"Anayasa Yargısı ve Vergi Hukuku"

 

06.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"Anayasa Yargısı ve Vergi Hukuku"

Veysi Seviğ - 06 Nisan 2005 Çarşamba - Dünya

Vergi hukukunun asli kaynağı Anayasa'nın 73'üncü maddesinde yer alan buyruktur. Buna göre;

"Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.

Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilebilir."

Vergilendirmenin temel ilkelerinden olan mali güce göre vergilendirme ilkesi, sosyal devletin, vergi adaleti ile ilgili bir kuramdır. Bu ilkeye uyulmakla, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı sağlanır.

Gerçekte Anayasal buyruk gereği verginin genel olması, mali güce göre ve kamu giderlerini karşılamak üzere alınması gerekmektedir.

Genellik ilkesi, bu bağlamda, sosyal sınıf farkı gözetilmeksizin herkesin elde ettiği gelir, servet ya da harcamalar üzerinden vergi ödenmesini amaçlamaktadır.

Diğer yandan "vergi düzenlemeleri hemen hemen tüm hak ve özgürlükleri ilgilendirip etkileyen yasama işlemlerindendir." (AYM E.NO:89/6)

Yasaların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün Anayasa'ya şekil ve esas bakımından uygunluğunu denetleme görevi Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Bu bağlamda kuruluşundan bu yana vergi yasaları ile ilgili olarak söz konusu Yüksek Mahkeme'ye 180 civarında başvuru olmuştur.

Anayasa Mahkemesi'ne intikal ettirilen olaylarda verilen kararların günümüzdeki vergi yasalarının oluşumuna etkisi büyüktür.

Anayasa Mahkemesi'ne intikal ettirilen olaylar ve Yüksek Mahkeme'ce bu olayların incelenmesi ve karara bağlanması ve bu kararların içeriği ülkemizde gelişen vergi hukuku açısından en önemli kaynak haline gelmiştir.

Bu kararlar Anayasa Mahkemesi'nin iki değerli görevlisi Sayın Şahnaz Gerek ile Ali Rıza Aydın tarafından tek tek incelenerek karar içerikleri ve konuları dikkate alınarak özetlenmiş ve değerlendirilmiş, Anayasa Yargısı Açısından Vergi Hukuku'nun ülkemizdeki gelişimi kitaplaştırılmıştır.

"Anayasa Yargısı ve Vergi Hukuku" çalışması Sayın Gerek ile Aydın'ın uzun soluklu ve özverili çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır.

Söz konusu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Şöyle ki;

. Anayasa ve Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Vergi Hukuku,

. Anayasa Mahkemesi Kararlarının Vergi ve Benzeri Mali Yükümlülüklerle İlgili Yasalara ve Yasa Hükümlerine Göre Sınıflandırılması,

Birinci bölümde vergi hukukunun kaynakları arasında yer alan Anayasa ve yasaların esas alındığı çalışmada, vergi yasalarıyla birlikte vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerle ilgili düzenlemeler içeren diğer yasa kurallarıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararları incelenmiş, vergi hukukuna Anayasa ve Anayasa Mahkemesi yönünden bakılarak değerlendirmeler yapılmıştır.

İkinci bölümde ise vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlüklerle ilgili Anayasa Mahkemesi kararları esas ve karar sayısına göre ayırıma tabi tutulmuş bulunmaktadır.

Çalışma; vergi ile ilgilenen tüm herkese, vergi hukukçularına, denetim elemanlarına, vergi yükümlülerine, mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere, yargıçlara kılavuz niteliğindedir.

Seçkin Yayıncılık AŞ tarafından basımı gerçekleştirilen ve 448 sayfadan oluşan bu çalışmanın sonuna eklenmiş bulunan alfabetik kavram dizisi ise kararlara konuları itibariyle ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.

Çalışmayı edinmek isteyenler Seçkin Yayıncılık, Sağlık Sokak No: 19/B 06410 Sıhhiye/Ankara adresine bizzat başvurabilecekleri gibi (0/312) 435 30 30 telefonla veyahut da 0 (312) 435 24 72 faks aracılığı ile de istemde bulunabilirler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 889

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"Anayasa Yargısı ve Vergi Hukuku"