Gelir vergisi beyanlarında son gün

 

31.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Gelir vergisi beyanlarında son gün

Veysi Seviğ - 31 Mart 2005 Perşembe - Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nda gelirin tanımı ve vergilendirilmesi açısından kaynak teorisi esas alınmış olup, söz konusu yasanın ikinci maddesinde vergilendirilecek gelir unsurları teker teker sayılmak suretiyle belirlenmiş bulunmaktadır.

Gelirin, gelir vergisine tabi olması için gerek kişinin faaliyetinin ve sermayesinin ürünü (neması) olarak elde edilmiş olması gerekir. Bu nedenle gelir vergisi kişisel karakter taşır.

Yasal düzenleme gereği olarak bir takvim yılında gerçek kişiler tarafından elde edilen kazanç ve iratların tamamı bir beyanname üzerinde toplanarak vergilendirilir. Bu bağlamda ülkemizde benimsenen vergi sistemi üniterdir. Ancak zaman içersinde Türk Vergi Sistemi'nde üniter sistemden sapmaya yönelik düzenlemeler yapılmış bulunmaktadır.

Gelir vergisi açısından vergiyi doğuran olay gelirin elde edilmesidir. Elde etme, geliri oluşturan kazanç ve iratlara hukuken tasarruf edebilme olanağını ifade etmektedir. Gelir Vergisi Yasası gelirin elde edilmesi bakımından, farklı esaslara itibar etmektedir. Bunlar tahakkuk, hukuki ve ekonomik tasarruf ile tahsil esaslarıdır.

Gelir Vergisi Yasası içersinde vergiyi doğuran olan gelir unsurlarına göre ayrı ayrı belirlenmiş bulunmaktadır.

Bazı hallerde elde edilen gelir unsurları için toplama yapılmamakta ve dolaysıyla bu tür gelir unsurları beyan dışı kalmaktadır.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde tam yükümlülükte aşağıdaki gelir unsurları toplamaya dahil edilmez.

Bu gelir unsurları;

. Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar,

. Bireysel emeklilik sisteminden alınan toplu ödemeler (Gelir Vergisi Yasası, madde: 75/15)

. Kazanç ve iratların istisna kapsamı içersinde olması,

. Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilen ücretler,

. Birinci işverenden sonraki işverenlerden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretlerin 2004 yılında 14 milyar TL, 2005 yılında ise 15.000 YTL'yi aşmaması.

. Vergi tevkif suretiyle alınmış bulunan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarının 2004 yılında 14 milyar TL, 2005 yılında ise 15.000 YTL'yi aşmaması,

. Bir takvim yılında elde edilen ve toplamı 2004 yılında 750 milyon, 2005 yılında ise 800 YTL'yi aşmaması halinde,

. Vergisi tevkif suretiyle alıkonmuş bulunan banka mevduat faizi faizsiz kredi verenlere ödenen kâr payları ve kâr-zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kâr payları ile özel finans kurumlarınca kâr ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları, menkul kıymet yatırım fonu katılma belgelerine ödenen kâr payları,

için yıllık beyanname verilmemektedir.

Tam yükümlü gerçek kişiler yukarıda sayılan gelir unsurları dışında kalan kazanç ve iratları için beyanname vermek zorundadırlar. Bu bağlamda da 2004 yılında elde edilen beyana tabi kazanç iratlar için beyanname verme süresi bu akşam mesai saati bitimi ile sona ermektedir.

Yükümlüler duraksamaya düştükleri konularda eğer bu güne kadar idareden açıklayıcı bir bilgi alamamış bulunuyorlarsa ve halen de bu duraksamaları sürüyorsa bu takdirde duraksamaya düştükleri kısmı beyannameye dahil etmek suretiyle "ihtirazi kayıtla" beyanda bulunabilirler.

İdari Yargılama Usulü Hakkındaki Yasa'nın 27/3'üncü maddesi uyarınca ihtirazi kayıtla verilen beyannameler hakkında yükümlüler dava açma hakkına sahip bulunmaktadırlar.

2004 yılında bilanço esasına göre defter tutan yükümlüler enflasyon düzeltmesi uygulaması nedeniyle başlangıçta duraksamaya düşmüşlerdir. Bu gün dahi bazı duraksama konularına henüz yeterince açıklık kazandırılmamıştır.

Her şeye rağmen yükümlülerin bugün mesai saati bitimine kadar 2004 yılında elde ettikleri kazanç ve iratlar için beyanda bulunmaları ve tarh edilecek olan gelir vergisinin birinci taksitini ödemeleri gerekmektedir.

Yapılacak beyanların doğruluk ve gerçekçilik açısından değerlendirilmesi ise zaman içersinde konuya yönelik olarak yapılacak idari açıklamalardan anlaşılabilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 905

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gelir vergisi beyanlarında son gün