nedenle uzatma süresi içersinde verilen beyannameler üzerinden hesaplanacak olan katma değer vergisi yasal süresi içerisinde ödenecektir.

Ocak 2005 ayına ait katma değer vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanacak olan katma değer vergisinin yasal düzenleme gereği 26 Şubat 2005 tarihi de dahil olmak üzere ödenmesi gerekmektedir. Ancak 26 ve 27 Şubat tarihleri resmi tatil olduğundan ödemeler en geç 28 Şubat 2005 Pazartesi günü akşamına kadar yapılabilecektir.

Bilindiği üzere Maliye Bakanlığı 2004 yılı dördüncü dönem geçici vergi beyannamelerinin verilme süresini de 15 Şubat 2005 tarihine kadar uzatmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1535

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ocak 2005 ayına ait KDV beyanname verme süresi uzatıldı