Deve mi, kuş mu?

 

03.01.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Deve mi, kuş mu?

Veysi Seviğ - 03 Ocak 2009 Cumartesi - Referans

Yılbaşı gecesini değerli meslektaşım, sevgili kardeşim Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un her hafta pazar günleri Hürriyet gazetesinde yayımlanan fıkralarından derlemiş bulunduğu "Deve mi, kuş mu?" başlıklı düşündürücü fıkralarla dolu kitabını okuyarak geçirdim.

Sayın Kızılot'un uzun bir süredir her pazar okurlarına bu fıkraları aktararak hem onların hiç değilse haftada birkaç dakika gülümsemelerini sağlamakta hem de fıkralarda yer alan düşündürücü noktalar üzerine dikkatlerini yönlendirmektedir.

Bugüne kadar beş kitaptan oluşan fıkralar dizisinin başlıkları Kiraz Kedinin KDV'si, Askerliğini Yapmayan Kadın, Patlıcanın Dalkavuğu, Palyaçonun Gözyaşları ile Deve mi Kuş mu'dur.

Sayın Kızılot'a göre "Çok ciddi konular denilen vergi, sosyal güvenlik ya da ekonomi ile ilgili konuları" anlatırken araya sıkıştırılan bir fıkra dinleyenlerin ve aynı zamanda okuyanların ilgisini daha çok artırabilmektedir.

Sayın Kızılot, gerçekte anlaşılması çok zor olan vergisel konuları değişik fıkralarla zenginleştirerek anlatmak suretiyle anlaşılması kolay hale getirmektedir.

Deve mi kuş mu kitabının içerisinde yer alan fıkraların her birisi düşündürücü olduğu kadar, kapsadıkları konular itibariyle anlaşılması kolay ve değerlendirilmesi önem taşıyan niteliktedir.

Şükrü Hoca'nın Deve mi Kuş mu adlı kitabında Sayın Mustafa Kemal Meşhur'dan aktardığı "Banker" fıkrası içinde yer alan mesaj kanımızca çok anlamlıdır. Bu nedenle fıkrayı aynen aşağıda siz okurlarımıza aktarmayı uygun bulduk. Şöyle:

Yatırım bankasında çalışan bir bankerin yolu Türkiye'de bir balıkçı kasabasına düşer ve sahilde bir balıkçıyı görür. Balıkçı teknesini kıyıya çekmektedir ve sepetinde büyük bir balık vardır. Banker onu kutlar ve bu balıkları yakalamak için ne kadar zaman harcadığını sorar.
Balıkçı "Yalnızca birkaç saat, daha fazla değil" der.

Banker "Ama neden daha fazla denizde kalmadın, daha çok yakalayabilirdin" diye sorar. Bunun üzerine balıkçı "Gerek yok, bu kadarı bugün için bana ve aileme yeter de artar bile" diye soruya yanıt verir.

Banker buna karşılık "Peki ama günün geri kalan kısmında ne yapacaksın" diye balıkçıya yeni bir soru yöneltir.

Balıkçı bu soruya da "Sabah iyice uykumu alırım, sonra balık tutmaya çıkarım, çocuklarımla oynarım, hanımla güzel bir öğle yemeği yerim, öğleden sonra öğlen uykusuna yatarım, akşama doğru da köy içine gider orada arkadaşlarla çay içer, tavla oynarım, akşam da eve döner, televizyona bakar, yatarım. Yani benim bütün günüm dolu" diye yanıt verir.

Banker bu yanıt üzerine balıkçının yanına oturur, anlatmaya başlar. "Ben ekonomi fakültesini birincilikle bitirdim. Sana çok önemli şeyler tavsiye edebilirim. Balık tutmaya daha fazla vakit ayır ve sattığın balıklarla daha büyük bir tekne al. Daha fazla balık tutacaksın ve daha fazla kazanacaksın. Bununla daha çok tekne al ve kendi filonu kur. Balıkları aracılara satacağına kendin fabrika kur ve balıkları sen işle ve sen kendin doğrudan sat; yani bütün üretimi sen kendin denetle ve yönlendir. Daha sonra bu köyden çık ve İstanbul'a taşın ve işini ordan takip et."
Balıkçı sorar:

- Bu ne kadar sürer?
- 15-20 yıl sürer.
- Sonra?
- En güzeli sonra geliyor; şirketin borsaya girer, orada satarsın ve milyoner olursun.
- Milyoner, sonra?

- Zaten ondan sonra çalışmana gerek yok, her şey tıkır tıkır işler, paraya boğulursun. Sonra yapacağın en güzel şey bir balıkçı kasabasına gitmek. Sabahları istediğin kadar uyursun, balık tutmaya gidersin, eşinle birlikte öğle yemeği yersin, köy içine gider arkadaşlarınla çay içer, tavla oynarsın, akşam eve dönüp televizyon izler ve yatmaya gidersin."

Sayın Kızılot'un Deve mi Kuş mu kitabının içinde yer alan fıkraların tümü hem anlatım hem verdiği mesaj açısından günümüzde yaşanan olaylarla örtüşmekte ve insanları düşünmeye sevk etmektedir.

Bir yandan bu kitabı tebessümle okurken, diğer taraftan da fıkrada yer alan olayı veya olayları gözünüzün önüne getirerek hoşça vakit geçirmek için Deve mi Kuş mu'yu okumak gerekmektedir. Sayın Kızılot'un bu serideki tüm kitapları da aynı özelliği taşıdığından canınızın sıkıldığı vakit, yaşadığınız olumsuzluklara isyan ettiğiniz zaman, hemen bu kitapçıklardan birisini alarak birkaç dakika geçirmeniz sizin için yeterli olacaktır.
Kızılot'un kitaplarını hemen hemen tüm kitapçılarda bulmanız mümkündür.

Dünya ekonomisindeki sorunların giderek arttığı şu günlerde rahatlamanız için Sayın Kızılot'un fıkra kitaplarını sizlere öneriyoruz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 685

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Deve mi, kuş mu?