Yeni Türk Lirası'na dönüşüm yazılım programlarında amortisman

 

09.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yeni Türk Lirası'na dönüşüm yazılım programlarında amortisman

Veysi Seviğ - 09 Mart 2005 Çarşamba - Dünya


2004 yılı itibariyle gelir vergisi yükümlüleri ile kurumlar vergisi yükümlüleri bir yandan enflasyon düzeltmesi uygulaması, diğer yandan da 31.12.2004 tarihi itibariyle düzenlenen bilançoların Yeni Türk Lirası'na dönüştürülmesi işlemleri nedeniyle yeni yazılım programlarını edinmek zorunda kalmışlardır.

Bir başka anlatımla 5083 sayılı Yeni Türk Lirası'na İlişkin Kanun ile ilgili olarak birçok yükümlünün Yeni Türk Lirası'na uyum çalışmaları kapsamında bilgisayar yazılım programlarını değiştirmek zorunda kaldıkları ve bu kapsamda da yapılan harcamaların nasıl giderleştirileceği hususunda duraksamaya düştükleri gözlenmiştir.

Gerçekte aynı sorun enflasyon düzeltmesi işlemleri için de söz konusudur. Özellikle işletmelerin iş hacimlerine göre bu tür yazılım programlarının önemi daha da hissedilir olmaktadır.

Maliye Bakanlığı; Vergi Usul Yasası uygulamasına yönelik olarak yayımlamış bulunduğu 345 seri numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliğ ile yapmış bulunduğu açıklama ve yönlendirme gereği olarak işletmelerin Yeni Türk Lirası'na dönüşüm işlemlerinde, satın almış oldukları yazılım programları için yapmış oldukları harcamaların yüzde 100'ü oranında amortisman ayrımı yapılabilecektir.

Söz konusu tebliğ ile yapılan açıklamanın ilgili bölümleri aynen aşağıya alınmış bulunmaktadır.

"13 sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin" II- 31.12.2004 Tarihi Sonu İtibariyle Yapılacak İşlemler" başlıklı bölümünün "I- Muhasebe Kayıt Düzeni İle İlgili Yapılacak İşlemler" kısmının "1.1 numaralı" bendinin birinci paragrafında; işletmelerin 31.12.2004 tarihli bilanço hesaplarında yer alan TL değerlerini 01.01.2005 tarihinde ilk işlem olarak Yeni Türk Lirası para birimine dönüştürecekleri belirtilmiştir.

Vergi Usul Kanunu'nun 5024 sayılı kanunla değişen 315'inci maddesinde, amortismana tabi "iktisadi kıymetlerin ifasında faydalı ömürlerin dikkate alınacağı ve bunlara ilişkin oranların da... tespit ve ilan" edileceği hükmü yer almaktadır.

Söz konusu maddenin verdiği yetkiye istinaden 01.01.2005 tarihinden itibaren kayıtların Yeni Türk Lirası (YTL) olarak tutulabilmesi için bilgisayar yazılımlarıyla ilgili olarak yapılan harcamalarla yeni yazılım programları alınmasının zorunlu olduğu hallerde mükelleflerin bu dönüşüm nedeniyle yapmış oldukları yazılımla ilgili harcamalar için amortisman oranının 2004 ve 2005 takvim yıllarına ait kazancın tespitinde yüzde 100 olarak dikkate alınması uygun bulunmuştur.

Ayrıca, bu zorunlu değişim nedeniyle bilgisayar yazılım programlarını değiştirmiş olan mükellefler, eski yazalım programları için henüz itfa edememiş oldukları amortisman tutarlarını fevkalede ve teknik amortisman yoluyla da itfa edebileceklerdir." (28 Şubat 2005 gün ve 25741 sayılı Resmi Gazete)

Maliye Bakanlığı yayımlamış bulunduğu tebliğ ile yükümlülere Yeni Türk Lirası'na dönüşüm ile ilgili program kullanımları halinde iki farklı vergisel kolaylık sağlamış bulunmaktadır. Şöyle ki;

Daha önce kullanılan yazılım programları 2005 yılında kullanılamayacağından, bu programlar için henüz bir indirim konusu yapılamamış bulunan amortismana tabi kısma fevkalede amortisman uygulaması yapılabilecek ve dolayısıyla bu programların amortismana tabi tutulmamış kısmı fevkalede amortisman yolu ile giderleştirilecektir. Söz konusu programların yeni programın alımı nedeniyle fevkalede amortismana tabi tutulması söz konusu olacağından Yeni Türk Lirası'na uyumla ilgili programın satın alınma tarihi önem arz etmektedir.

Eğer; Yeni Türk Lirası'na dönüşüm programı 2004 yılında satın alınmış bulunuyorsa, bu takdirde kullanılan program 2004 yılında fevkalede amortismana tabi tutulacak ve bunun yanında 2004 yılında satın alınan Yeni Türk Lirası'na dönüşüm programı da aynı yıl yüzde 100 oranında amortismana tabi tutulabilecektir.

Söz konusu programın 2005 yılında satın alınması halinde yüzde 100 amortisman uygulaması 2005 yılında yapılabilecektir. Bu bağlamda daha önce kullanılan programın fevkalede amortismana tabi tutulması işlemi de 2005 yılında yapılabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1472

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni Türk Lirası'na dönüşüm yazılım programlarında amortisman