Kurum kazançlarında zarar mahsubu

 

08.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kurum kazançlarında zarar mahsubu

Veysi Seviğ - 08 Nisan 2005 Cuma - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın mükerrer 14'üncü maddesinin başlığı "Zarar Mahsubu ve Diğer İndirimler" olarak belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği kurumlarda zarar mahsubu sırasında aşağıdaki ilkelere uyulması gerekmektedir.

. Geçmiş yıl zararları;

- Zarar indirimi kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde yapılır.

- Kurum kazancından indirilen zararlar ile ertesi yıllara devreden zararların hangi dönemlerle ilgili olduğu hususu ayrı ayrı belirtilir.

Herhangi bir yıl zararı en fazla izleyen 5 yıl kazancından indirim konusu yapılabilir.

- Geçmiş yıl zararı, indirim imkanının doğduğu ilk yıl hesap döneminde matrahtan indirim konusu yapılacaktır.

. Devir alınan veya birleşilen kurumun zararları;

Devir veya bölünme yoluyla infisah eden kurumların birikmiş zararlarının aşağıdaki ilkeler çerçevesinde mahsubu mümkün bulunmaktadır.

- Devir veya bölünme suretiyle infisah eden kurum veya kurumlar ile devralan kurumun aynı sektörde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

- Devir veya bölünme suretiyle infisah eden kurumların son beş yıla ait kurumlar vergisi beyannamelerini yasal süresi içersinde vermiş bulunmaları zarar mahsubundan yararlanabilmek için zorunlu olmaktadır.

- Mahsup işlemine konu edilecek zarar tutarı, devir tarihi itibariyle veya bölünme işlemi sonucu münfesih kurumun aktif toplamını geçmemelidir. (Kurumlar Vergisi Yasası mükerrer 14/1-a)

. Yurtdışı zararlarının indirimi;

- Kurumların yurtdışı faaliyetlerinden doğan zararlarını Türkiye'de beyan ettikleri kazançlardan indirebilmeleri için faaliyette bulundukları ülkenin vergi yasalarına göre beyan ettikleri vergi matrahlarını her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisine haiz kuruluşlara incelettirip rapora bağlatmaları ve bu raporların aslı ile birlikte tercüme edilmiş bir örneğini Türkiye'de ilgili vergi dairesine vermeleri zorunludur. Bu bağlamda söz konusu denetim kuruluşlarınca hazırlanacak rapor ekinde yer alacak vergi beyanlarının, bilanço ve kâr-zarar cetvellerinin, yabancı ülkedeki yetkili makamlara onaylattırılması gerekmektedir.

Yurtdışı zararlarını Türkiye'de beyan ettikleri kazançlardan indirmek isteyen kurumlar yurtdışı faaliyet sonuçlarını her yıl denetlettirmekle yükümlüdürler. Herhangi bir yıl bu denetimi yaptırmayan kurumlar Türkiye'de zarar indiriminden yararlanamazlar.

Faliyette bulunulan yabancı ülkede denetim yetkisine haiz bir denetim kuruluşunun olmaması halinde, her yıla ait vergi beyannamesinin ve eki bilanço ile kâr-zarar cetvelinin yabancı ülkenin yetkili makamlarından alınacak veya onaylatılacak birer örneğinin mahallindeki Türk elçilik veya konsoluslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilciliklerine onaylatılarak, aslının veya tercüme edilmiş örneğinin ilgili vergi dairesine verilmesi gerekir.

Türkiye'de indirim konusu yapılan yurtdışı zararın, daha sonraki yıllarda o ülkede elde edilen kazançlardan mahsup veya gider olarak gösterilmesi halinde, Türkiye'de beyannameye dahil edilecek yurtdışı kazanç, mahsup veya gider olarak yazılmadan önceki tutar olmalıdır. Çünkü daha önce oluşan yurtdışı zarar Türkiye'de indirim konusu yapılmıştır.

Türkiye'de kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili yurtdışı zararlar, yurtiçindeki kazançlardan indirim konusu yapılamaz.

Diğer yandan faaliyette bulunulan yabancı ülkenin mevzuatına göre belirlenmiş olan faaliyet sonucu, Türkiye'de aynı tarih itibariyle sonuç hesaplarına intikal ettirilmiş olmalıdır.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın mükerrer 14'üncü maddesi zarar indirimi (mahsubu) dışında diğer bazı indirimlerin de dönem kazancından yapılmasına yönelik düzenlemeleri belirlemiş bulunmaktadır.

Söz konusu indirimlerin beyanname üzerinde gösterilerek dönem matrahının buna göre belirlenmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak yükümlülerin yasal düzenlemelerde yer alan koşullara uygun davranmaları, bunun sonucunda indirim haklarından yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 908

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurum kazançlarında zarar mahsubu