Yatırım indirimi uygulamasında taşıtlar

 

24.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yatırım indirimi uygulamasında taşıtlar

Veysi Seviğ - 24 Şubat 2005 Perşembe - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın yatırım indirimi ile ilgili ilkeleri belirleyen 19'uncu maddesi uyarınca "binek otomobilleri ve benzeri kara taşıtları, yat, kotra, tekne ve benzeri motorlu deniz araçları ile uçak ve helikopter gibi hava taşıtları"nın yatırım indiriminden yararlandırılmaması gerekmektedir. Ancak, yasal düzenleme gereği olarak söz konusu iktisadi varlıklar işletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili bulunuyorsa, bu takdirde bu varlıkların da yatırım indiriminden yararlandırılması mümkün olabilmektedir.

Yasa maddesinde yer alan binek otomobili kavramı uygulamada duraksama yaratmaktadır. Bu bağlamda yasa maddesinde yer alan "benzeri kara taşıtı"nın nitelik olarak binek aracının tanımı ile doğrudan doğrudan bağlantılı bulunması konunun önemini artırmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ve yönlendirmelerden anlaşılacağı üzere "Bir taşıtın binek otomobili benzeri taşıt olup olmadığı aracın niteliğine göre belirlenecektir. Nitelikleri itibariyle binek otomobili olarak kullanılabilecek yapıda olan panel van, kaptıkaçtı (Carry-all, Travel-all, Jeep-statiton) gibi taşıtlar, binek otomobili benzeri taşıtlar olarak değerlendirilmektedir.

Ancak yine Maliye Bakanlığı'nın görüşüne göre bu araçların nitelikleri itibariyle binek otomobili olarak değil de, sadece yük taşımak amacıyla kullanılabilecek bir yapı arz etmesi durumunda, binek otomobili ve benzeri araçlar kapsamında değerlendirilmeyecektir. Örneğin; bir panel van'ın sadece ön koltuklarının bulunması ve aracın arkasında koltuk ve cam bulunmaması durumunda, bu aracın binek otomobiline benzediğinden söz edilemeyecektir.

Vergi idaresince işletmenin esas faaliyet konusunun belirtilen taşıtların kısmen veya tamamen işletilmesi olması durumunda, söz konusu araçların yatırım indiriminden yararlandırılması öngörülmüştür.

Örneğin;

. Taşıt kiralama konusunda faaliyet gösteren şirketin kiralanmak üzere aktifine almış bulunduğu binek otomobilleri yatırım indiriminden yararlandırılacaktır.

. Yük veya yolcu taşımacılığı faaliyetinde ya da ilaçlama faaliyetinde bulunan firmaların kullandığı uçaklar ile,

. Yat turizmi faaliyetinde bulunan firmaların aktifine dahil etmiş olduğu yatlar yatırım indirimi istisnasından yararlandırılmaktadır.

Söz konusu varlıkların yatırım indiriminden yararlandırılabilmesi için münhasıran aktifine kayıtlı bulunduğu işletmenin faaliyet alanında kullanılması gerekmektedir.

Diğer yandan esas faaliyet konusu, yukarıda belirtilen taşıtların kısmen veya tamamen işletilmesi olmayıp, başka alanlarda faaliyet göstermekte olan işletmelerin satın aldığı bu taşıtlar, yatırım indirimi istisnasından yararlandırılmamaktadır.

Örneğin;

. Sigara veya ilaç satış, dağıtım ve pazarlaması yapan bir kurumun, aktifine kayıtlı olan dağıtım ve pazarlama faaliyetinde kullanmak üzere satın aldığı binek otomobilleri,

. Dayanıklı tüketim malları ticareti ile uğraşan yükümlülerin işletmesine kayıtlı bulunan binek otomobilleri,

. Otel işletmesinin aktifine kayıtlı bulunan ve müşterilerini gezdirme amacıyla aktifine dahil ettiği yat,

. Personel için tahsis edilen binek araçları,

işletmenin faaliyeti çerçevesinde kullanılmış olsa bile yatırım indiriminden yararlandırılmayacaktır.

Binek otomobili ve benzeri kara taşıtları dışında kalan kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, TIR, tanker gibi araçların, işletmenin faaliyetinde kullanılmak üzere satın alınmış olması halinde, yukarıda belirtilen kısıtlamalara tabi olmaksızın, yatırım indirimi istisnası kapsamında değerlendirilecektir.

Örneğin meşrubat dağıtım ve pazarlama işi ile uğraşan firmanın ürünlerinin dağıtımı amacıyla satın aldığı kamyonet ve kamyon yatırım indiriminden yararlandırılacaktır.

Maliye Bakanlığı tarafından 22 numaralı Gelir Vergisi Sirküleri ile konuya ilişkin olarak yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere binek araçları dışında kalan ve işletmenin faaliyeti ile doğrudan bağlantılı olarak kullanılan taşıyıcılar için yapılan harcamalar yatırım indiriminden yararlandırılmaktadır. Buna karşılık binek araçları ve benzeri kara taşıtlarının yatırım indiriminden yararlandırılabilmesi için söz konusu araçların doğrudan işletmenin faaliyeti ile bağlantılı olması, bir başka açıdan bu araçların edinilememesi halinde işletme faaliyetinin sürdürülebilirliğinin mümkün olamayacağı şeklinde bir değerlendirme yapılması zorunlu olmaktadır.

Not: Konuya ilişkin olarak Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından 24.03.2004 gün ve 22 numaralı Gelir Vergisi Sirküleri yayımlanmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 865

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yatırım indirimi uygulamasında taşıtlar