Katma Değer Vergisi Kanunu ve uygulaması

 

20.03.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Katma Değer Vergisi Kanunu ve uygulaması

Veysi Seviğ - 20 Mart 2010 Cumartesi - Referans

 Harcamalar üzerinden alınan vergilerde en başarılı sonuçlar Katma Değer Vergisi'nden sağlanmıştır. Söz konusu verginin nihai tüketiciye kadar yansıtılabilir olması en önemli özelliklerinden birisidir. Özellikle ticari yaşamda kârlı çalışmayı ödüllendiren ve bu durumun mali tablolara da yansıtılmasına olanak sağlayan Tatma Değer Vergisi, ülkemizde toplam vergi gelirleri içerisinde de verimlilik açısından en yüksek paya sahiptir.

Katma Değer Vergisi'nde üretim, dağıtım ve hizmet sektörleri her el değiştirme aşamasında vergilendirilmekte, işletme girdileri için yüklenilen vergiler Hazine'ye borçlanılan vergilerden indirilmektedir. (Öncel, Kumrulu, Çağan "Vergi Hukuku Turhan Kitapevi, 18. Baskı sf: 401)

Bir başka açıdan Katma Değer Vergisi, 1985 yılından itibaren Türk Vergi Sistemi içinde yerini alan ve kısa sürede benimsenerek başarı ile uygulanan bir vergidir.

Ülkemizde Katma Değer Vergisi sistemine geçişi zorunlu kılan nedenler, ekonomik ve mali nedenler olmak üzere iki grupta toplanabilir. Ekonomik nedenler, yatırımların teşvik edilmesi, ihracatın geliştirilmesi, sanayi kesimi üzerindeki vergi yükünün azaltılması, enflasyonist baskının önlenmesi, kaynakların optimal dağılımında uygunluk sağlanması, uzmanlaşmanın teşviki ve fiyatlar genel düzeyinin kontrolü şeklinde sıralanabilir.

Mali nedenler ise vergi adaletinin sağlanması, vergi hasılatını artırması, vergi kaçakçılığının önlenmesi, vergilemede adaletin sağlanması, vasıtasız vergiler sistemini tamamlayıcı niteliği ve diğer ülkelerin vergi sistemleri ile uyum sağlaması olarak açıklanabilir.

Söz konusu vergi 63 ana, 28 geçici maddeden oluşmaktadır.

Ancak zaman içinde Katma Değer Vergisi uygulaması gerek uygulanış özelliği, gerekse geniş kesimleri ilgilendirmesi açısından üzerinde dikkatlice çalışılması ve her kesimce de bilinmesi gereken bir vergi türü haline gelmiştir.

Değerli meslektaşımız, Profesör Dr. Şükrü Kızılot, Katma Değer Vergisi Yasası'nın hukuki özelliklerini, söz konusu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, özellikle zaman içerisinde oluşan yargı kararları ile birlikte en yakından izleyen ve değerlendiren bir bilim adamı olarak "Açıklamalı ve İçtihatlı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Uygulaması"nın 4. baskısını dev bir eser olarak yeniden gün ışığına çıkarmış bulunmaktadır.

1704 sayfadan oluşan ve lüks ciltli olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın içinde yer alan açıklamalar yargı kararlarıyla desteklenmiş, madde metinlerinin açıklanmasında kullanılan sade dil, anlaşılması zor olan metinlerinin kavranmasına neden olmuştur.

Kitapta, Katma Değer Vergisi Yasası, maddeler itibariyle tek tek ele alınmış ve değişen maddeler ya da bent veya fıkralar da dahil, tümüyle ilgili gerekçelere yer verilmiştir. Daha sonra da o maddelerle ilgili genel tebliğlerin numarası ve tebliğin konuyla ilgili kısımları belirtilmiştir.

Maddeler açıklanırken, uygulamada karşılaşılan özellikli durumlara değinilmiş, örnekler verilmiş ve tartışmalı konulara ilişkin açıklama ve yorumlar yapılmış, bu bağlamda da tam anlamı ile duraksama yaratan konular için çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Konular açıklanırken dayanağı olan muktezalara (özelgelere) Danıştay kararlarına ve iç genelgelere bunların tarih ve numaraları dipnot halinde belirtilmek suretiyle metin önerilerinde bulunulmuştur.
Kitabın sonuna eklenen kaynakça ise özellikle okurların kendi sorunlarına yanıt arama aşamasında yol gösterici niteliktedir.

Sayın Kızılot'un çok zor ve anlaşılması pek kolay olmayan konuları basite indirgeyerek, adeta herkesin anlayabileceği hale getirme özelliği bu çalışması ile daha somut anlaşılabilir hale gelmiştir.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi Sayın Kızılot'un "genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 4. baskısı" gerçekleştirilmiş olan bu çalışması, tüm kesimleri ilgilendiren başyapıt olarak da kabul edilecektir.

Sözü edilen çalışmanın "Yaklaşım Yayıncılık Sanayi Ticaret AŞ'nin Yıldızevler Mahallesi 736. Sk. No: 7 Çankaya Konakları A. Blok Çankaya-Ankara" adresinden bizzat edinilmesi mümkündür. Ayrıca elektronik ortamda yaklasim@yaklasim.com ve www.yaklasim.com adreslerini kullanarak da istemin iletilmesi söz konusu olabilecektir.

"Katma Değer Vergisi Kanunu ve Uygulaması", 1704 sayfalık hacmi ile dev bir çalışmadır. Bu çalışma aynı zamanda uygulamadaki tüm konuları tam anlamıyla okurlarına yansıttığından, tüm mali müşavir, yeminli mali müşavir, stajyerler ile meslek mensuplarını, işverenleri, profesyonel olarak emeğini değerlendirenleri, mesleki sınavlara hazırlananları yakından ilgilendirmektedir.

Yaklaşım Yayıncılık'ın adeta 2010 yılı armağanı niteliğindeki olan bu çalışmayı tüm okurlarımıza tavsiye ederiz.

"Açıklamalı ve İçtihatlı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Uygulaması" kendi alanında Katma Değer Vergisi uygulaması ile iç içe yaşayan, ticari ve mesleki faaliyet gösterenler için de yol gösterici bir rehber niteliğindedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 662

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Katma Değer Vergisi Kanunu ve uygulaması