2005 yılı gelirlerinin beyanına İSMMMO'nun katkısı

 

06.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

2005 yılı gelirlerinin beyanına İSMMMO'nun katkısı

BİZE GÖRE

2005 yılı gelirlerinin beyanına İSMMMO'nun katkısı

Veysi Seviğ - 06 Mart 2006 Pazartesi - Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın birinci maddesinde hükme bağlandığı üzere gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır."

Gelire giren kazanç ve iratlar ise şunlardır:

. Ticari kazançlar,

. Zirai kazançlar,

. Ücretler,

. Serbest meslek kazançları,

. Gayrimenkul sermaye iradı,

. Menkul sermaye iradı,

. Diğer kazanç ve iratlar.

Yukarıda sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunan gelirleri bir takvim yılı içersinde elde edenler, yasada aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname ile bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmek zorundadırlar. Bir başka anlatımla Gelir Vergisi Yasası hükümleri çerçevesinde beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Tacirlerle çiftçiler ve serbest meslek erbabı ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden kazanç temin etmemiş olsalar bile, yıllık beyanname vermekle yükümlü bulunmaktadırlar. Bu yükümlülük şirketlerin faaliyet ve tasfiye dönemlerini de kapsamak koşuluyla kollektif şirket ortakları ile komanditerler hakkında da geçerlidir.

Yasal düzenleme gereği olarak yabancı ülkelerde elde edilen kazanç ve iratlar;

. Yükümlülerin bunları Türkiye'de hesaplarına intikal ettirdiği yılda,

. Türkiye'de hesaplara intikal ettirilmemesinin yükümlü iradesi dışındaki sebeplerden ileri geldiğinin kanıtlanması halinde, yükümlülerin bunlara tasarruf edebildiği yılda; elde edilmiş sayılmaktadır.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi mart ayının onbeşinci günü akşamına kadar bağlı bulunulan vergi dairesine verilir.(x) 2005 takvim yılı içinde beyanı gereken gelir unsurlarından söz konusu gelir ve iradı sağlayanlar bu bağlamda 15 Mart Çarşamba günü akşamına kadar yıllık beyannamelerini bağlı bulundukları vergi dairesine ya bizzat veyahut da e-posta yolu ile verebileceklerdir.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Sayın Yahya Arıkan tarafından 2 Mart 2006 tarihinde yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere İstanbul'da sadece bir konutunu kiraya vermek suretiyle gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerin yıllık gelir vergisi beyannameleri serbest muhasebeciler ile serbest muhasebeci mali müşavirler tarafından ücretsiz olarak düzenlenecektir. Bu nedenle kiraya vermiş olduğu tek konutu dolayısıyla gayrimenkul sermaye iradı elde edenler, kendilerine en yakın serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirlik bürolarına başvurarak meslek elemanlarının bu gönüllü hizmetlerden yararlanabilecekler, beyannamelerinin doğru düzenlenmesinin güven ve rahatlığını yaşaycaklardır.

Vergi beyannamelerinin süresi içersinde yani 15 Mart 2006 günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairesine ulaşmış olması gerekmektedir.

Beyannamenin ilgili vergi dairesine ulaştırılması yani verilmesi ile bayanname üzerinden tahakkuk eden verginin ödenmesi birbirinden farklı hukuki nitelikte işlemlerdir.

Beyannamenin süresi içerisinde vergi dairesine verilmemiş olması resen takdiri gerektirmektedir. Ayrıca yükümlü hakkında bu fiili nedeniyle usulsüzlük cezası uygulanır. Oysa beyannamenin süresi içersinde verilmesi halinde tahakkuk eden verginin süresinde ödenmemiş olması durumunda geç ödenecek olan (vadesinde ödenmeyen) vergi için gecikme zammı dışında herhangi bir ek ödeme yapılmamaktadır. Kaldı ki beyanname üzerinden tahakkuk ettirilen verginin süresi içersinde ödenmesi mümkün değilse, bu takdirde vade bitiminden önce başvurulmak suretiyle ödenecek verginin tecil faizi ile birlikte taksitlendirilmesi de söz konusu olabilmektedir.

Her Türk yurttaşının beyana tabi bir gelirinin varlığı halinde bu gelirini beyan etmesi en azından bir yurttaşlık görevidir. Bu görevin gayrimenkul sermaye iratlarında doğru sağlanabilmesi için İstanbul Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyeleri büyük bir özveri ile görev üstlenmişlerdir. Bu bağlamda meslek elemanları tek konutunu kiraya verenlerin gayrimenkul sermaye iradına yönelik beyannamelerini ücretsiz düzenleyecekler, birden fazla konutunu kiraya verenler için ise her bir konut için cüzzi bir düzenleme ücreti alacaklardır.

(x) Gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan ibaret olması halinde beyanname şubat ayının onbeşinci günü akşamına kadar verilmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 963

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

2005 yılı gelirlerinin beyanına İSMMMO'nun katkısı