Vergi danışmanınız

 

05.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 05 Mart 2005 Cumartesi - Dünya

SORU: Gerçek usulde vergiye tabi pazar takibi suretiyle elektrikli küçük ev araçları satışı ile uğraşıyorum. Haftada iki gün İstanbul il hudutları dışında Kocaeli il hudutları içerisinde bulunan pazarda da satış yapıyorum. Pazar takibi sırasında mallarımızı anlaşmalı araçlarla götürüyoruz.

Pazar takibi sırasında taşıttırdığımız mallar dolayısıyla zaman zaman sevk irsaliyesi düzenlenmediği gerekçesi ile hakkımızda ceza kesilmektedir. Oysa biz netice itibariyle pazar pazar mal satan kişileriz. Bizim işyerimiz olmadığı için bir anlamda seyyarız. Böyle bir durumda sevk irsaliyesi düzenlememizin ne anlamı olacaktır?

İşin gereği olarak bizim sevk irsaliyesi düzenleme mecburiyetimiz kaldırılamaz mı?

YANIT: Vergi Usul Yasası uygulaması ile ilgili 173 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliğ gereği olarak alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacaklarının belli olmaması halinde satıcı tarafından kendi nakil araçları ile mal gönderilmesi durumunda, nakil araçlarına yüklenen mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif müşteriler" ibaresi ile nakil aracının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılmasının mümkün olacağı; bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturalarının malın teslimi anında düzenlenmesi gerektiği ve bu faturalara sevk irsaliyesinin numarasının da kaydedileceği, bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin de sevk irsaliyesi düzenlemeleri ve taşıtlarında bulundurmaları, malın teslimi anında ise fatura veya perakende satış fişi düzenlemeleri gerektiği bildirilmiştir. (03.04.1986 gün ve 19067 sayılı Resmi Gazete)

Pazarcıların pazar yerleri arasında mal taşımaları zaman zaman irsaliye düzenlenmesi açısından sorun yaratır hale gelmiştir. Bu bağlamda bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin, sattıkları malların çok çeşitli olması ve emtia satışının da pazar takibi yoluyla yapılması dolayısıyla uygulamada bazı sorunların yaşandığı da bir gerçektir.

Maliye Bakanlığı yayımlamış bulunduğu 345 sıra numaralı genel tebliği ile 28.02.2005 tarihinden itibaren bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin, bağlı bulundukları vergi dairesinden alacakları faaliyet durumlarını gösteren bir yazıyı taşıtlarında bulundurmaları koşuluyla, sevk irsaliyesi düzenleme zorunluluğuna son verilmiş bulunmaktadır.

Ancak bu durum kendi araçları ile taşıma yapan yükümlüler için geçerlidir. Buna karşılık ücret karşılığında bir aracın mal taşıttırılmak amacıyla görevlendirilmesi halinde sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunlu olmaktadır.

SORU: 31.12.2004 tarihi itibariyle işyerimizi kapatmış olsak bile enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda mıyız? Ben işyerimi 31.12.2004 tarihi itibariyle kapatmış bulunuyorum. 31.12.2004 tarihi itibariyle bilançomu TL üzerinden düzenleyerek sonucu Yeni Türk Lirası'na çevirmek suretiyle beyanda bulunmam halinde bu beyanım vergi dairesi tarafından kabul edilmeyecek mi?

YANIT: Sizin yasal düzenleme gereği olarak öncelikle 31.12.2003 tarihli bilançonuzu, bilahere de 31.12.2004 tarihli bilançonuzu enflasyon düzeltmesine tabi tutmak suretiyle 2004 yılı ticari kazancını, dolayısıyla matrahınızı belirlemeniz gerekmektedir.

Yapılacak olan enflasyon düzeltmesi 2004 yılı sonu itibariyle muhtemel matrahınızı etkileyebilecektir.

Sizin gerekli düzeltmeleri yapmamanız halinde inceleme sırasında gerekli düzeltme işlemleri yapılacak ve beyan ettiğiniz matrahın doğruluğu buna göre aranacaktır.

Kanımızca gerekli düzeltme işlemlerini bir an önce yaparak beyannamenizi yapmış bulunduğunuz düzeltme sonuçlarına göre düzenlemenizde yarar vardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 686

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız