Vergi danışmanınız

 

02.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 02 Nisan 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Bilindiği üzere özellikle kurumlar üzerinde önemli sorunlar yaratan enflasyon düzeltmesi halihazırda yeterince açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu nedenle işletmelerde enflasyon düzeltmesine yönelik olarak yapılan çalışmalar tartışmalıdır.

Belki bu durumdan meslek mensupları denilen mali müşavirler de sorumludur. Başlangıçta çok basitmiş gibi tanıtılan enflasyon muhasebesi, uygulama aşamasında sorunlu hale gelmiştir.

Şu anda yoktan var etmiş bulunduğumuz işletmemizin tek riskli tarafı enflasyon muhasebesi nedeniyle yapmış olduğu çalışmalardır. Çünkü zaman zaman muhasebe servisimizde yapılan çalışmaları yakından izleme fırsatı bulduğumda en çok tartışılan konunun enflasyon muhasebesi olduğunu gördüm.

Benim merakım, eğer bir işletme enflasyon düzeltmesi çalışmalarında hataya düşerse, bu takdirde işletmeyi ne gibi riskler beklemektedir? Veyahut da ne kadara kadar yapılan hatalara vergi idaresi hoşgörü ile bakacaktır?

YANIT: Konuya ilişkin olarak Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 17 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri'nin 22. bölümünde yapılan açıklamada da vurgulandığı üzere "Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 120'nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükme göre geçmiş dönemlere ait geçici verginin yüzde 10'unu aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde yüzde 10'u aşan kısım için resen veya ikmalen tarhiyat yapılmakta, tarh edilen ek vergi için vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanmaktadır.

5024 sayılı kanunun 5228 sayılı kanunla değişik geçici birinci maddesindeki ihtiyarilikten yararlanarak 2004 yılı geçici dönemlerinde beyan ettikleri geçici vergi matrahlarının tespitinde enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler yerine 5024 sayılı kanunla değiştirilmeden önceki hükümleri dikkate alan mükellefler hakkında söz konusu yüzde 10'luk yanılma payı uygulaması nedeni ile cezalı tarhiyat yapılmayacaktır."

Diğer yandan söz konusu sirkülerde de vurgulandığı gibi 2005 ve daha sonraki yıllardaki uygulamalarda Gelir Vergisi Yasası'nın mükerrer 120'nci maddesine göre işlem yapılacaktır.

Gerçekte gelir vergisi yükümlüleri açısından beyanname verme süresi sona ermesine rağmen, uygulamada henüz enflasyon düzeltmesine yönelik olarak birçok konuda ikilem mevcut olduğundan, bu olaylara karşı da yeterince açıklık getirilememiştir.

Dolayısıyla enflasyon düzeltmesi bu konuda çalışanlar için halen de sorunlu olmakta ve her geçen gün duraksamalar artmaktadır.

SORU: Ücretlilere yapılan vergi iadesi işlemlerinde düzenlenen belgeler damga vergisine tabi tutulacak mıdır?

YANIT: Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanmış bulunan 43 seri numaralı Damga Vergisi Genel Tebliği'nde de açıklandığı üzere, "Ücretlilerde vergi indiriminden doğan vergi iadesi, fazla veya yersiz tahsil edilen paraların iadesi, mahsup işlemleri sırasında düzenlenen kağıtlardan" damga vergisi alınmayacaktır.

Uygulamada uzun süre tartışma konusu olan ücretlilerin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususu, Damga Vergisi Yasası'na ekli (I) sayılı tablonun IV bölümünde yapılan değişiklikler ile aydınlığa kavuşturulmuş bulunmaktadır. Yapılan bu değişiklik gereği olarak resmi daireler tarafından kişilere yapılacak ödemeler sırasında düzenlenen kağıtlardan sadece mal ve hizmet alımlarına ilişkin olanlar damga vergisine tabi tutulacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 703

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız