"KDV İstisnalar ve İadeler"

 

20.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

"KDV İstisnalar ve İadeler"

Veysi Seviğ - 20 Nisan 2005 Çarşamba - Dünya

Katma değer vergisi uygulaması açısından bir vergilendirme dönemi içersinde satın alınan mal ve hizmetlere ilişkin olarak ödenen katma değer vergilerinin aynı dönem içersinde hizmet sunumu veyahut da mal teslimleri nedeniyle hesaplanan katma değer verisinden indirilmesi gerekmektedir. Ancak dışsatım veyahut da sosyal ve stratejik konularda bazı teslimlerin uygulamada istisna kapsamında bırakıldığı gözlenmektedir.

Katma Değer Vergisi Yasası'nın ikinci kısmı verginden istisna edilmiş işlemleri belirlemiş ve hükme bağlamış bulunmaktadır. Yasal düzenleme gereği olarak;

. Mal ve hizmet ihracatı (KDV md: 11)

. Araçlar, petrol aramaları ve teşvik belgeli yatırımlarda istisna (KDV md: 13)

. Transit taşımacılık, (KDV md: 15)

. Diplomatik istisnalar, (KDV md: 15)

nedeniyle yapılan işlemlerle ilgili alımlar için düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen katma değer vergisi yükümlünün vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirim konusu yapılabilmektedir. Ancak vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanacak verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisi Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde yükümlüye iade edilmektedir.

Diğer yandan Katma Değer Vergisi Yasası'nın 28'inci maddesi uyarınca bazı mal ve hizmet teslimlerinde katma değer vergisi oranları düşürülebilmektedir. Bu bağlamda Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirim konusu yapılamayan katma değer vergisi toplamı da belli ilkeler çerçevesinde yükümlüye iade edilebilmekte veyahut da mahsup işlemine tabi tutulabilmektedir.

Katma Değer Vergisi'nin gerek hak sahibine iadesi veyahut da yine belirlenmiş bulunan işlemlere yönelik olmak üzere mahsup edilebilmesi için belirlenmiş bazı ilkelere uyulması kaçınılmaz olmaktadır.

Katma değer vergisi açısından iade ve istisnalar zaman içersinde ortaya çıkan ayrıntılar ve özellikler nedeniyle ayrı bir uğraş ve uzmanlık alanı haline dönüşmüş bulunmaktadır.

Bu bağlamda halen Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nde şube müdürü olarak çalışmakta olan Sayın Kemal Oktar, katma değer vergisi uygulamasında istisnalar ile bu istisnalar nedeniyle yüklenilen vergilerin iadesi için aranan koşullar ve düzenlenmesi gereken belgelerin özellikleri ile başvuru yöntemleri konusunda engin deneyim ve bilgi sahibi bir yönetici olarak tanınmaktadır.

Sayın Kemal Oktar daha önce hazırlamış bulunduğu "Katma Değer Vergisi İstisnalar ve İadeler" başlıklı kılavuz niteliğindeki kitabı, bu yılın şubat ayında 5228 ve 5281 sayılı yasalarla yapılan değişikleri de içerecek şekilde 5'inci baskısını yapmış bulunmaktadır.

Uygulayıcıların da bildiği üzere katma değer vergisi açısından iade ve mahsup işlemlerinin hukuki süreci ve özellikle iade işlemlerinde ortaya çıkan sorunları nedeniyle vergi hukukunun en önemli kurumlarından veyahut da işlemlerinden sayılmaktadır.

Bu bağlamda Sayın Oktar'ın yapmış olduğu çalışma ilk baskısından bu yana büyük ilgi görmüştür.

Sayın Oktar'ın söz konusu eserin beşinci baskısında da belirttiği gibi "Mevzuatın genişlemesi, kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan bazı hizmetlerin kısmi tevkifata tabi tutulması, hurda ve atık maddelerin tevkifat uygulamasından çıkarılıp istisna kapsamına dahil edilmesi, liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetlerin önce tam istisnadan kısmi istisnaya alınması, daha sonra tekrar tam istisnaya dahil edilmesi, tam istisnalara ve kısmi istisnalara yenilerinin eklenmesi gibi değişiklikleri beraberinde" getirmesi uygulamacılar açısından ayrı bir önem arz etmektedir.

Sayın Oktar, çalışmasının beşinci baskısında tüm değişiklikleri dikkate alarak "yeni KDV beyannamelerine göre" mahsup ve iade işlemlerini kolay ve öğretici nitelikte örneklerle açıklamış bulunmaktadır.

"KDV İstisnalar ve İadeler" başlıklı çalışma bir kılavuz, daha açıkçası başvurulması zorunlu bir yapıttır.

Söz konusu çalışma son yıllarda mesleki alanda çok özel çalışmaları yayına hazırlayan Maliye ve Hukuk Yayınları tarafından kitaplaştırılmıştır. Dileyen, söz konusu çalışmayı "Maliye ve Hukuk Yayınları Uğur Mumcu Caddesi Kırçiçeği Sokak No: 5/9 Gaziosmanpaşa/Ankara" adresinden bizzat edinebileceği gibi (0312) 447 46 72 - 446 29 93 - 447 43 88 numaralı telefonlar aracılığı veyahut da (0312) 447 42 86 faks aracılığı ile de istemde bulunabilirler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1016

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

"KDV İstisnalar ve İadeler"