Kurum kazançlarında istisna, indirim ve zarar mahsubu

 

07.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kurum kazançlarında istisna, indirim ve zarar mahsubu

Veysi Seviğ - 07 Nisan 2005 Perşembe - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın sekizinci maddesi söz konusu vergiden bağışık kazançları saymak suretiyle (tadadi olarak) belirlemiş bulunmaktadır. Ancak mevcut yasal düzenleme gereği olarak kurumlar vergisinden istisna edilen (bağışık tutulan) kazançlara ilişkin olarak yapılan ödemeler kurum kazancından indirim konusu yapılamaz.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın sekizinci maddesinin sonunda yer alan "Kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin ödemelerin kurum kazancından gider olarak indirilmesi kabul edilmez" hükmü "kurumlar vergisinden müstesna tutulan kazançlara ilişkin olarak yapılan giderlerin, kurumun vergiye tabi diğer kazanç tutarının tespitinde kurum kazancını azaltıcı veya kurum zararlı ise bu zararı artırıcı bir unsur olarak indirim konusu yapılamayacağını ifade etmektedir." Bir başka anlatımla kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden istisna kazançlara ilişkin giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olarak kurum kazancına eklenmesi gerekmektedir.

Vergi uygulamaları açısından istisnanın ilgili bulunduğu yıl kazancıyla sınırlı olarak mahsup edilebilme olanağı vardır. Ancak buna karşılık kazancın kendisi vergiden bağışık bulunuyorsa, bu takdirde ilgili yıl kazancının yeterli olmaması halinde indirim konusu yapılamayan istisna ertesi yıla taşınabilmektedir. Bu bağlamda ilgili yıl kazancının yetersiz kalması halinde ertesi yıla taşınabilecek olan kurumlar vergisinden istisna kazançlar şunlardır;

. İştirak kazançları istisnası, (KVK madde: 8/1)

. Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançlara ilişkin istisna, (KVK madde: 8/4

. Rüçhan hakkı kupon satış kazancı, emisyon primleri istisnası, (KVK madde: 8/5)

. Yurtdışı inşaat, onarma, montaj ve teknik hizmetlerden sağlanan kazançlara ilişkin istisna, (KVK madde: 8/7)

. Eğitim, öğretim ve rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlara ilişkin istisna, (KVK madde 8/8)

. Kurumların yurtdışında elde ettikleri iştirak kazançları ile şube kazançlarına yönelik istisnalar, (KVK madde: 8/9...10 ve 11)

. İştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışından doğan kazançlara ilişkin istisna. Bu istisna 01.01.2005 tarihinden itibaren Kurumlar Vergisi Yasası'nın 8/12 maddesi çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır.

. İştirak hisselerinin veya gayrimenkullerin satışından doğan bu üretim ve turizm tesislerinin ve bunlara ilişkin gayrimenkullerin ayni sermaye olarak konulmasından doğan kazanç istisnası. Son olarak 2004 yılı kazançlarına uygulanacaktır. (KVK geçici madde: 28/a)

. Bankaların ve özel finans kurumlarının birleşme ve devir kazançları son olarak 2004 yılı kazançlarına uygulanacaktır. (KVK geçici madde: 29/1-7)

. Bankaların, özel finans kurumlarının, bunların dolaylı ve dolaysız ortakları ile borçluları ve borçluların kefillerinin gayrimenkul ve iştirak satışı ve devri kazançları, (Son olarak 2004 yılı kazançlarına uygulanacak) (KVK geçici madde: 29/6-7)

. Kurumların yurtdışı iştirak kazançları ile yurtdışında bulunan iş yeri veya daimi temsilcisi aracılığı ile elde ettikleri kurum kazançlarına yönelik istisna, (KVK geçici madde: 33)

. 4325 sayılı "...Kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvik edilmesi ile ilgili yasa"da yer alan istisna,

. 4490 sayılı gemi işletilmesi ve devri ile ilgili yasa kapsamında uygulanan istisna,

. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası ile ilgili istisna,

. Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar,

. AR-GE indirimi (KVK madde: 14/6)

. Diğer vergi yasalarında yer alan indirimler,

. Uluslararası vergi anlaşmaları kapsamındaki istisnalar,

Kurum kazancından indirim konusu yapılmaktadır.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın mükerrer 14'üncü maddesinin başlığı "Zarar mahsubu ve diğer indirimler" olarak belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği kurumlarda zarar mahsubu sırasında aşağıdaki ilkelere uyulması gerekmektedir.

. Geçmiş yıl zararları;

- Zarar indirimi kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde yapılır.

- Kurum kazancından indirilen zararlar ile ertesi yıllara devreden zararların hangi dönemlerle ilgili olduğu hususu ayrı ayrı belirtilir.

Herhangi bir yıl zararı en fazla izleyen 5 yıl kazancından indirim konusu yapılabilir.

- Geçmiş yıl zararı, indirim imkanının doğduğu ilk yıl hesap döneminde matrahtan indirim konusu yapılacaktır.

. Devir alınan veya birleşilen kurumun zararları;

Devir veya bölünme yoluyla infisah eden kurumların birikmiş zararlarının aşağıdaki ilkeler çerçevesinde mahsubu mümkün bulunmaktadır.

- Devir veya bölünme suretiyle infisah eden kurum ve kurumlar ile devralan kurumun aynı sektörde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

- Devir veya bölünme suretiyle infisah eden kurumların son beş yıla ait kurumlar vergisi beyannamelerini yasal süresi içersinde vermiş bulunmaları zarar mahsubundan yararlanabilmek için zorunlu olmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2068

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurum kazançlarında istisna, indirim ve zarar mahsubu