Türk Ticaret Yasası değişiyor

 

01.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Türk Ticaret Yasası değişiyor

Veysi Seviğ - 01 Mart 2005 Salı - Dünya


Ülkemizde 2005 yılının hemen başlarında özel hukuk açısından ve günlük ekonomik yaşamımızı doğrudan etkilemesi söz konusu olabilecek iki yasa tasarısı gündeme gelmiş bulunmaktadır.

Bu yasa tasarısından birisi Prof. Dr. Ernest E. Hirsh tarafından bundan yaklaşık 50 yıl önce kaleme alınmış ve 01.01.1957 tarihinde yürürlüğe giren Ticaret Yasası'nın yenilenmesine yöneliktir. Diğeri ise Borçlar Yasası'nın yenilenmesi ile ilgilidir.

Elli yıllık süreç içersinde özellikle Avrupa'da Ticaret Hukuku alanında ortaya çıkan değişim yanında teknolojik gelişmeler ister istemez mevcut ekonomik hukuk düzenini tam anlamı ile yenilemiş bulunmaktadır.

Bunun sonucunda yeni bir Türk Ticaret Yasası'nın yapılması, tüketicinin korunmasına yönelik yeni düzenlemelerin uygulamaya konulması, kurumsal ticari faaliyetlerinde bireysel tasarruflarında katılımcı olması, pay sahiplerinin haklarının korunması, elektronik ortamda hukuki işlem kurmanın yaygınlık kazanması, çevre ve deniz kirliliğinin yaygınlaşmasını önlemeye yönelik özel düzenlemelere gidilmesi kaçınılmaz olmuştur.

Ülkemizde bir süredir yeni bir Türk Ticaret Yasası hazırlama görevini üstlenmiş bulunan komisyon çalışmalarına TC Adalet Bakanlığı, üniversite öğretim üyeleri, Yargıtay üyeleri, Sermaye Piyasası Kurulu, Türk Noterler Birliği, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Odalar Birliği temsilcileri görev almış, 2000 yılından bu yana çalışmalarını aralıksız sürdüren komisyon tarafından hazırlanan yeni Ticaret Yasa Tasarısı geçtiğimiz hafta tartışmaya açılmış bulunmaktadır.

Altı kitap ve 1514 maddeden oluşan yeni Ticaret Yasa Tasarısı'nın temel özelliği Avrupa Birliği hukuk düzenine uyumlu olmasıdır.

Söz konusu tasarıda yer alan kitaplar;

. Ticari İşletme,

. Ticaret Şirketleri,

. Kıymetli Evrak,

. Taşıma İşleri,

. Deniz Ticareti,

. Sigorta Hukuku, başlıklarını taşımaktadır.

Tasarı gerekçesinde de ifade edildiği üzere, yasallaşması öngörülen düzenlemelerin çoğu Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden, özellikle 1970 yılından bu yana gerçekleştirilen reformlardan esinlenerek kaleme alınmıştır. Bu bağlamda ticaret sicili, ticaret unvanı, haksız rekabet gibi günümüzde tartışma konusu olan, ülkemizdeki uygulamaları açısından özellikle önem arz eden ve uyuşmazlığa açık müesseselerde Avrupa Birliği uygulamalarına paralel yeni düzenlemelerin yapılmasına gerek görülmüştür.

Avrupa Birliği ülkelerinde Denetim Hukuku'na verilen önem dikkate alındığında özellikle ticari yaşamda ortaya çıkan ve giderek yaygınlaşan yanıltıcı işlemlerin önlenmesine yönelik zaman içinde yeni düzenlemelere gidilmesine gereksinim duyulmuştur.

Tasarının 405'inci maddesinde hükme bağlanması öngörüldüğü üzere "Şirket ile denetçi arasında şirketin ve topluluğun yıl sonu hesaplarına finansal tablolarına ve faaliyet raporuna ilişkin, kanun, idari düzenleme veya esas sözleşme hükümlerine yorumu veya uygulanması konusunda doğan görüş ayrılıkları hakkında, yönetim kurulunun veya denetçinin talebi üzerine şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesi karar verme" yetkisine sahip olacaktır. Bu bağlamda söz konusu ihtilaf acele işlere özgü usule göre karara bağlanacak ve bu karar kesin olacaktır.

