Menkul sermaye iratlarında gelecek yıl

 

15.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Menkul sermaye iratlarında gelecek yıl

Veysi Seviğ - 15 Nisan 2005 cuma - Dünya

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesi uyarınca bazı menkul sermaye iratlarının elde edilmesinden ve elden çıkartılmasından sağlanan gelirlerin vergilendirilme biçimi 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmektedir. Bu yazımızda sadece bazı menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesiyle ilgili değişikliklerin bir bölümü üzerinde duracağız. Şöyle ki;

. Gelir Vergisi Yasası'nın 75'inci maddesinin (5) numaralı bendi uyarınca, "Her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler menkul sermaye iradı olarak kabul edilmiş olup, yasal düzenleme gereği 'Döviz cinsinden yahut dövize/altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları' irat sayılmamaktadır."

Gelir Vergisi Yasası'nın 94/7 maddesi uyarınca "Devlet tahvili faizleri, Hazine bonosu faizleri, Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ile Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler vergi tevkifatına tabi olup, tevkifat oranı Bakanlar Kurulu'nca sıfır olarak belirlenmiştir.

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere bu tür "menkul semaye iratlarından, ödemeyi yapanlarca, banka veya aracı kurumlara veya bunlar aracılığı ile diğer gerçek ve tüzel kişilere ödenenler hariç olmak üzere yüzde 15 oranında vergi tevkifatı" yapılacaktır. Ancak;

. Hazine tarafından yurtdışına ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen,

. Banka veya aracı kurumlara veya bunlar aracılığı ile diğer gerçek ve tüzel kişilere yapılan ödemeler,

bu uygulamanın kapsamı dışında bırakılmıştır. Diğer yandan bankalara veya aracı kurumlara alış bedeli tevsik edilmeksizin (kanıtlanmaksızın) teslim edilmiş olan menkul kıymet gelirlerinin ödenmesinde de ödeme yapan banka veya aracı kurumlar aracılığı ile tevkifat yapılacaktır.

Yasal düzenleme gereği olarak "Menkul kıymetin bir banka veya aracı kurumlar aracılığı ile yapılsa dahi tevkifat yapılacaktır. Bu bağlamda da menkul kıymetin bir banka veya aracı kurum aracılığı ile alınmış olması durumunda tevkifata esas alınacak miktar, bu işlemdeki itfa bedeli ile alış bedeli arasındaki fark olacaktır."

. Aşağıdaki menkul sermaye iratlarında ise vergilendirme sadece tevkifat şeklinde ve tek oranlı olacaktır.

- Banka mevduat faizleri, (GVK md: 75/7)

- Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kâr payları ile kâr ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kâr payları ve özel finans kurumları tarafından kâr ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları, (GVK md: 75/12)

- Tahvil ve Hazine bonosu, Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresi tarafından çıkarılan menkul kıymetlerin geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında sağlanan menfaatler (repo gelirleri), (GVK md:75/l4)

ödemeyi yapanlarca 01.01.2006 tarihinden itibaren yüzde 15 oranında tevkifata tabi tutulacaktır. (GVK. md: geçici 67/4)

Bu bağlamda da yasal düzenleme gereği olarak 01.01.2006 tarihinden önce 31.12.2005 tarihine dahil olmak üzere ihraç edilmiş olan "her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerin elde tutulması veya elden çıkarılması suretiyle sağlanan gelirlerin verglendirilmesinde 31.12.2005 tarihi itibariyle geçerli olan hükümler uygulanacaktır." (GVK md. geçici 67/9)

Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinde yer alan düzenleme bazı menkul sermaye iratları ile elden çıkartma nedeniyle elde edilen kazançları istisnai nitelikte bir yöntemle vergilendirmeyi öngörmekte olup, bu uygulama 31.12.2015 tarihine kadar geçerli olacaktır.

Diğer yandan söz konusu irat ve kazançlar üzerinden Gelir Vergisi Yasası'nın 94'üncü maddesi ile Kurumlar Vergisi Yasası'nın 24'üncü maddesi kapsamında ayrıca tevkifat yapılmayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 822

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Menkul sermaye iratlarında gelecek yıl