Ticari araçlara ait lastik alımları giderleştirilebilecek

 

07.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZ GÖRE

Ticari araçlara ait lastik alımları giderleştirilebilecek

Veysi Seviğ - 07 Mart 2005 Pazartesi - Dünya

Vergi Usul Yasası'nın 313'üncü maddesi uyarınca işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle, gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmleri iktisadi ömürleri esas alınarak amortismana tabi tutulurlar.

Yasal düzenleme gereği olarak yükümlüler amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığı'nın tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden giderleştirebilirler. Bu bağlamda ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınmaktadır. Başka bir anlatımla "Amortisman genel olarak sabit kıymetlerin tahmini kullanılabilir ömrü üzerinden maliyet veya diğer esaslara göre (matrahtan) indirim olarak tanımlanmaktadır. (Özyer, M. Ali "Vergi Usul Kanunu Uygulaması, 3. baskı Aralık 2004, Sf: 647)

Amortisman, iktisadi kıymetin aktife girdiği tarih itibariyle uygulanır. Bir başka anlatımla amortisman süresi iktisadi kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Amortisman uygulamasının süre olarak hesaplanmasında iktisadi ömür esas alındığından, sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı yükümlü tarafından uygulanan amortisman oranına bölünür.

Yasal düzenleme gereği olarak;

. İktisadi ve teknik bakımdan bir bütün teşkil eden değerler için normal ve azalan bakiyeler usulü ile amortisman usullerinden yalnız birisi uygulanabilir.

. Bir iktisadi değer üzerinden normal amortisman usulüne göre amortisman ayrılmasına başlandıktan sonra bu usülden dönülemez.

. Bir iktisadi değer üzerinden azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayrılmaya başlandıktan sonra normal amortisman usulüne geçilebilir. Bu suretle usul değiştirenler bu değişikliği beyannamelerine veya eski bilançolarında belirtmeye mecburdurlar. Kabul edilen yeni usul bu bildirimin yapıldığı beyannamenin taalluk ettiği dönemden itibaren dikkate alınır.

Amortisman ayrımı teknik bir çalışmayı zorunlu kılmaktadır. Amortisman uygulamasında iktisadi ömür esasının geçerli kılınması ile birlikte, yeniden tespit edilen ve her iktisadi kıymetin kullanım yerleri dikkate alınarak belirlenen amortisman oranları, işletmelerin doğrudan dönem matrahlarını etkileyecek olan bir unsur olarak değerlendirilmiş olmaktadır.

Daha önce de ifade edildiği üzere amortismana tabi iktisadi kıymetlerin itfasında faydalı ömürlerin dikkate alınması ve bunlara ilişkin oranların Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilmesi öngörülmüş bulunduğundan Maliye Bakanlığı bu bağlamda yetkisini kullanarak Vergi Usul Yasası 333 ve 339 sıra numaraları genel tebliğleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iktisadi ömürlerini ve uygulanacak amortisman oranlarını belirlemiş ve duyurmuş bulunmaktadır.

339 sıra numaralı tebliğ ile değişik 333 sıra numaralı tebliğ ekindeki listede 3.72 numaralı bölümde otomobil, kamyon, minibüs, midibüs, yük arabaları, özel amaçlı olarak kullanılan araçlar ve benzeri araçlara ait lastikler yer almaktadır. Bu uygulama yeni satın alınan araçlara takılı bulunan lastikler için geçerli değildir. Söz konusu listede yer alan lastikler için faydalı ömür iki yıl ve amortisman oranları da yüzde elli olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Uygulamada söz konusu araçlara ait lastiklerin değişik nedenlerle iki yıldan daha az sürede yıprandığı anlaşıldığından Maliye Bakanlığı yayımlamış bulunduğu 345 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile ticari nitelikteki araçlar için satın alınan lastiklerin amortismana tabi tutulması yerine satın alındığı yıl giderleştirilmesine olanak tanımış bulunmaktadır.

Buna göre "ticari amaçla kullanılan araçlar için iktisap edilen lastiklerin, faaliyet gösterilen sektörün, çalışma şartları gereği tahsis edildiği hizmette kullanılmaya hazır hale geldiği tarih itibariyle faydalı ömrü bir yıldan daha az olması halinde amortismana tabi tutulması mümkün olmadığından kayıtlara doğrudan gider olarak" intikal ettirilebilecektir. Bir başka anlatımla, ticari amaçla kullanılan araçlarda kullanılan lastiklerin iktisadi ömürleri işin gereği bir yıldan daha az olduğu için, Maliye Bakanlığı bu tür lastik alımları için yapılan harcamaların doğrudan giderleştirilmesine olanak sağlamıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3319

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ticari araçlara ait lastik alımları giderleştirilebilecek