Profesör Dr. Sevim Görgün

 

13.03.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Profesör Dr. Sevim Görgün

Veysi Seviğ - 13 Mart 2010 Cumartesi - Referans

Hafta başında Türk bilim camiası yeri doldurulamaz bir değerinin, tam anlamı ile bir bilim insanı olan Prof. Dr. Sevim Görgün'ün ansızın ebediyete intikalinden kaynaklanan büyük bir üzüntü yaşadı.

Uzun yıllar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde görev yapan ve bilahare aynı üniversitenin yeni kurulan Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçen ve bu fakültede bölüm başkanı olarak görevini sürdüren ve daha sonra da emekli olan hocamızın kaybı Türk iktisat ve maliye bilimcileri açısından yeri doldurulamaz bir boşluğa neden olmuştur.

İlk kuruluş yıllarından kısa bir süre sonra benim de yaklaşık altı yıl görev yapmış bulunduğum İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bölüm başkanı olan Prof. Dr. Sevim Görgün'in gerek bilimsel üstünlüğü gerekse kişiliği daha doğrusu kürsü arkadaşlarına göstermiş olduğu yaklaşım o günlerde kendisiyle çalışma fırsatını bulan kişilerin belleğinden hiçbir biçimde çıkmayacak ve daima özlenecek bir anı olarak kalacaktır.

 Prof. Dr. Sevim Görgün 19 Mayıs 1928 tarihinde dünyaya gelmiş ve 1951 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra kısa bir süre Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde memurluk yapmış, daha sonra 1953 yılında yapılan sınavı kazanarak iktisat fakültesinde asistan olarak işe başlamıştır.

Doktorasını New York-Syracuse Üniversitesi'nde tamamlayan ve "Classical and Comtemporary Theories on Taxation" adlı teziyle iktisat doktoru unvanını alan Sevim Görgün 29.11.1958 tarihinde tekrar doktoralı asistan olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ndeki görevine dönmüştür.

Kısa bir süre sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde 1959/1960 ders yılında iktisat dersi vermiş, daha sonra da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Profesörler Kurulu tarafından Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) istemi üzerine bu kurumda görevlendirilmesi uygun görülmüştür.

Hocamızın bu görevi 30.6.1962 tarihine kadar sürmüş, bu konuda DPT müsteşarı tarafından fakülte yönetimine gönderilen bir yazı ile Dr. Sevim Görgün'ün görev süresinin uzatılması istenmiştir. Ancak DPT müsteşarının bu istemi fakülte yönetimince kabul edilmemiştir. Daha sonra Dr. Sevim Görgün "Devlet ekonomisinde kaynak dağılımı" adlı doçentlik tezini 1965 yılının mart ayında vermiş, söz konusu tez görevli jüri tarafından kabul edilerek aynı yılın sonlarında kollekyumu ve deneme dersi sınavlarını da geçerek 1965 yılının kasım ayında üniversite doçenti unvanını kazanmıştır.

 Dr. Sevim Görgün gerek öğrenciler ve gerekse öğretim üyeleri tarafından sevilen ve takdir edilen bir öğretim üyesi olarak dikkatleri üzerinde toplamıştır.

1968 ve 1969 yıllarında sevgili hocamız mesleki bilgi ve görgüsünü artırmak üzere bir süre İngiltere'ye gitmiştir. Daha sonra da OECD bursu ile bilimsel temaslarda bulunmak üzere İngiltere Yort Üniversitesi'nde bulunmuştur.

Sevim Görgün hocamızın profesörlük takdim tezinin konusu "İktisadi gelişmenin dış borçlarla finansmanı ve Türkiye'nin dış borçları"dır. (1923-1970)

Hocamızın profesörlük takdim tezinin kabulü ile ilgili komisyon raporunun "fikir ve sonuç" bölümünde aynen aşağıdaki ifadeler yer almaktadır:

"İhtisas dalı olarak maliye ile ilgili kolları iktisat ilminin genel çerçevesi içinde analitik bir yaklaşımla incelemesi, tahlil vasıtalarını iyi bir şekilde kullanması, adayın kitap ve makalelerinin başlıca özelliğidir. Adayın yaptığı çalışmalarda dikkat çeken bir husus da ilmi objektiflik ve kitap ve makalelerinde değişik konuları ve genellikle tartışmalı olanları ele alışı ve aynı konuları tekrardan kaçınmakta gösterdiği gayrettir.

Kuvvetli bir iktisat kültürüne sahip olması ve literatürü yakından izlemesi, adayın teorik incelemelerde ve tartışmalarda başarılı olmasını sağladığı gibi DPT'deki çalışmaları sonucu elde ettiği tecrübe ve iktisadi ve mali olaylara karşı duyduğu ilgi, teoriyi Türkiye'ye ait verilerle iyi bir şekilde uygulamasına imkân vermektedir. Takdim tezinin konusu, maliye yanında dış ticaret ve gelişme meselelerini de kapsamakta ve tez konusunun nele alınış ve incelenişindeki başarı, adayın diğer iktisat dallarına giren konuları da rahatlıkla inceleyebilme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. ... komisyonumuz, kendisinin kürsüsünde açık bulunan profesörlük kadrosuna tayinini uygun görmüş ve bu durumu fakülte profesörler kuruluna sunmaya oybirliği ile karar vermiştir."

Sevim Görgün Hoca o yıllarda Üniversiteler Yasası'nın öngördüğü ikinci yabancı dil sınavını da Maurice Duverger'in "Financial Publiques"den çeviri yaparak vermiştir.

Sevim Görgün Hoca bir bilim insanı olarak şimdi sayısını söyleyebilme olanağı bulamadığım çok sayıda öğrenci ve bilim adamı yetiştirmiş, özellikle onunla beraber çalışma olanağına kavuşanlara "bir bilim insanı nasıl olmalıdır" sorusunun yanıtını kendi tavırları ve öğreticiliği ile vermiştir.

Satırlara sığmayacak meziyetleri yanında sıcakkanlılığı ve iyilikseverliği ile hocamız, onu sevenlerin ve daha doğrusu tanıyanların hafızasından asla çıkmayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 965

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Profesör Dr. Sevim Görgün