Vergi borcunun ödenmesi ve bankalar

 

25.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergi borcunun ödenmesi ve bankalar

Veysi Seviğ - 25 Mart 2005 Cuma - Dünya

Vergi, yükümlünün bağlı bulunduğu vergi dairesine bizzat ödenebileceği gibi bağlı bulunduğu vergi dairesinin belediye sınırları dışında bulunan herhangi bir vergi dairesine de ödenebilmektedir. Bu takdirde ödemenin hangi vergi dairesi adına ve hangi hesaba yapıldığının verginin yatırıldığı vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında"ki yasanın 41'inci maddesinin Maliye Bakanlığı'na vermiş bulunduğu yetki uyarınca söz konusu bakanlık aşağıda belirtilmiş bulunan bankaların kamu alacaklarını tahsil etmekle yetkili kılmış bulunmaktadır. Bu bağlamda vergi tahsilatına yetkili kılınmış bankalar şunlardır:

Vergi tahsilatına yetkili bankalar

. TC Ziraat Bankası * Türk Dış Ticaret Bankası AŞ

. T.Halk Bankası * Dışbank

. Akbank TAŞ * Koçbank

. Yapı ve Kredi Bankası AŞ * Finansbank AŞ

. T. Vakıflar Bankası TAŞ * Anadolu Bankası AŞ

. Oyakbank AŞ * T. İş Bankası AŞ

. Garanti Bankası AŞ * Şekerbank TAŞ

. Denizbank AŞ * Tekstil Bank AŞ

. HSCB Bank AŞ

Yükümlüler yukarıdaki bankalardan herhangi birisine vergi borçlarını ödeyebilmektedirler.

Diğer yandan vergi daireleri tarafından tahsil edilen devlete ait vergi, resim, harç, vergi cezası, gecikme zammı, faiz gibi asli ve feri amme alacaklarının çek ile de ödenmesi mümkündür.

Çekle yapılan ödemelerde uyulması gereken ilkeler şunlardır:

. Bankalar aracılığıyla çekle yapılan ödemelerde "hususi çizgili çek" kullanılacaktır.

. Çek, vergi dairesi ile aynı şehir dahilinde bulunan bankalar üzerine keşide edilecektir.

. Çekin üzerine ilgili vergi dairesinin adı yazılacaktır.

. Çek üzerine kırmızı ile iki paralel çizgi çizilecek ve arasına vergi dairesinin bulunduğu yerde Merkez Bankası varsa "Merkez Bankası" yoksa "Ziraat Bankası" yazılacaktır. Bu yazılar yükümlüler tarafından yazılabileceği gibi vergi dairesinde doldurulmak üzere boş da bırakılabilir.

. Çekin sol üst köşesine "İş bu çek emre muharrer değildir" ibaresi yazılacak ve imza yerleri imzalanacak, varsa kaşelenecektir.

. Çekler tahsil dairesine verildiği tarihle veya en çok bir gün öncelikli tarihle düzenlenmiş olmalıdır. Daha eski tarihli çekler kabul edilmeyecektir. Çekin tahsil dairesine verildiği tarihte ödeme yapılmış sayılacaktır.

Çekle yapılan ödemelerde çekin postaya verildiği tarih ödeme tarihi olarak kabul edilmektedir. Ödeme tarihi çekin tahsil dairesine ya da bankaya verildiği, çekin posta yolu ile gönderilmesi durumu ile münakele emri ile ödemede tahsil dairesinin kayıtlarına intikal ettirildiği tarih olarak kabul edilmektedir.

Diğer yandan "Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında"ki Yasa'nın 41'inci maddesi uyarınca amme alacaklarının "Banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar" kullanılmak suretiyle ödenmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na düzenleme yapma yetkisi verilmiş bulunmaktadır. Söz konusu hüküm 07.08.2003 tarihinde yürürlüğe girmiş olmasına karşılık Maliye Bakanlığı tarafından bugüne kadar konuya ilişkin herhangi bir düzenleme ve yönlendirme yapılmamıştır.

Oysa kredi kartı ve banka kartı ile vergi ödemesine olanak sağlanması halinde ülkemizde vergi gelirlerinin tahsilatı daha da kolaylaşmış olacaktır. Gelişmiş ülkelerin çoğunluğunda kredi kartı ve benzeri banka kartlarını kullanmak suretiyle mevcut vergi borcununun ödenmesi söz konusu olabilmektedir. 2003 yılının Ağustos ayından bu yana söz konusu ödeme şeklinin çalıştırılmasına yönelik yönlendirici bir duyurunun yapılamamış olması gerçekten üzücü bir durum olarak değerlendirilmelidir.

Ülkemizde halihazırda vergi borcunun bizzat vergi dairesine ödenmesi gerekeceği yönünde oluşmuş bulunan kanaatin kanımızca giderilebilmesi için bankalarımızın da mevcut yasal ödeme biçimlerine daha farklı bir kolaylık ve öncelik tanımaları gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 3264

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi borcunun ödenmesi ve bankalar