İndirimli oranlı teslimlerde KDV iadesi

 

18.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İndirimli oranlı teslimlerde KDV iadesi

Veysi Seviğ - 18 Mart 2005 Cuma - Dünya

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesi "vergi indirimi"ni düzenlemektedir. Bu bağlamda yükümlüler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, yasada aksine hüküm bulunmadığı sürece, faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki indirimleri yapabilirler.

. Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi,

. İthal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi,

. Götürü veya telafi edici usulde vergiye tabi yükümlülerden gerçek usulde vergilendirmeye geçenlerin, çıkarılan envantere göre hesap dönemi başındaki mallara ait fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi,

. Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, yükümlülerin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devir olur ve iade edilmez. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu yükümlülerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir. Yıl içersinde mahsuben iade edilmeyen vergi nakden iade edilir. Maliye Bakanlığı bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili bulunmaktadır.

. İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak koşuluyla, ilgili vesikaların yasal defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

. Maliye Bakanlığı vergi indirim uygulamasında doğabilecek aksaklıkları, vergi mükerrerliğine ve vergi muafiyetine meydan vermeyecek şekilde Katma Değer Vergisi Yasası'nda yer alan ilkelere uygun olarak düzenlemeye yetkili bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yönlendirmeler çerçevesinde 2004 yılı içinde katma değer vergisi oranı indirilen mal ve hizmetlere ilişkin aylık mahsuben iade gerçekleşmemiştir. Bu nedenle Maliye Bakanlığı tarafından 27 sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri ile yapılan açıklama uyarınca indirimli orana tabi mal ve hizmetlerin teslim ve ifası ile iştigal eden yükümlüler, 2004 yılında yüklenerek indiremedikleri ve mahsup yoluyla geri alamadıkları vergilerinin iadesini yıllık olarak talep edebileceklerdir. Buna göre; kapsama giren yükümlüler, 2004 yılı sonu itibariyle indirim konusu yapamadıkları vergileri 2005 yılının Ocak dönemine ilişkin olarak verdikleri beyannamelerde iade isteminde bulunabileceklerken, eğer bu istemde bulunmamış veya bulunamamışlarsa bu istemlerini kasım dönemine kadar (bu dönem dahil) verilecek beyannamelerin herhangi birisinde de yapabileceklerdir.

Bir başka anlatımla söz konusu yükümlüler "indirim yoluyla gideremedikleri vergileri 2005 yılı Ocak dönemine ilişkin olarak verdikleri beyannamelerinde iade talep etmişlerdir. Ancak; bu talep, kasım dönemine kadar (bu dönem dahil) verilecek beyannamelerin herhangi birisinde de yapılabilecektir."

2004 yılına ilişkin olarak talep edilecek iadelerde aranılacak alt sınır 9.100 YTL'dir. Bilindiği üzere "74 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği"nde yapılan açıklamalar çerçevesinde Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29'uncu maddesi uyarınca indirimli orana tabi işlemlerle ilgili olup yılı içinde indirilemeyen ve yükümlülere iade edilecek vergiye ilişkin had 2003 yılı için 8.200.000.000 Türk Lirası olarak belirlenmiş olup, bu miktar 2004 yılı için yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle 2004 yılı için 9.100 YTL olarak hesaplanmıştır (92 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ, 22.12.2004 gün ve 25678 sayılı Resmi Gazete).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1049

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli oranlı teslimlerde KDV iadesi