Vergi yasaları Bodrum'da işlemiyor

 

29.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi yasaları Bodrum'da işlemiyor

Veysi Seviğ - 29 Ağustos 2009 Cumartesi - Referans

Türkiye'nin önde gelen turizm bölgelerinden birisi de Muğla'nın ilçeleridir. Birçok ünlünün yaz tatilini geçirdiği bu bölgede yine birçok sanatçı ve sporcu magazin haberlerine konu olabilecek maceraları ile adeta gündem oluşturmaktadır. Bu bağlamda da yazılı basının önde gelenlerinin konuya ilişkin eklerinde her geçen gün yeni ve sansasyonel birçok haberin yer aldığı gözlenmektedir.

Yaz aylarında Bodrum'a yurtiçinden ve yurtdışından gelenlerin sayısı, bu ilçe nüfusunun 50-60 katı olabilmektedir.

Biz de bu yıl arkadaşlarımızla kısa bir süre Bodrum ilçesinin sevimli bir beldesi olan Gündoğan'a misafir olduk. Ancak söz konusu beldede kaldığımız sürece gözlemlediklerimiz bizi şaşırttı.

Her şeyden önce başta Bodrum olmak üzere, bu ilçenin önde gelen tatil bölgelerinde, örneğin Türkbükü'nde (Göltürkbükü), Yalıkavak'ta, Turgutreis'te ve Bodrum'un içinde Vergi Usul Yasası'nın belge ile ilgili hükümleri çalışmıyor.

Eğer yanılıp da satın aldığınız bir mal için fiş ve fatura isterseniz sert bir tepki ile karşılaşıyorsunuz.

Geçen günlerde bir gazetede yer alan habere göre Göltürkbükü'nde üç kişinin akşam yemeği bedeli 800 TL imiş. Böyle bir maliyetle Göltürkbükü'nde herkes karşılaşabilir. Çünkü eğer sormadan ve araştırmadan bir akşam yemeği için sahil kesiminde bir yere giderseniz, sizin vereceğiniz siparişler ve yiyeceğiniz yemeklerin fiyatları birdenbire değişebilmektedir.
Gelen hesabı öderken yanlışlıkla belge istemeye kalkarsanız alacağınız ters bir yanıtla yetinmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde belge konusunda ısrarlı davranmanız halinde size destek verecek kişiye veya makama ulaşmanız mümkün olamayacağı gibi, bazı fiziki müdahalelere de muhatap olmanız mümkündür.

Göltürkbükü'nün sahilleri adeta kapatılmış, çoğu yerde denize yapılan acayip tahta (ahşap) uzantılar üzerinde hizmet alınması karşılığında faturasız ve fişsiz ödemek zorunda kalacağınız bedeller anlaşılmaz şekilde yükseltilmiştir.

Bazı yerlerde gecenin geç saatlerinde İstanbul'un ünlülerini görmek mümkündür. Bu nedenle meraklılar gecenin geç saatlerinde, hatta yeni başlayan günün ilk saatlerinde meraklarını giderebilmek için Göltürkbükü'nde gereğinden fazla anlamsız bir kalabalık oluşturmaktadır.

Bu beldenin sahilinde demirli bulunan yat ve kotra sahiplerini merak edenler, onların ne kadar vergi ödediklerini, daha açıkçası anayasal vergi ödeme görevlerini hangi düzeyde yerine getirdiklerini asla öğrenemezler. Bir başka anlatımla zaten Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da böyle bir merakı yoktur.

Göltürkbükü sahillerinin garip bir şekilde denize girilemez hale getirildiğini, deniz üzerine konan salların adeta denizi parsellenmiş "sal" tarlasına dönüştürdüğünü, salların önünde ise çoğunun kime ait olduğu bilinmeyen yat, kotra ve değişik boyutta deniz motoru bağlama yeri haline getirildiğini görmek, muhteşem görüntülü bu doğa harikası yeri, kanımca doğaseverler açısından yaşanamaz hale getirmiştir.

Bodrum'un bir başka incisi Yalıkavak ise tam anlamıyla işgal altındadır. Merkezde yer alan yarım kalmış inşaatlar acımasızca rant peşinde koşanların varlığını göstermektedir. Böylesine bir güzelliğin beton yığınları ile doldurulması konusunda hiçbir tepki göstermeyen veya gösteremeyen yetkililer acaba gelecek nesillere hangi güzelliklerimizi devredeceklerdir?
Son yıllarda Gündoğan beldesinde de önemli değişiklikler olmaktadır. Göltürkbükü'ne komşu olan Gündoğan bölgesinde de sahil büyük bir hızla oteller ve sahile açılan lokantalar tarafından parsellenmeye başlamış, deniz üzerinde uzanan sallarla denizin kıyı ile bütünleşmesini seyretmek adeta imkânsız hale gelmiştir.

Bodrum ve çevresine dünyada yaşanan ve etkisi ülkemizde de hissedilen ekonomik kriz gece yaşantısı dikkate alındığında hiç uğramamıştır. Ancak bu ilçenin merkezine ve beldelerine konan pazar yerlerinde özellikle Milas ve Aydın'dan gelen sebze ve meyve satıcılarına göre üretici bu yıl perişandır.

Bir kilo zeytini 5 TL'ye, bir kilo üzümü 2 TL'ye ve yedi-sekiz kiloluk karpuzun tanesini 1.5 TL'ye satanlar, bu yıl yandık diye dert yanarken bir de bu yıl bankalara borçlandıklarını ve bu borçlarını ödemekte zorluk çektiklerini açıkça ifade etmektedirler.

Bodrum bu yaz değişik bir yaşam manzarası sergilemektedir. Bir yanda 800 TL'ye üç kişinin yediği akşam yemeği, diğer yanda gece dolup taşan eğlence yerleri, yatlar, kotralar ve deniz motorları birbirine tezat oluştururken vergi yasalarının işlemediği, daha açıkçası söz konusu yasaların devredışı kaldığı bir yaşam sürüp gitmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 639

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi yasaları Bodrum'da işlemiyor