Avrupa Birliği'nin birleşmelere ilişkin 78/855 ve bölünmeler hakkındaki 82/891 sayılı yönergeleri, birlik ülkelerinde birleşmelerin, bölünmelerin ve tür değiştirmelerin ayrıntılı bir biçimde düzenlenmesine neden olmuştur. Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışında, İsviçre de dinamiklikten etkilenmiştir. Bazı ülkeler, yeniden yapılandırmalarını ve tür değişmelerini, şirketleri aşan bir genişlikte ele almışlardır. Almanya ve İsviçre, yapısal ve türsel değişiklik hükümlerinin kapsamına, ticari işletmeyi, derneği, vakıfları, bazı kamu tüzel kişilerini de sokmuşlardır. İsviçre ayrıca malvarlığı devirlerini de, yeniden yapılandırma kavramı içersinde değerlendirmiş ve buna ilişkin hükümlere Birleşme Yasası'nda yer vermiştir. Üç yapısal değişiklik, şekillenme serbestisi, ortakların korunması, ortaklığın (üyeliğin) sürekliliği ve ortaklık ile intifa senedi sahipleri gibi hak sahiplerinin korunması temelleri üzerine inşa edilmiştir. Bölünmede kısmi külli halefiyet yeni vurgulanan bir ilkedir; ayrılma akçesi, denkleştirme, alacaklıların korunması, birleşmeye bölünmeye ve tür değiştirmeye katılanların özel sorumlulukları ile ilişkilerinin geçmesi tasarıda yeni bir anlayışla ele alınmıştır.

Anonim şirketlerde güvenli kuruluş ve sermayenin korunması ilkeleri esas alınmıştır. Bu bağlamda basit ve güvenli kuruluş anlayışı çerçevesinde Avrupa'da tedrici kuruluş kaldırılmıştır. Bu tür kuruluş işlemlerinin hantal olduğu kadar karışık olduğu da ifade edilmiştir.

Gerçekte yeni Ticaret Yasası tasarısı yoğun ve yorucu bir çalışmanın ürünü olarak gündeme gelmiş bulunmaktadır. Tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılacak çalışmalar sırasında şekillenecek ve kesinlik kazanacaktır. Tasarıda Avrupa Birliği'ndeki değişim ve ilkeler esas alınmış bulunmaktadır.

Tasarının gerekçesinde de ifade edildiği üzere "on beş yıldan beri, özellikle pay senetleri; borsada işlem gören anonim şirketlerde, pay sahipleri başta olmak üzere tüm ilgililerin menfaatlerini ideal düzende korumaya yönelmiş yeni bir kurallar sistemi kendisini kabul ettirmeye çalışmaktadır. Bu kurallar organların doğru kararı doğru zamanda alabilme yeteneklerini artırmayı hedeflemekte, onun için şirketlerin yeni bir ortaksal yapıya kavuşturucu önerilerine ağırlık vermektedir. Anılan kuralların temelleri, şeffaflık, iyi ve hesabı verilebilir bir yönetim ve etkili bir iç ve dış denetimdir. Söz konusu ilkeler kurumsal yönetim ilkeleri olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda "corporate governance" terimi ile anılan bu ilkeler esasında hisse senetleri borsada işlem gören anonim şirketler için öngörülmüştür. Ancak diğer anonim şirketlere ve tüm işletmelere hatta yönetim ve denetimin olduğu her kuruma ve kuruluşa nihayet devlete de tavsiye edilecek bir kapsam ve yaygınlık kazanmıştır. "Bu bağlamda da mevcut tasarıda yer alan düzenlemeler başlı başına hukuksal oluşum ve değişim açısından önem arz etmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 724

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Türk Ticaret Yasası değişiyor