AR-GE harcaması ve tasdik raporu

 

02.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

AR-GE harcaması ve tasdik raporu

Veysi Seviğ - 02 Mart 2005 Çarşamba - Dünya

AR-GE harcamaları için öngörülen matrahtan indirim olanağından yararlanabilmek için AR-GE indiriminin uygulandığı ilk geçici vergi beyannamesinin verildiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar sürdürülen AR-GE faaliyeti ile ilgili Kurumlar Vergisi 86 Seri Numaralı Genel Tebliğ ekinde yer alan formata uygun bilgileri içeren bir raporun Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'ne elden veya posta ile gönderilmesi gerekmektedir. (20 Şubat 2005 gün ve 25733 sayılı Resmi Gazete)

Maliye Bakanlığı söz konusu raporun genel değerlendirmesini yaptıktan sonra, projenin bilimsel olarak incelenerek, özellikle yeni bilgi ve teknoloji arayışına yönelik olup olmadığının tespiti amacıyla, projeyi Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) ve/veya üniversiteler ile araştırma yapılan konuda uzmanlaşmış kuruluşlara intikal ettirecektir.

AR-GE yatırımı yapan yükümlü, proje bütçesinin yüzde 0.3'ü oranında bir tutarı incelemeyi yapan kuruluşa ödemekle yükümlüdür. Ödeme tutarı 15.000 YTL'yi aşmayacaktır.

AR-GE projesine ilişkin incelemeyi yapacak kuruluş, gereksinim duyulması halinde ek bilgi veya belgeleri de isteyerek, kendi uzmanları veya görevlendireceği başka kuruluşlara ait uzmanlar aracılığı ile gerekli incelemeleri kısa sürede yaptırarak, düzenlenecek olan değerlendirme raporunun bir örneğini Gelirler Genel Müdürlüğü'ne ve başvuru sahibine gönderecektir.

Diğer yandan Para-Kredi Koordinasyon Kurulu kararları gereği, uygulanan AR-GE yardımına ilişkin mevzuat çerçevesinde TÜBİTAK tarafından daha önce incelemesi yapılmış bulunan projelerle ilgili olarak yeniden inceleme yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Bu bağlamda söz konusu projelerle ilgili olarak daha önce yazılmış bulunan raporlar TÜBİTAK tarafından Maliye Bakanlığı'na gönderilecektir.

Kurumlar Vergisi 86 Seri Numaralı Tebliği'nde de vurgulandığı üzere "AR-GE indirimi" ile ilgili işlemler yeminli mali müşavirlerin tasdik kapsamına alınmış bulunmaktadır.

AR-GE indiriminden yararlanan yükümlülerin, yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde yararlanılan AR-GE indiriminin doğru hesaplandığı ve uygulandığına ilişkin YMM tasdik raporunu süresi içinde bağlı bulunulan vergi dairesine vermesi gerekmektedir. AR-GE indirimine ilişkin hususlara tam tasdik raporunda yer verilmiş olması durumunda, AR-GE indirimine ilişkin olarak ayrıca tasdik raporu düzenlenmeyecektir.

Tasdik raporuna eklenecek olan ve teknik kuruluşlarca düzenlenmiş bulunan AR-GE Değerlendirme Raporu'nda belirtilen projenin veya projelerin sonuçları ile uygulanma durumuna ilişkin yükümlü kurumdan alınan bilgiler dışında aşağıdaki konulara da yer verilecektir.

. AR-GE departmanına ilişkin yükümlü kurumdan alınan bilgiler (yeri, hacmi, teknik donanımı ve varsa kullanılan diğer laboratuvarlar, vb. diğer hususlar)

. AR-GE indirimine konu olan harcamaların ana gruplar itibariyle dökümü (harcamaların ayrıntılı dökümüne rapor ekinde yer verilecektir.)

Dönem içinde AR-GE departmanında kullanılan ve AR-GE indirimine konu edilen sabit kıymetlere iyişkin liste ve bunlar için ayrılan amortismanlar tutarı,

. Dönem içinde alınan ilk madde, yarı mamul ve diğer sarf malzemeleri listesi, kullanımın, iade, satış ve çıkan firelere ilişkin tutar ve miktar itibariyle bilgiler,

. AR-GE ünitesinde çalışanlar ve ücretleri (AR-GE indiriminden yararlanabilecek personelin listesi ve ilgili dönemde bunlara ödenen ve gider kaydı yapılan ödemeler ile ilgili döküm),

. Dışardan alınan danışmanlık, ekspertiz ve benzeri hizmetlere ilişkin bilgiler (alınan kişi/kurum adı, vergi kimlik numarası, fatura tarihi ve numarası tutarı ve katma değer vergisi),

. Geçici vergi dönemleri itibariyle uygulanan AR-GE indirimi tutarı,

. Uygulanması öngörülen AR-GE indirim tutarları,

yeminli mali müşavirlerin tasdik raporunda yer alacaktır.

AR-GE harcamalarının yeminli mali müşavir tasdik raporuna bağlanması zorunluluğu getirilmek suretiyle bu tür harcamaların ön denetimden geçmesi hedeflenmiş olup, uygulamanın amacına yönelik olarak gelişmesi ve yaygınlaştırılması düşünülmüştür.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3136

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AR-GE harcaması ve tasdik raporu