Kurumlar vergisi beyannamesinde süre uzatımı

 

14.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kurumlar vergisi beyannamesinde süre uzatımı

Veysi Seviğ - 14 Nisan 2005 Perşembe - Dünya

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 20'nci maddesi hükmü uyarınca söz konusu vergi mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. Yasal düzenleme gereği olarak beyanname ilgili bulunduğu hesap döneminin sonucunu içerir.

Gelir vergisinde vergilendirme dönemi takvim yılı olduğu halde (GVK. md: 108) kurumlar vergisinde hesap dönemi esas alınmış bulunmaktadır. (KVK. md: 28) Normal hallerde hesap dönemi takvim yılı ise de faaliyet ve işletmelerin niteliği bu döneme uygun bulunmayan yükümlülerin başvurusu üzerine Maliye Bakanlığı kendilerine 12'şer aylık özel hesap dönemleri belli eder. (VUK. md: 174) dolayısıyla bu suretle özel hesap dönemi belli edilmiş kurumların vergilendirme dönemi Maliye Bakanlığı'nca belirlenen özel hesap dönemi olmaktadır.

Ancak kooperatif gelirlerinin Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesine göre tevkifata tabi tutulan gayrimenkul kira gelirlerinden ibaret bulunması halinde bu kira gelirleri için beyanname verilmez.

Kurumlar vergisi beyannamesi hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın on beşinci günü akşamına kadar yükümlünün bağlı bulunduğu vergi dairesine verilir. (KVK. md: 21)

2004 yılında vergi mevzuatında meydana gelen değişiklikler yanında enflasyon düzeltmesi uygulaması ile ilgili olarak ortaya çıkan duraksamaların artması bilanço çalışmalarını olumsuz etkilemiş bulunmaktadır.

Ayrıca Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 257'inci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan düzenleme gereği Maliye Bakanlığı; vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim ve araç ve ortamında doğrudan yükümlü tarafından gönderilmesine izin verebileceği ve zorunluluk getirebileceği gibi, bunların yetki verilmiş gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla gönderilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye de yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı bu bağlamdaki yetkisini kullanarak yayımlamış bulunduğu 340 sıra numaralı Vergi Usul Yasası Genel Tebliğ ile kurumlar vergisi beyannamelerinin elektronik ortamda gönderilmesini öngörmüş ve bu uygulamanın 2004 yılı beyanlarını kapsayacak şekilde başlatıldığını duyurmuştur.

Bu bağlamda da uygulamada ortaya çıkan duraksamalar ve uygulamanın ilk yılı olması nedeniyle karşılaşılan teknik zorluklar (e) beyanname uygulamasını da etkilemiş bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından kurumlar vergisi uygulaması ile ilgili olarak (18) numaralı kurumlar vergisi sirküleri ile yapılan açıklama uyarınca kurumlar vergisi beyanname verme süresi 2005 yılının 30'uncu günü akşamına kadar uzatılmış olup, bu tarih tatil gününe rastladığından, kurumlar vergisi beyannamesinin tatili izleyen ilk iş günü olan 2 Mayıs Pazartesi günü akşamına verilmesi öngörülmüş bulunmaktadır.

Söz konusu sirkülerde yer alan açıklama aynen aşağıya alınmış bulunmaktadır.

"(e) beyannamenin ilk uygulama yılı olması nedeniyle, Vergi Usul Kanunu'nun 17'nci maddesindeki yetkiye dayanılarak, kurumlar vergisi mükelleflerinin 2004 takvim yılına ait kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi, 2005 yılı Nisan ayının 30'uncu günü akşamına kadar uzatılmış olup, bu tarih tatil gününe rastladığından, kurumlar vergisi beyannamesi tatili izleyen ilk iş günü olan 02 Mayıs Pazartesi günü akşamına kadar verilebilecektir."

Beyanname verme süresinde yapılan uzatma, verginin ödenmesini etkilememektedir. Bilindiği üzere Kurumlar Vergisi Yasası'nın 40'ıncı maddesi hükmü gereği olarak "kurumlar vergisi beyannamenin verileceği ayın sonuna kadar ödenir." (KVK md: 40)

Diğer yandan Kurumlar Vergisi Yasası'nın 25'inci maddesi uyarınca cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsuben yapılan geçici vergi oranı ile kurumlar vergisi oranlarının eşit olması nedeniyle, kurumların nisan ayı sonuna kadar (bu süre 02 Mayıs 2005 tarihi olarak belirlenmiş bulunmaktadır) verecekleri kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanacak vergiden ödenen geçici vergilerin indirimi sonucu, istisnai haller dışında her bir artık kalmayacağından muhtemelen yıllık beyanname üzerinden ödenecek vergi borcu çıkmayacaktır.

Maliye Bakanlığı 2004 yılına ilişin olarak 2005 yılının Mart ayında verilecek gelir vergisi beyannameleri ile nisan ayında verilmesi öngörülen kurumlar vergisi beyannamelerinin beyanname verme sürelerini 15'er gün uzatmış bulunmaktadır.

Maliye Bakanlığı beyanname vermelerini uzatırken Vergi Usul Yasası'nın 17'nci maddesinde yer alan "Mühlet verme" hükmünden yararlanmış bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2551

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumlar vergisi beyannamesinde süre uzatımı