Serbest bölgelerde defter tutma zorunluluğu

 

04.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Serbest bölgelerde defter tutma zorunluluğu

Veysi Seviğ 04 Mart 2005 Cuma - Dünya

Serbest Bölgeler Yasası'nın 6'ncı maddesi hükmü gereği olarak kullanıcı olarak tanımlanan ve faaliyet ruhsatı almış bulunan, bölge içerisinde belli bir işyeri olan gerçek ve tüzel kişilerin tutmak zorunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelere ilişkin olarak Vergi Usul Yasası hükümlerine bağımlı olmaksızın düzenleme yapmaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanmış bulunan Kurumlar Vergisi 85 Seri Numaralı Genel Tebliği'nde yapılan açıklama ve yönlendirme gereği, "Serbest bölgelerde faaliyet gösteren yükümlülerin Vergi Usul Yasası'nın defter tutma ve belge düzenine ilişkin hükümlerine uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Bununla beraber, Serbest Bölgeler Yasası'nın 6'ncı maddesi ile kullanıcıların tutmak zorunda oldukları defterler ve düzenleyecekleri belgelere ilişkin olarak Vergi Usul Yasası hükümlerine bağımlı olmaksızın düzenleme yapma konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verilmiş bulunmaktadır.

Bu çerçevede, serbest bölgelerde faaliyet gösteren yükümlülerin "Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeiği"nin 23. maddesi uyarınca bölge müdürlüklerine onaylattıkları defter ve belgeleri kullanmaları uygun görülmüştür. Bu bağlamda 31.12.2004 tarihinden sonra başlayacak hesap dönemlerinde Vergi Usul Yasası hükümleri çerçevesinde defter tutulması, belge ve kayıt düzenine uyulması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından 345 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca, "...2005 hesap döneminden itibaren serbest bölgelerde ticari faaliyette bulunan bütün gerçek ve tüzel kişiler herhangi bir hadde bağlı kalmaksızın, Vergi Usul Yasası hükümlerine uygun olarak bilanço esasına göre defter tutacaklardır." (28.02.2005 gün ve 25741 sayılı Resmi Gazete)

Diğer taraftan, serbest bölgede ticari faaliyette bulunan ve daha önce işletme esasına göre defter tutan yükümlüler, 28.02.2005 tarihinden itibaren bilanço esasına göre defter tutacağından, söz konusu yükümlüler defterlerini 28.02.2005 tarihini izleyen on beş gün içinde noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlara tasdik ettireceklerdir.

Buna göre, belirlenen sürede defterlerini tasdik ettiren yükümlüler adına, Vergi Usul Yasası'nın 352'nci maddesine göre usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.

Bir başka anlatımla Maliye Bakanlığı serbest bölgelerde faaliyet gösterenlerin tümünün 345 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliğ ile bilanço esasına göre defter tutma zorunluluğu getirmiş bulunmaktadır. Bu nedenle de kendilerine defterlerin tasdiki için belli bir ek süre verilmiş bulunmaktadır.

Serbest bölgelerde yükümlülerin kayıtlarını istisna kapsamında olan ve olmayan kazançlar olarak ayrı ayrı tespitine imkan verecek şekilde tutmaları gerekmektedir. Bu gereği sağlamak kaydıyla serbest bölgelerde şube alarak faaliyet gösteren yükümlülerin serbest bölgedeki şubeleri için ayrı defter tutabilecekleri gibi, şube kayıtlarını ana merkezde tutacakları defterlerde de izleyebilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Bu bağlamda gelir ve kurumlar vergisi yükümlülerinin beyan ettikleri kazancın, sadece serbest bölgelerde elde edilen istisna kazançtan oluşması halinde sözü edilen istisna hükmü sebebiyle vergilendirilecek bir kazanç olmayacağından, yükümlüler yararlanamadıkları yatırım indirimi tutarlarını her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü Toptan Eşya Fiyatları Genel Endeksi'nde meydana gelen artış oranında artırarak kazançlarının oluştuğu yıllarda gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alabileceklerdir.

Serbest Bölgeler Yasası'nda yapılan değişiklik uyarınca yükümlüler defter tutma ile ilgili olarak yapılan yönlendirme ve düzenlemelere uymak zorundadırlar.

Diğer yandan bu bölgelerde faaliyet gösterenlerin gerekli yükümlülüğü tesis ettirmeleri ve bundan böyle söz konusu bölgelerde faaliyet gösterme yetkisini alanların da yükümlülük tesisi konusunda süresi içinde gerekli başvuruyu yapması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2704

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Serbest bölgelerde defter tutma zorunluluğu