Damga vergisinin uygulama alanı yeniden belirlendi

 

01.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Damga vergisinin uygulama alanı yeniden belirlendi

Veysi Seviğ - 01 Nisan 2005 Cuma - Dünya

Damga Vergisi Yasası'nda 5281 sayılı yasanın 7'nci maddesi ile yapılan değişiklik uyarınca 01.01.2005 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanması öngörülen ve vergiye tabi işlemleri gösteren (I) sayılı tablo yeniden düzenlenmiştir.

Bu nedenle O1.01.2005 tarihinden itibaren yeniden belirlenmiş olan tablo geçerli bulunmaktadır.

Yapılan düzenleme gereği (I) sayılı tablonun I/A fıkrasında sayılan kağıtlardan belli parayı ihtiva etmeyenler, belli parayı ihtiva etmeyen mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler, kira mukavelenameleri, kefalet, teminat ve rehin senetleri, fesihnameler damga vergisine tabi tutulmayacaktır. Ancak buna karşılık taahhütnameler ve sulhnameler belli parayı ihtiva etmeleri durumunda yasaya ekli (I) sayılı tablonun I/A-4 bendine göre nispi, belli parayı ihtiva etmemeleri durumunda ise aynı tablonun I/B fıkrasının ilgili pozisyonuna göre; tahkimnameler 18 YTL, sulhnameler 18 YTL, belli parayı ihtiva edenler dahil turizm işletmeleri ile seyahat acentelerinin aralarında düzenledikleri kontenjan sözleşmeleri 100 YTL damga vergisine tabi tutulacaktır.

Yapılan yeni düzenleme ile;

. Ekici ile alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı mukavelenameleri,

. Ekici ile alıcı arasında düzenlenen tütün alım satımı ile ilgili rehin senetleri,

. Teklifnameler,

vergiye tabi işlemler tablosundan çıkartılmıştır. Bu nedenle teklifname mahiyetinde değerlendirilen proforma faturalar ve bunların resmi dairelere ibraz edilecek özet suret ve tercümeleri de damga vergisine tabi tutulmayacaktır.

Diğer yandan (I) sayılı tablonun "Ticari İşlemlerde Kullanılan Kağıtlar" başlıklı bölümünde de;

. Akreditif ve kredi mektup ve telgrafları ile bankalar veya ticarethaneler arasındaki münakele, tediye, irsal, teslim ve tahsil emirleri tablodan, dolayısıyla vergiye tabi kağıtlar arasından çıkarılmış bulunmaktadır.

Ayrıca yasaya ekli (I) sayılı tabonun "IV- Makbuzlar ve Diğer Kağıt~lar" başlıklı bölümünde yapılan düzenleme ile avans makbuzları tablodan çıkarılmış, bu bölümde yer alan bentler yeniden düzenlenmiştir.

Bu bölümde yapılan değişikle resmi daireler tarafından kişilere yapılacak ödemeler sırasında düzenlenen kağıtlardan sadece mal ve hizmet alımlarına ilişkin olanların damga vergisine tabi tutulması, bunun dışındaki ödemeler sırasında düzenlenen kağıtların ise tabloda başka bir düzenleme olmadıkça vergilendirilmemesi öngörülmüştür.

Örneğin ücretlilerde vergi indiriminden doğan vergi iadesi, fazla veya yersiz tahsil edilen paraların iadesi, mahsup işlemleri sırasında düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacaktır. Ancak, mal ve hizmet alımına ilişkin olmasa dahi icra dairelerince resmi daireler namına şahıslara ödenen paralar tabloda ayrıca düzenlendiğinden bu ödemeler için düzenlenen makbuzlar (I) sayılı tabolunun IV/d bendine göre vergilendirilecektir.

Resmi daireler tarafından mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sırasında düzenlenen kağıtlar avans ödemeleri de dahil olmak üzere damga vergisine tabi tutulacaktır. Buna karşılık kati ödeme sırasında damga vergisi hesaplanırken avans ödemeleri sırasında damga vergisi kesilip kesilmediği araştırılacak, üzerinden damga vergisi hesaplanan avans tutarı düşüldükten sonra kalan damga vergisine tabi istihkak veya ödeme tutarı üzerinden damga vergisi kesilecektir. Bu uygulama ile ödemeler üzerinden mükrerrer vergi tahsili önlenecektir.

5281 sayılı yasa ile yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde damga vergisinin pul yapıştırılması suretiyle ödeme usulüne son verilmiştir. Diğer yandan yukarıda da açıklamaya çalıştığımız üzere damga vergisinin uygulama alanları azaltılmış bulunmaktadır.

Önceki dönemlerde zaman zaman sorun yaratan uygulama alanlarının bu bağlamda azaltılmış olması özellikle ticari kesimi rahatlatmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2563

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Damga vergisinin uygulama alanı yeniden belirlendi