AR-GE indirimi nedir, nasıl uygulanır?

 

28.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

AR-GE indirimi nedir, nasıl uygulanır?

Veysi Seviğ - 28 Şubat 2005 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 89'uncu maddesinin 9 numaralı bendi hükmü uyarınca "Mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştire harcamaları tutarının yüzde 40'ı oranında hesaplanacak AR-GE indirimi" beyanname üzerinde indirim konusu yapılabilecektir.

Yasal düzenleme gereği olarak araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden AR-GE indirimi hesaplanmayacaktır. Bu bağlamda "AR-GE indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamı ile uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeleri ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı" yetkili kılınmıştır.

Diğer yandan Kurumlar Vergisi Yasası'nın 40'ıncı maddesinin 6 numaralı bendi uyarınca da "Mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının yüzde 40'ı oranında hesaplanacak AR-GE indirimi" indirilecek gider olarak kabul edilmiş bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 86 seri numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde yer alan tanımlamadan da anlaşılacağı üzere AR-GE indirimi; AR-GE harcamaları üzerinden yüzde 40 oranında hesaplanarak gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirime konu edilecek tutar"dır.

AR-GE indirimine konu edilebilecek harcamaların aşağıdaki faaliyetlere yönelik olması gerekmektedir.

Bilmisel ve teknolojik alanlardaki belirsizlikleri gidermek ve bunları aydınlatmak amacıyla, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesi,

Yeni üretim, yöntem, süreç ve işletmelerinin araştırılması veya geliştirilmesi,

Yeni ürünler, madde ve malzemeler, araçlar, gereçler, işlemler, sistemler geliştirilmesine yönelik olarak yeni yöntemler geliştirilmesi veya teknikler üretilmesi,

Bir ürünün maliyetini düşürücü, kalite, standart veya performansını yükseltici yeni tekniklerin/teknolojilerin araştırılması,

Yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri,

Bu tür faaliyetler için yapılan harcamalar AR-GE harcaması olarak kabul edilmektedir. Yukarıda vurgulamaya çalıştığımız üzere bu tür faaliyetler AR-GE faaliyeti niteliğindedir.

Yasal düzenleme gereği olarak da AR-GE faaliyetleri çerçevesinde işletme bünyesinde yapılan AR-GE harcamalarının yüzde 40'ı AR-GE indirimi olarak kabul edilecektir.

Yükümlüler dönem içinde genel esaslara göre indirim konusu yaptıkları AR-GE harcamalarının yüzde 40 oranında hesaplayacakları AR-GE indirimini beyanname üzerinde hesapladıkları kazançtan ayrıca indirim konusu yapacaklardır. Bu indirim söz konusu harcamaların giderleştirilmesi dışında yükümlülere sağlanan ek bir olanak olarak değerlendirilmelidir.

AR-GE indirimi, AR-GE faaliyetine başlandığı andan itibaren hem yıllık beyannamede hem de geçici vergi beyannamelerinde uygulanabilecektir. Bu bağlamda hesaplanan AR-GE indirimi tutarı, kurumlar vergisi yükümlüleri tarafından yıllık kurumlar vergisi beyannamesinde "Tablo 5- Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümünün ilgili satırına, gelir vergisi yükümlüleri tarafından ise yıllık gelir vergisi beyannamesinin "Tablo 2- Gelir Bildirimi" bölümünün ilgili satırına, geçici vergi beyannamesinde ise; kurumlar vergisi yükümlüleri tarafından "Tablo 1- Matrah Bildirimi" bölümünün 10 numaralı satırına, gelir vergisi yükümlüleri tarafından aynı bölümün 20 numaralı satırına yazılarak kazançtan indirilecektir.

AR-GE indirimi ile yatırım indirimi birbirinden ayrı konular olduğu için bir harcama hem AR-GE indiriminden hem de yatırım indiriminden yararlandırılabilecektir. Bir başka anlatımla AR-GE faaliyetlerinde kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymetler için yatırım indiriminden yararlanılmış olması, AR-GE indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmemektedir. Ancak bu bağlamda AR-GE indiriminden yararlanacak olan kurumlar vergisi yükümlülerinin aynı zamanda yatırım indirimi istisnasından yararlanması halinde, öncelikle AR-GE indirimi, daha sonra da yatırım indirimi istisnası uygulanacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2657

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AR-GE indirimi nedir, nasıl uygulanır?