Özel maliyet bedelinin yatırın indiriminden yararlandırılması

 

21.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Özel maliyet bedelinin yatırın indiriminden yararlandırılması

Veysi Seviğ - 21 Mart 2005 Pazartesi - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 19'uncu maddesinin 4 numaralı fıkrasının üçüncü bendi uyarınca yatırım indiriminden yararlanan iktisadi kıymetlerin kullanılabilmesi için gerekli olan bilgisayar programları hariç olmak üzere gayrimaddi haklar ile ekonomik ömrü beş yıldan kısa olan özel maliyet bedelleri yatırım indirimi istisnasından yararlandırılmamaktadır. Söz konusu düzenleme 31.07.2004 tarihinden itibaren geçerli bulunmaktadır.

Bir başka anlatımla söz konusu düzenleme; 31.07.2004 tarihinden itibaren gerçekleştirilen özel maliyet bedeli niteliğindeki harcamalar, bu harcamaların ekonomik ömrünün beş yıl ve daha uzun olması kaydıyla yatırım indirimi istisnasından yararlandırılmasını öngörmektedir.

Yatırım indirimi istisnası, ekonomik ömrü beş yıl ve daha fazla olan özel maliyet bedeli niteliğindeki harcamalara uygulanabileceğinden, ekonomik ömrün belirlenmesi ayrı bir önem arz etmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamadan anlaşılacağı üzere özel maliyet bedeline ilişkin ekonomik ömrün hesabında süre, yatırım tamamlanıp aktife alınması ve kullanılmaya hazır hale getirilmesinden itibaren başlayacaktır. Bu bağlamda işletmenin tamamlandığı ve özel maliyet bedeli olarak aktifleştirdiği yatırıma ilişkin harcamalar için yatırımın tamamlanmasından sonraki kullanım süresinin beş yıldan fazla olması koşuluyla, bu tür harcamalara yatırım indirimi istisnası uygulanabilecektir.

Diğer bir anlatımla, yatırım dönemi olarak adlandırılan ve iktisadi kıymetin meydana getirilmesi için geçerli olan süre, iktisadi kıymetin ekonomik ömrüne dahil edilecektir. Bu nedenle, yatırım indirimi istisnasından yararlandırma, harcamaların yapılmaya başlandığı yıldan itibaren söz konusu olmasına karşılık özel maliyet bedeline ilişkin ekonomik ömür, yatırımın tamamlanıp aktife alınması ve kullanılmaya hazır hale getirilmesinden itibaren hesaplanacaktır.

Bu aşamada karşımıza bazı duraksama konuları çıkmaktadır. Şöyle ki; kira sözleşmesi on yıl olan bir arazi üzerine eğer bir yatırımcı bir üretim tesisi kuruyorsa ve bu tesisisin bitiminden sonra kira süresinden geriye dört yıl on bir ay kalmış bulunuyorsa bu yatırımcı söz konusu harcamaları nedeniyle yatırım indiriminden yararlanamayacaktır.

Dolayısıyla yatırımın tamamlanıp özel maliyet bedelinin aktife alınması ve kullanıma hazır hale gelmesinden sonraki kullanıma ilişkin sürenin beş yıldan az olması durumunda, daha önce indirim konusu yapılan istisna tutarı mevcutsa, haksız yere kazançtan indirim söz konusu olduğundan, indirimden yararlananlar hakkında genel hükümler çerçevesinde cezalı tarhiyat yapılacaktır.

Örneğin 49 yıllığına kiralanan bir kamu arazisi üzerine inşa edilen bir otel binasına ilişkin harcamalar yatırımın tamamlandığı tarihten sonraki kullanıma ilişkin süre beş yıldan uzun olduğundan yatırım indirimi istisnasına konu edilebilecektir.

Özel maliyet bedelinin yatırım indirimi istisnasından yararlandırılabilmesi için, yatırım harcamalarının sona erdiği tarihten itibaren, harcamayı yapanca beş yıl kullanımı gerekmektedir. Bu koşul Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş bulunmaktadır. Bir başka anlatımla konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün 32 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri'nde yaptığı yönlendirmeye göre de özel maliyet bedelinin ekonomik ömrünün beş yıldan az olması halinde yatırım indiriminden yararlandırılması söz konusu olmayacaktır.

Özel maliyet bedeli niteliğindeki harcamaların bina inşasına ilişkin olması halinde, söz konusu harcamalarla ilgili yatırım indirimi istisnasından yararlanılabilmesi için anılan binanın mal ve hizmet üretimi yeri olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş olması gerekmektedir.

Mal üretim yeri bir maddenin vasıf, şekil, hassa ve terkibini makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal ve istihsal edilen yerler ile maddelerin çıkarılıp işlendiği yerler olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda üretim faaliyetine katkıda bulunan unsurlar arasında sayılan idari bölümler, depo, yemekhane, laboratuvar ve benzerleri, inşa edilen fabrika binası ve müştemilatında yer alması halinde, mal üretim yeri olarak kabul edilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 902

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özel maliyet bedelinin yatırın indiriminden yararlandırılması