Vergi danışmanınız

 

19.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 19 Mart 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Gelir Vergisi Kanunu'nun 86/1-d maddesinde "Bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 2004 yılında 750 milyon lirayı aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları"nın beyan edilmeyeceğini hükme bağlanmış bulunmaktadır. Bu hüküm gereği olarak yabancı bankalarda bulunan mevduat faizlerinin beyan edilip edilmeyeceği konusunu da kapsamaktadır. Ancak uzmanlar bu hükmü daha çok off-shore bankacılık gelirleri için yorumlanmaktadır.

Konuya açıklık kazandırmak için bu maddenin hangi gelirleri kavradığını açıklamak gerekmektedir.

YANIT: Söz konusu yasa maddesi "Türkiye'de vergi kesintisine tabi olmayan ve istisna uygulanmayan" aşağıda belirtilen menkul sermaye iratlarının 2004 yılında 750 milyon lirayı, 2005 yılında ise 800 YTL'yi aşmayan kısımlarının beyan edilmeyeceğine yöneliktir. Şöyle ki;

* Adi komandit şirketlerde komanditerlerin k‰r payı,

* Kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri,

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde Türk Lirası cinsinden elde edilen faiz gelirlerinde Gelir Vergisi Yasası'nın 76'ncı maddesi uyarınca indirim oranı uygulandıktan sonraki tutarın 2004 yılında 750 milyon lirayı aşmaması gerekmektedir.

* Hisse senetleri ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller,

* İştirak hisselerinin sahibi adına henüz tahakkuk etmemiş k‰r paylarının devir ve temliki karşılığında alınan para ve ayınlar,

* Her çeşit senetlerin iskonto edilmesi karşılığında alınan iskonto bedelleri,

* Her nevi alacak faizlerinin Gelir Vergisi Yasası'nın 76'ncı maddesi uyarınca indirim oranı uygulandıktan sonra kalan kısmının 2004 yılı için 750 milyon lirayı aşmaması gerekmektedir.

* Yurtdışından elde edilen diğer menkul sermaye iratları.

Burada 2004 yılı için öngörülen 750 milyon liralık tutar bir istisna olmayıp, gelirin beyan edilip edilmeyeceğine yönelik tespitte dikkate alınacaktır. Bu had yukarıda belirtilen gelirlerin her biri için ayrı ayrı geçerli olmayıp iratların toplamına uygulanacaktır.

SORU: Serbest meslek faaliyeti ifa ediyorum. İşim gereği otomobil kullanmak zorundayım. Bu amaca yönelik olarak kredili olarak satın almış bulunduğum otomobilin faizlerini giderleştirebilir miyim?

Eğer faiz giderlerini mesleki kazancımdan indirim konusu yaparsam bu durum ileride sorun yaratır mı? Vergi incelemesine konu edilebilir mi?

YANIT: Vergi Usul Yasası 163 Seri Numaralı Genel Tebliği'nde de açıklandığı üzere iktisadi kıymetlerin envantere alındığı hesap dönemi sonuna kadar ortaya çıkan faiz giderlerinin iktisadi kıymetin maliyetine eklenmesi gerekmektedir. Daha sonraki dönemlerde ortaya çıkan faiz giderlerinin maliyete eklenmesi yükümlünün seçimlik hakkına bağlıdır. Yükümlü dilerse söz konuusu iktisadi kıymetin aktife girdiği yıldan sonraki yıllarda ödenen faizleri ilgili yıllarda giderleştirebilir.

Gelir Vergisi Yasası'nın 68'inci maddesinin 4 nolu bendi uyarınca mesleki faaliyette kullanılan taşıtlar için Vergi Usul Yasası hükümlerine göre ayrılan amortismanlar giderleştirilebilmektedir. Bunun için söz konusu taşıtların envantere alınmış olması şartı vardır.

Serbest meslek erbabı, işlerinde bir yıldan fazla kullandıkları ve amortismana tabi tuttukları kıymetleri amortisman kayıtlarında göstermek zorundadırlar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 602

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız