Belge Basım Yönetmeliği'ndeki değişiklik

 

21.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Belge Basım Yönetmeliği'ndeki değişiklik

Veysi Seviğ - 21 Nisan 2005 Perşembe - Dünya

"Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkındaki Yönetmelik"in 5'inci maddesinde yapılan değişiklik gereği söz konusu belgelerin basımına yetkili kılınacak matbaa ve anlaşma yapılacak matbaa işletmecisinde aranacak vasıflar şunlardır:

. Matbaa işletmecisinin gerçek usulde gelir ve kurumlar vergisi yükümlüsü bulunması ve matbaanın kamu kurumu ve kuruluşuna ait olması,

. Gerçek kişilerde işletme sahibinin, tüzel kişilerde ise temsilcilerinin, vergi suçundan hapis veya ticaret, sanat ve meslek icrasından mahkumiyetle hükümlü olmaması,

. Matbaa işletmecisinin, basımı yapılacak belgelere seri ve müteselsil sıra numarası verebilecek ve yönetmelik gereği Maliye Bakanlığı tarafından gönderilmesi öngörülen bilgi formunun elektronik ortamda bakanlığa gönderilebilecek teknik donanıma sahip olması ve bu durumun yetkili makamlarca belgelendirilmesi, gerekmektedir.

Mevcut yönetmelik hükmüne göre Maliye Bakanlığı kağıt ortamında bilgi formunu gönderecek olanları belirleme yetkisine sahip bulunmaktadır.

Bu bağlamda Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 347 sayılı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere "Son genel nüfus sayımına göre nüfusu 5000 ve daha az olan yerlerde bulunan matbaa işletmecileri bastıkları belgelere ilişkin bilgi formunu kağıt ortamında gönderebileceklerdir. (07.04.2005 gün ve 25779 sayılı Resmi Gazete)

Söz konusu işletmeler bastıkları belgelere ilişkin bilgi formunu dört örnek olarak düzenleyecekler ve belgeyi teslim alanla birlikte imzaladıktan sonra, bunlardan bir örneği kendilerinde kalmak üzere, birini mükellefe, birini mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, diğerini ise kendisinin bağlı olduğu defterdarlığa belgelerin teslim edildiği ayı izleyen ayın 15'inci günü akşamına kadar verecekler ve kendilerinde kalan örneği düzenleme tarihini izleyen takvim yılı başından itibaren beş yıl süre ile muhafaza edeceklerdir.

Diğer yandan yönetmeliğin 14'üncü maddesinde yapılan değişiklik gereği olarak da "Matbaa işletmecileri basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak örneği yönetmelik ekinde bulunan bilgi formunu düzenlemek zorundadırlar. Bu bağlamda tebliğ ile yapılan yönlendirmeden de anlaşılacağı üzere bilgi formlarını internet ortamında göndermek zorunda olanlar "kullanıcı kodu, parola ve şifre" almak zorundadırlar.

Konuya yönelik olarak "şifre" alınabilmesi için "İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu"nun doldurularak kurumlar veyahut da gelir vergisi yönünden bağlı bulunulan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

Diğer yandan bağlı bulunduğu vergi dairesi tam otomasyona geçmiş olan matbaa işletmecilerine yapılan başvuru üzerine, kullanıcı kodu, parola ve şifreyi içeren kapalı zarfı mükellefe verecektir. Bağlı bulunulan vergi dairesinin tam otomasyona geçmemiş olması halinde de matbaa işletmecileri kendi vergi dairelerine başvuracaklar, ilgili vergi dairesi tarafından başvuru formunun bir örneğini Gelirler Genel Müdürlüğü'ne fakslayacaklar, bu işlem sonucunda Gelirler Genel Müdürlüğü kullanıcı kodu, parola ve şifre ihtiva eden kapalı zarfı matbaa işletmecisine iletilmek üzere bağlı bulunulan vergi dairesine gönderecektir. Vergi dairesi de zarfı imza karşılığında matbaa işletmecisine teslim edecektir.

Matbaa işletmecileri basımı yapılan belgeye ilişkin olarak iki örnek bilgi formu düzenleyerek belgeyi teslim alanla birlikte imzaladıktan sonra, formun bir örneğini mükellefe ve vekiline verecek, diğer örneği ise matbaa işletmecisinin nezdinde kalacaktır. Matbaa işletmecisi bu bilgi formunu en geç düzenlediği günü izleyen günün sonuna kadar elektronik ortamda internet üzerinden Maliye Bakanlığı'na gönderecektir.

Söz konusu yönetmelik ile ilgili açıklamaları içeren Vergi Usul Yasası Genel Tebliği 07.04.2005 tarihi de dahil bu süre içerisinde yapılan anlaşmalar gereği basılan belgelere ilişkin olarak düzenlenen ve internet ortamında gönderilmesi gereken bilgi formlarının 07.04.2005 tarihini takip eden beş iş günü içersinde internet ortamında Maliye Bakanlığı'na gönderilmesi öngörülmüş bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 2799

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Belge Basım Yönetmeliği'ndeki değişiklik