"Danıştay kararları ve özelgeler (muktezalar)"

 

23.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"Danıştay kararları ve özelgeler (muktezalar)"

Veysi Seviğ - 23 Mart 2005 Çarşamba - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın 3'üncü maddesinde yer alan düzenlemeden de anlaşılacağı üzere, "Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder." Bu bağlamda "Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanunun kapsamındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı göz önünde tutularak uygulanır."

Vergi hukukunun kuralları yasalarla belirlenir, ancak her yasa maddesinin kapsadığı vergisel olayın kendisine özgü ayrıntıları ve çoğu kez de idarenin yönlendirici görüşüne gereksinim gösteren bir özelliği veyahut da yorumlama alanı vardır.

Bu nedenle aynı yasanın 413'üncü maddesi uyarınca "Mükellefler, Maliye Bakanlığı'ndan veya Maliye Bakanlığı'nın bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulaması bakımından müphem (iyi anlaşılamayan) ve tereddüdü (duraksamayı) mucip gördükleri hususlar hakkında izahat (bilgi)" isteyebilirler.

Yasal düzenleme gereği "yetkili makamdan yazı ile istenecek izahatı (açıklamayı) yazı veya sirkülerle" Maliye Bakanlığı yanıtlamak zorundadır.

Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya yönelik olarak vereceği görüş ve açıklamalar önem arz etmektedir. Çünkü, Maliye Bakanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda yapılan işlemler ceza kesilmesini gerektirecek nitelikte olsa dahi bu işlemler için ceza kesilmez.

Diğer yandan mükellefler herhangi bir nedenle kendilerine kesilen vergi cezası veya tarh edilen vergilere karşı yargı yoluna başvurma hakkına sahiptir. Bu bağlamda da yargı makamlarınca konuya ilişkin olarak verilen yargı kararları benzer uygulamalar açısından mükelleflere yol gösterici olmaktadır.

Vergi uygulamalarında idarenin konuya ilişkin görüşü ve ortaya çıkan uyuşmazlıklarda oluşan yargı kararları yönlendirici olmaktadır. Geçmişten bu yana vergi yasalarında yapılan değişikliklerde de bu yönledirmeler devamlı bir biçimde dikkate alınmış, bir anlamda yeni yasal yapıların oluşmasında da yönlendirici olmuştur.

Maliye Bakanlığı tarafından çoğu kez mükellefe ve vergiyi doğuran olaya özgü verilen özelgelere ve yargı organlarınca verilen kararlara ulaşmak mümkün olamamaktadır. Bir başka açıdan her yıl oluşan ve binlerle ifade edilebilen bu tür idari yönlendirmeler ile kararların taranması ve değerlendirilmesi de ayrı bir uğraş ve teknik anlamda bir uzmanlık işidir.

Meslektaşımız, değerli vergi hukukçusu ve yorumcusu Prof. Dr. Şükrü Kızılot, günümüzün vergi uygulamalarında tartışmasız yeri olan özelgeleri ve yargı kararlarını büyük bir özveri ile tek tek inceleyerek ve değerlendirerek "Danıştay Kararları ve Özelgeler (Muktezalar)" başlığı altında kitaplaştırmayı adeta bir kamusal görev haline dönüştürmüş bulunmaktadır. Sayıları binlerle ifade edilebilen ve her biri kendisine özgü olan muktaza ve kararların taranarak toplanması ve kitaplaştırılması özel bir uğraşı ve sabrı zorunlu kılmaktadır. Bu yıl yedinci cildi oluşturulan bu çalışmanın bir benzerini üretmek artık mümkün değildir.

Vergi uygulayıcıları, bilim adamları vergiyle ilgilenen herkes vergisel herhangi bir konuda geçmişten bu yana oluşan değişimleri ve konuya ilişkin idarenin görüşüne ulaşabilmek için yine kanımızca öncelikle Sayın Kızılot'un çalışmalarına başvurmak zorundadır.

Danıştay Kararları ve Özelgeler'in yedinci cildi 1628 sayfadan oluşmaktadır. İçersinde yüzlerle ifade edilen özelgeler ve yargı kararları daha son yılların uygulamalarına yöneliktir. Bir başka anlatımla daha önce altı ciltten oluşan bu dizinin yedinci cildi 2002, 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin karar ve özelgeleri içermektedir.

Yedi ayrı cildi tam anlamı ile çuvallarla ifade edilebilen ve dağınık bir biçimde toplayarak değerlendirip süzgeçten geçirmek suretiyle vergi dünyamıza kazandıran Sayın Kızılot'un bu konudaki çalışmalarının karşılığını vermek kanımızca hiçbir biçimde mümkün değildir.

"Vergi Uygulamalarına İlişkin Danıştay Kararları ve Özelgeler (Muktezalar)"ın yedinci cildini edinmek isteyenler Yaklaşım Yayıncılık AŞ Bülten Sokak No: 54, 067000 Kavaklıdere-Ankara" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi (0312) 468 76 46 nolu telefonla veyahut da (0312) 468 72 13 faks aracılığı ile de istemde bulunabilirler.

Ayrıca 1628 sayfalık bir baskıyı hatasız yapan ve mükemmel bir ciltleme ile bizlere sunan Yaklaşım Yayıncılık AŞ yönetimini ve özellikle yıllardır böylesine bir çalışmayı büyük bir ciddiyetle sürdüren Sayın Ekrem Sarısu'yu bu bağlamda kutlamayı bir görev bilmekteyiz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1238

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Danıştay kararları ve özelgeler (muktezalar)"