90 yılı geride bırakan genç bir bilim adamının öyküsü

 

02.01.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

90 yılı geride bırakan genç bir bilim adamının öyküsü

Veysi Seviğ - 02 Ocak 2010 - Cumartesi - Referans

Türk bilim ve edebiyat dünyası ile maliye camiasının duayenlerinden olan Prof. Dr. Selahattin Tuncer 01.01.1920 tarihinde Antalya Elmalı'da dünyaya gelmiş, 1937 yılında siyasal bilgiler okulu (Mülkiye) maliye şubesinden mezun olmuştur. O zamanki adı ile Maliye Vekâleti Varidat Umum Müdürlüğü'nde stajyer memur olarak çalışma hayatına başlamıştır. Ancak aynı yıllarda İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı olağanüstü ortam nedeniyle yedek subay olarak orduya katılmış ve üç yıl süren zorunlu askerlik görevini yapmış, bilahare İstanbul Defterdarlığı'nda ikinci dönem stajını tamamlayarak "Tahsilat kontrol memuru" olmuştur.

Prof. Dr. Selahattin Tuncer Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu'na sınavla giren ilk hesap uzman yardımcılarındandır. Kendisi, Hesap Uzmanları Kurulu'nda o yıllarda aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Yüksek Ticaret Mektebi'nde "muhasebe" dersi hocalığı yapan hesap uzmanı Rasim Saydar'ın muavinliğini yapmıştır.

26.02.1946 tarihinde yapılan yeterlilik sınavı sonucu hesap uzmanlığına atanmış, bilimsel çalışmaya olan ilgisi ve üstadı Rasim Saydar Hoca'nın etkisi ile İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde doktora öğrencisi olmuştur. Dönemin dünyaca ünlü bilimadamlarından Prof. Dr. Fritz Neumark'ın nezaretinde tez çalışmasını tamamlayan Tuncel, iktisat doktoru unvanını almıştır.

1954 yılında Maliye Bakanlığı tarafından İngiltere'ye gönderilmiş, İngiliz İç Gelirler İdaresi'nde (Board of Innland revenues) incelemelerde bulunmuş ve London of Economics'de lisanüstü eğitim programına katılmıştır.

Prof. Dr. Selahattin Tuncer genç bir hesap uzmanıyken o dönemlerde yaşanan ekonomik oluşumlar nedeniyle kurulan ve Türk bürokratik tarihinde özel bir konumu olan "ithal malları fiyat kontrol dairesi"ne atanmış, bu dairenin başkan yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

Daha sonra hesap uzmanları kuruluna dönen Tuncer, 29.05.1963 tarihinde kuruldan ayrılarak 1965 yılında doçent, 1971 yılında da profesör olmuştur.

Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde, kamu maliyesi, bütçe, kamu kredisi ve vergi uygulaması dersleri veren Tuncer, öğretim üyeliği süresince yetiştirmiş bulunduğu tüm öğrencilerine insan sevgisini ve çalışma disiplinini aşılamıştır.

Ders kitapları sadece Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde değil, eşdeğer eğitim veren diğer kurumlar tarafından da aranır olmuştur. Maliye ilminin uygulamaya yönelik bir çalışma alanı olması, kendisinin dünyaca ünlü bir hocanın yanında yetişmiş bulunması, Tuncer Hoca'yı mesleğinde farklılaştırmış, öğrencilerinin mesleki sınavlarda başarılı olmasını sağlamıştır.

İstanbul Galatasaray İşletmecilik Yüksekokulu'nda maliye dersleri veren Tuncer, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde de sözleşmeli olarak uzun bir süre öğretim üyeliği yapmıştır.

1954 yılından itibaren Türkiye İktisat Gazetesi'nde teknik ve bilimsel ağırlıklı yazıları ile tanımlanan Tuncer, bilahare uzun yıllar "Dünya" gazetesinde de bilimsel nitelikte makaleler yazmış, özellikle vergi mükellefleri için yazmış bulunduğu uyarıcı nitelikteki yazılar aranır olmuştur.

Bir yandan bilimsel nitelikte yapmış olduğu çalışmalarla ilgi odağı haline gelen Tuncer, diğer yandan yerli ve yabancı edebiyatçıların ünlü eserleri ile ilgili olarak yapmış bulunduğu değerlendirmeler ile de edebiyat dünyasında yeni bir ufuk açmıştır. Örneğin Selahattin Tuncer'in "Tolstoy-Yaşam Öyküsü, Savaş ve Barış", "Şair Oktay Rıfat-Yaşam Öyküsü ve Sanatı" çalışmaları, bu alanda aranan eserleridir.

Prof. Dr. Selahattin Tuncer şiire olan tutkusu ile tanınmaktadır. Ünlü Türk şairlerinin dizeleri, Tuncer'in belleğinde adeta yazılı olup, Tuncer günlük yaşamın her aşamasında konuşmalarını bu dizelerle renklendirmektedir.

Konuşmaları arasında söz konusu mısraları sırası ile eksiksiz dile getirmesi onu dinleyenleri zaman zaman şaşkınlığa sevk etmektedir.

Eski bakanlardan müteveffa Prof. Dr. Orhan Dikmen'in kurucusu olduğu İktisadi Araştırmalar Vakfı'nda da görev almış, 1965-1975 yılları arasında genel sekreter ve danışmanlık görevlerini üstlenmiş, bilahare vakfın bilimsel çalışmalarını yönetmiştir.

Geçmişin en ünlü periyodik dergisi olan İktisat-Maliye Dergisi'nde yayımlanan makaleleri bugün dahi güncelliğini muhafaza etmektedir.

Prof. Dr. Selahattin Tuncer 01.01.2010 tarihi itibariyle tam anlamı ile yaşam yolunda 90 yılı geride bırakmış bir gençtir.

Prof. Dr. Tuncer artık hocaların hocasıdır, erişilmesi zor, bana göre ulu bir bilimadamıdır. Daha açıkçası bilgedir.

Bizler bu büyük insanın gölgesinde onun sağladığı ortamda, onun varlığı ile nefes aldıkça ona layık olmaya çalışacağız.

Hocam bugün biz size verdikleriniz için sadece teşekkür edebiliyoruz. Nice yıllara hocam.

Not: Değerli meslektaşım İbrahim Birelma Hocamızın "90. Doğumgününde kendi sözleriyle Prof. Dr. Selahattin Tuncer" başlıklı bir kitapçık yayımlamış bulunmaktadır. Sayın Birelma'ya bu nedenle teşekkürü bir borç bilirim.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1000

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

90 yılı geride bırakan genç bir bilim adamının öyküsü