Vergi danışmanınız

 

09.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU-CEVAP

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 09 Nisan 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Apartman yönetim kurulu olarak almış bulunduğumuz karar uyarınca apartman sakinlerinden almış bulunduğumuz gider karşılıklarından, giderler için ufak bir karşılık ayırıp, kalan paramızı birkaç bankada değerlendirmekteyiz. Bizim bu değerlendirmemiz karşılığında bir banka bizim açtırmış bulunduğumuz mevduat hesabı için yürüttüğü faiz üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmaktadır.

Diğer bankalar ise mevduat faizi üzerinden herhangi bir kesintisi yapmamaktadır .

Bu durum bizi arayışa yöneltmiş bulunmaktadır.

Yapılan uygulamadan hangisi doğrudur?

YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi uyarınca "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler söz konusu yasa maddesinde sayılmak suretiyle belirtilen ödemelerden 'istihkak sahipleri'nin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmak zorundadırlar.

Yasa maddesinde de hükme bağlandığı üzere gelir vergisi stopajı yani vergi kesintisi hak sahibinin gelir vergisine mahsuben yapılmaktadır.

Apartman yönetimlerinin yetki ve sorumlulukları Kat Mülkiyeti Yasası'nın 27 ve devam eden maddelerinde belirlenmiş bulunmaktadır. Bu nedenle apartman yönetimleri söz konusu yasal düzenleme çerçevesinde faaliyetini sürdürmektedir.

Yasal düzenleme gereği apartman yönetimleri vergi yükümlüsü konumunda olmadıkları için Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesinde yer alan tevkifat işlemlerinin de muhatabı olarak kabul edilemez. Bir başka anlatımla apartman yönetimlerinin bankalar nezdinde açmış bulundukları hesaplara tahakkuk ettirilen faizler üzerinden ayrıca gelir vergisi kesintisi yapılamaz. Bu bilgiler ışığında sizin mevduat hesabınız üzerinden yürütülen faizi stopaja tabi tutan bankanın yapmış olduğu işlem mevcut yasal düzenleme ile örtüşmemektedir.

SORU: Uzun süredir eşimden ayrı yaşıyorum. Ancak aramızdaki evlilik bağı sürmektedir. Ücretli olarak bir kurumda çalışmakta olup, evlilikten önce veraset yolu ile edinmiş bulunduğum bir dairede eğitimde bulunan çocuklarımla beraber oturuyorum.

Eşim geçen yıl bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Ancak sonradan öğrendiğimiz kadarıyla müteahhitlik yapan eşimin vergi dairesine bizim ödeme olanağımız olmayacak boyutta vergi borcu olduğundan çocuklarım adına ben ve dolayısıyla da kendim mirası red isteminde bulunduk.

Ancak buna rağmen vergi dairesi bana babamdan miras yolu ile intikal eden dairem üzerine haciz işlemi yaptı. Bu işlem doğru mudur?

YANIT: Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında'ki 6183 sayılı yasanın 7'nci maddesinde hükme bağlandığı üzere, "Borçlunun ölümü halinde, mirası reddetmemiş mirasçılar hakkında da söz konusu yasa hükümleri uygulanır. Bu bağlamda borçlunun ölümünden evvel başlamış olan muamelelere devam olunur. Terekenin bir mahkeme veya iflas dairesi tarafından tasfiyesini gerektiren hallerde bu yasa maddesi uygulanmaz.

Yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere mirasın reddedilmesi halinde murisin vergi borcu nedeniyle kanuni ve mahsup mirasçılar üzerinde işlem yapılamaz.

Konuya ilişkin olarak Danıştay Dördüncü Dairesi tarafından verilen bir karardan da anlaşılacağı üzere "Mirası reddeden kanuni ve mahsup mirasçılar hakkında, murisin vergi borcu nedeniyle" işlem yapılamaz. (E. No: 2004/1522, K. No: 2004/2048)

Bu bilgiler ışığında vergi dairesinin size babanızdan intikal eden daire üzerine haciz işlemi uygulaması hukuken mümkün değildir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 965

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız