Vergi idaresinin anlamlı etkinliği

 

03.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi idaresinin anlamlı etkinliği

Veysi Seviğ - 03 Mart 2005 Perşembe - Dünya

Yeni beyan dönemi 01 Mart 2005 Salı günü başlamış olup, gelir vergisi yükümlüleri, yasal düzenleme gereği 15 Mart 2005 Salı günü akşamına kadar 2004 yılında elde etmiş bulundukları beyana tabi kazanç ve iratlarını yıllık beyanname ile bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edeceklerdir.

Bu bağlamda beyan döneminin başlangıcının önce İstanbul Defterdarı Sayın M. Akif Ulusoy, meslek odaları ve birlik başkanları ile yapmış olduğu toplantıda karşılaşılan vergisel sorunları görüşerek, İstanbul'da vergi yükümlülerinin anayasal nitelikteki vergi ödevlerini yerine getirme konusunda beklentilerini dile getirmiştir.

Sayın defterdar; beyanname verme döneminin başlangıcında hiçbir beyannamenin idarece geri çevrilmeyeceğini ve yükümlüler üzerinde bu konuda herhangi bir baskı oluşturulmayacağını açıklamış, yükümlülere her zaman olduğu gibi güler yüzle davranılacağını ve gereken kolaylığın sağlanacağını ifade etmiştir.

Beyanname verme döneminin başlangıcından önce yapılan toplantı vergi idaresinin yükümlülere bakış açısını belirleme yönünden çok faydalı olmuştur.

Oda ve birlik temsilcileri ile yapılan toplantı sonucunda defterdarlık makamı ile mutabık kalınan hususlar gerçekten ülkemizin geleceği açısından da dikkate alınması gereken konulardır. Şöyle ki:

. Kayıtdışı ekonomi ülkemizin kanayan yarasıdır. Kayıtdışılık bir taraftan vergi kayıp ve kaçaklarına yok açarken, diğer taraftan aynı işkolunda haksız rekabete ve haksız kazanca neden olmaktadır.

. Kayıtdışılık; ticaretin, sanatın, mesleklerin ve tüm ekonominin kirlenmesi sonucunu doğurmaktadır. Sadece ekonomik bir olgu olmakla kalmayıp toplumsal ve bireysel tüm değerlerin erozyonuna neden olmaktadır.

. Bizler kayıtdışı ekonomi ile mücadeleyi toplumsal bir görev olarak addetmekteyiz ve bu mücadelenin azmi ve kararlığı içindeyiz.

. 1-15 Mart tarihleri arası gelir vergisi mükelleflerinin, 1-15 Nisan tarihleri arası ise kurumlar vergisi mükelleflerinin genel beyan dönemidir. Her bir sektörün, her bir işkolu ve mesleğin geçmiş dönem vergi beyanları tüm tarafların bilgisi dahilindedir.

. Vergi dairelerimize iş ve işlemlerin tamamına yakını bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Hatta bu sayede 01 Ekim 2004 tarihinden itibaren beyannamelerin internet üzerinden gönderilmeleri de (e-beyanname) mümkün olmuştur. Bilgisayar ortamında hızlı ve kapsamlı bir biçimde, örneğin mükelleflerimizin motorlu taşıtlarının olup olmadığı, gayrimenkul alış-satış bilgileri gibi birtakım bilgilere anında ulaşmak mümkün olup, kısa süre içerisinde bunun banka ve özel finans kurumları bütçe başta olmak üzere diğer ekonomik hareketleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması çalışmaları süratle devam etmektedir. Yine erişilen bilgiler mükelleflerimizin beyanları vergi emvali, meslek grupları, vergilendirme dönemleri gibi istenilen kıstaslara göre ele alınıp incelemelerine esas olacak şekilde bilgisayar ortamında çeşitli analizlere tabi tutulabilmektedir.

. İstanbul Defterdarlığı hukukun üstünlüğü ve adalet ilkesini kendisine temel düstur edinmiştir. Bu ilkeler ışığında beyanların doğruluğu ve gerçekliğini kontrol etmek ve incelemek defterdarlığın asli varlık nedenidir. Bu itibarla mükelleflerimizin/üyelerimizin öncelikle önümüzdeki mart ve nisan aylarının 1'i ile 15'i arasında verilecek olan yıllık gelir vergisi ve yıllık kurumlar vergisi beyannameleri başta olmak üzere katma değer vergisi, stopaj gelir vergisi vb. tüm beyannamelerinin gerçek durumu yansıtması vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ve kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye son derece büyük katkı sağlayacağı gibi beyan dönemi geçtikten sonra tüm mükellefleri içine alan analizlere göre yapılacak incelemelerde fark vergi ve cezaların çıkmamasını, dolayısıyla mükelleflerimizin gereksiz sıkıntılarla karşılaşmamasını sağlamış olacaktır.

Bu tespitlere katılmamak mümkün değildir. Ülkemizin ekonomik açıdan düzlüğe çıkışı vergi yükümlülerinin göstereceği özveriyle bu bağlamda da anayasal nitelikteki vergi ödevini yerine getirmede ulusal çıkarlara bağlılığı gösterecek olan fedakarlıklarıdır.

Vergilendirme döneminin ilk günlerinde özellikle İstanbul'da vergi dairelerinde çalışanların vergi mükelleflerine gösterdikleri ilgi ve davranış kanımızca yukarıdaki tespitlerin önemini daha da artırmaktadır.

Vergi yükümlülerinin süresi içersinde ve gerçek kazançları üzerinden beyanname vergi konusunda gösterecekleri duyarlılık ve titizlik bize göre de geleceğimizin teminatı ve aydınlığa açılan yolu olacaktır. Bu bağlamda da İstanbul Defterdarlığı'nın, başta Sayın Defterdar M. Akif Ulusoy'un beyan döneminin başlangıcında yükümlülere üyelerimiz diyerek oda ve birlik temsilcileri ile birlikte sorunlara ve tıkanıklıklara çözüm arayışına yönelik girişiminin hukuk devleti anlayışının bir örneği olarak değerlendirmekteyiz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1039

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi idaresinin anlamlı etkinliği