Kurumlar vergisinde beyanname verme süresi

 

04.03.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kurumlar vergisinde beyanname verme süresi

Veysi Seviğ - 04 Nisan 2005 Pazartesi - Dünya

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 20'nci maddesinde hükme bağlandığı üzere söz konusu vergi yükümlüsünün veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. Bu bağlamda beyanname, ilgili bulunduğu hesap döneminin neticelerini ihtiva eder.

Yasal düzenleme gereği her yükümlü vergiye tabi kazancının tamamı için bir beyanname verir. Ancak kooperatiflerin gelirlerinin Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesine göre tevkifata tabi tutulan gayrimenkul kira gelirlerinden ibaret bulunması halinde bu kira gelirleri için beyanname verilmez.

Diğer yandan yükümlülerin şubeleri, ajansları, alım ve satım büro ve mağazaları, imalathaneleri veya kendilerine bağlı sair işyerleri için, bunların müstakil muhasebeleri ve ayrılmış sermayeleri olsa dahi, ayrı beyanname verilmez.

Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın on beşinci günü akşamına kadar yükümlünün bağlı olduğu vergi dairesine verilir. (Kurumlar Vergisi Yasası madde: 21)

Sermaye şirketleri dışında kalan kurumların beyanname verme süresini uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Bir başka anlatımla Maliye Bakanlığı sermaye şirketlerine yönelik olarak beyanname verme süresini uzatma yetkisine sahip değildir.

Ancak; 2004 yılının kazançlarını belirleme ve bu bağlamda vergi matrahını tespit etme açısından kurumlar özel nitelikte bir dönem yaşamışlardır. Çünkü enflasyon düzeltilmesi uygulamasında ortaya çıkan duraksamaların giderek artması ve bu bağlamda da Maliye Bakanlığı'nın çözüm arayışlarına yönelik çalışmalarının ve yönlendirmelerinin devam etmiş olması özellikle orta ve küçük çaplı kurumlar açısından sorunlu bir dönem yaşanmasına neden olmuştur.

Ayrıca beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğu, aracılık yetkisi verilen kişilerin konum ve durumları kurumlar vergisi beyannamelerinin süresi içersinde vergi dairelerine intikalini engeller hale gelmiş bulunmaktadır.

Halihazırda birçok kurum enflasyon düzeltmesi ile ilgili duraksama konularına çözüm arayışı içersindedir.

31.12.2003 tarihli bilançoların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması ile ilgili işlemlerin ciro ve aktif toplam dikkate alınarak ihtiyari hale getirilmesi düzeltme işlemlerinin 2005 yılına sarkmasına neden olmuştur. Ancak 2004 yılı sonuna kadar bu işlemlerin ertelenmesi olanağı sağlanmış ve son yapılan düzenleme ve yönlendirmeler ile 31.12.2003 tarihli bilançoların beyanname verme süresi sonuna kadar düzeltilmesine olanak sağlanmıştır.

Tüm bu gelişmeler sonucunda 2004 yılı mali sonuçlarının belirlenmesi ve yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinin düzenlenmesi olgusu da fiilen kısa bir zaman aralığı içersine adeta sıkıştırılmış olmaktadır.

Gerçekte geçmişte, 5035 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeden önce geçerli olan beyanname verme süreleri dikkate alındığında, yükümlülerin gelir vergisi beyannamelerini mart ayı, kurumlar vergisi beyannamelerini de nisan ayı sonuna kadar verebilme olanağı, yükümlülere bir önceki yıla ait dönem sonuçlarını sağlıklı ve doğru olarak tespit edebilmelerine yönelik olarak sağlanmıştır. Bu sürelerin yasal düzenleme ile on beş gün kısaltılmış olması, pratik yaşamda olumlu sonuç vermemiş ve özellikle meslek mensuplarını zora sokmuştur.

Ayrıca 2004 yılı ile ilgili mali tabloların düzenlenmesinde var olan özel koşullar da dikkate alındığında kurumlar vergisi beyanname verme süresinin de gelir vergisi beyanname verme süresinde olduğu gibi uzatılması, kanımızca kaçınılmaz hale gelmiş bulunmaktadır.

Kurumların 2004 yılı mali sonuçları kurum ortakları açısından da önem arz etmektedir. Çünkü yapılması zorunlu olan enflasyon düzeltmesi kurum kâr ve zarar hesabını dolayısıyla dağıtılabilir (bölüşülebilir) kârı doğrudan etkilemektedir.

Daha önce yukarıda da belirtmeye çalıştığımız gibi kurumlar vergisi yükümlülerinin 2004 yılı mali sonuçlarının belirlenmesinde ortaya çıkan sorun ve duraksamaların aşılabilmesine yönelik olarak, beyanname verme süresinin uzatılması yönünde Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesi kapsamında yetkisini kullanması halinde, yapılacak beyanların daha güvenilir ve doğru olması sağlanacaktır. Bu bağlamda Vergi Usul Yasası'nın 17. maddesi uyarınca kullanılacak yetki, Kurumlar Vergisi Yasası'nın 21. maddesinde yer alan yetki kısıtlamasına aykırılık oluşturmayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1680

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumlar vergisinde beyanname verme süresi