"Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005"

 

17.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005"

Veysi Seviğ - 17 Mart 2005 Perşembe - Dünya

İlk kez 1967 yılında yayınlanan ve 2005 yılında 39 yaşına giren "Beyanname Düzenleme Kılavuzu" Hesap Uzmanları Derneği'nin özgün ve en değerli çalışmalarından birisi olması yanında bugün için vergi uygulamaları açısından temel nitelikte bir başvuru kaynağıdır.

Diğer yandan 2004 yılı içerisinde vergi yasalarında yapılan değişiklikler yanında enflasyon düzeltmesi ile ilgili işlemler dikkate alındığında 2005 yılının Mart ayı içersinde verilecek olan gelir vergisi beyannamelerinin düzenlenişi aşamasında bazı teknik bilgilerin edinilmesi kaçınılmaz hale gelmiş bulunmaktadır.

2004 yılında "e-Beyanname" uygulamasma geçilmesi ve 2004 yılına ait olup 2005 yılında 15 Mart tarihine kadar verilmesi öngörülen yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi 31 numaralı Gelir Vergisi Sirküleri ile 31 Mart 2005 tarihine kadar uzatılmış bulunmaktadır.

Yıllık beyannamelerin düzenlenmesinde gelir gruplarına göre özellik arz eden durumların dikkate alınması ve beyannamelerin mevcut düzenlemeler çerçevesinde doğru düzenlenebilmesi için yükümlülerin duraksamaya düştüğü konularda yanlarında bulunması gerekli başvuru kaynaklarının başında da şüphesiz "Beyanname Düzenleme Kılavuzu" gelmektedir.

Gerçekte; geçen yıllarda olduğu gibi 2005 yılında da "Beyanname Düzenleme Kılavuzu" büyük bir özveri ile hazırlanmıştır. Bu bağlamda kılavuzu yenilemek için oluşturulan çalışma ekibi başta yükümlülerin öncelikle duruksamaya düştükleri konuları belirlemiş ve bilahere 2004 yılının beyanlarına yönelik tüm özellikleri dikkate alarak yenilenmiş Beyanname Düzenleme Kılavuzu'nu hazırlamışlardır.

Beyanname Düzenleme Kılavuzu, sadece vergi yükümlüleri için öngörülen bir başvuru kitabı değildir. Bu çalışma vergi ve vergi hukukuna yönelik çalışma yapan herkese, vergi konusuna ilgi duyanların tümüne hitap eden bir özellik arz etmektedir.

Beyanname Düzenleme Kılavuzu'nda yükümlülerin gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin düzenlenmesinde gereksinim duyacakları bütün hususlar ile güncel ve pratik vergisel sorunlara kolaylıkla çözüm üretilmesine ortam hazırlayan çözüm önerileri ayrıntılı bir biçimde yer almaktadır. Bu özelliği ile Beyanname Düzenleme Kılavuzu, konuya ilişkin eğitim çalışmalarında, denetim elemanlarının yükselme sınavlarında, serbest muhasabeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik yükselme sınavlarında başvurulucak ve/veya yararlanılabilecek tek kaynak niteliğindedir.

Kılavuz içersinde gelir vergisi yükümlülerine yönelik açıklamalar kadar kurumlar vergisi yükümlülerinin beyanname düzenleme aşamasında karşılaşacakları sorunlara da açıklık getirilmiş bulunmaktadır.

Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005 içersinde Enflasyon Düzeltmesi'ne geniş yer ayrılmıştır (Sf: 942-989). Bu bağlamda söz konusu açıklamalar içersinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinde en çok duraksama yaratan konulara açıklık getirilmiştir.

Söz konusu çalışmanın sonuna ayrıca;

. Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti tanınan vakıflar liste olarak,

. Yürürlükte bulunan çifte vergilendirme önleme anlaşmaları eklenmiş bulunmaktadır.

Üç ayrı kitap halinde 1170 büyük boy sayfa olarak titiz bir baskı tekniği ile yayıma hazırlanan "Beyanname Düzenleme Kılavuzu" yıl boyunca tüm ilgililerin yanından ayıramayacağı bir yardımcı niteliğindedir.

Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005'i edinmek isteyenler Hesap Uzmanları Derneği'nin "Meclis-i Mebusan Caddesi Yokuşu Başaran İşhanı No: 9 Kat: 4 Fındıklı/İstanbul" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi (0212) 252 34 ~12 - - 244 00 45 - 293 33 32 telefonla veyahut da (0212) 252 34 71 faks aracılığı ile de istemde bulunabileceklerdir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere gelir vergisi yükümlülerinin beyanname verme süreleri uzatılmış bulunmaktadır. Bu nedenle söz konusu yükümlüler halen duraksamaya düştükleri konularda Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005 içerisinde yer alan bilgilere göre çözüm bulabileceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1734

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Beyanname Düzenleme Kılavuzu 2005"