Vergi danışmanınız

 

23.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SORU- CEVAP

Vergi danışmanınız

 Veysi Seviğ - 23 Nisan 2005 Cumartesi - Dünya


SORU: Emekliyim, elimdeki sınırlı sermaye ile bütçeme katkı olur düşüncesi ile dükkan veya daire alıp satmayı düşünüyorum (Kiralama vs. komisyonculuk değil). Satış toplamının 3-5'i geçmeyeceğini sanıyorum. Bu durum benim vergi mükellefi olmamı gerektirir mi?

- Bazıları "yıllık 12.000 YTL'yi geçmeyen değer artışlarında vergi beyanı doldurulmaz."

- Bazıları da 1-2 satış da olsa vergi mükellefi olarak işyeri, stopaj, KDV beyanı doldurulması, vs. usulleri eksiksiz yerine getirmem gerektiğini söylemektedirler.

Bu duruma göre, işyeri açıp her türlü şartları yerine getirmem gerekir mi? Değil ise nasıl bir yol izlemem lazım ve bu tarz işte sınırlar nedir? Ne kadar satarsam mükellef olurum?

YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın 37'nci maddesi hükmü gereği olarak ticari amaçlarla yapılan işlemlerde elde edilen kazancın bu bağlamda vergilendirilebilmesi için devamlılık koşulu söz konusu olmalıdır. Bir işlemin devamlılık taşıdığı ise işlemin aynı vergilendirme dönemi içinde tekrarlanması ile mümkün bulunmaktadır. Başka bir anlatımla, maddi ve şekli anlamda bir ticari organizasyonun belirgin olmadığı durumlarda kazanç doğuran işlemin çokluğu devamlılık unsurunu belirleyen en nesnel ölçüdür. Bu bağlamda devamlılık unsurunun gerçekleşmesi halinde, bu işlemin kazanç sağlamak amacıyla yapılmadığını kanıtlama yükü vergi mükellefine düşer.

Sizin; bir takvim yılı içersinde birden fazla gayrimenkulu alıp satmanız halinde söz konusu işte devamlılık olduğu sonucuna varılabilinir.

Konuya ilişkin olarak Danıştay Üçüncü Dairesi'nin vermiş bulunduğu bir kararda "farklı yıllarda iktisap edildikten sonra... yılında elden çıkartılan birden çok taşınmaz bulunması, gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine" teşkil ettiğini kabul etmiştir. (Danıştay 3. Dairesi E.No: 2001/2606, K. No: 2003/4436)

Bir gayrimenkulün satın alındıktan sonra dört yıl içersinde elden çıkartılmasından sağlanan gelir, değer artış kazancı olarak kabul edilmektedir.

Böyle bir durumda sizin ifade ettiğiniz gibi 3-5 adet dükkan ve daireyi alıp belli bir süreç içersinde satışından elde edeceğiniz kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilecektir.

Yasal düzenleme gereği ticari faaliyette bulunanlar öncelikle vergi dairesine başvurarak yükümlülük tesis ettirecekler ve yaptıkları işlemlerle ilgili kayıt tutma yükümlülüğünü üstleneceklerdir.

Dolayısıyla sizin bu tür alım-satım işinden elde edeceğiniz kazanç, değer artış kazancı olarak değil, ticari kazanç olarak değerlendirilecektir.

SORU: Sayfiye yerlerinde baharın gelmesi ile beraber yazlıkların temizletilmesi işi gündeme gelmiştir. Şirketimize ait ve üst düzey personelin eğitim çalışmaları için tahsis edilen dinlenme tesisinin temizletilmesi işi bir firmaya verilmiş bulunmaktadır.

Söz konusu firma bize temizlik bedelini tahsil edebilmek için fatura kesecektir.

Ancak öğrenebildiğimiz kadarıyla fatura üzerinde hesaplanacak olan katma değer vergisi tevkifata tabi tutulacaktır. Burada yapılacak tevkifat oranı kaçtır? Yapılan tevkifat ne yapılacaktır?

YANIT: Katma değer vergisi ile ilgili olarak yayımlanan 91 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde de vurgulandığı üzere "bina temizliği, haşere mücadelesi, çöp toplama ve toplanan çöplerin imhası gibi işler için düzenlenecek fatura üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin yüzde ellisi oranında tevkifat yapılacaktır."

Katma değer vergisi uygulaması nedeniyle yapılan tevkifat, tevkifatı yapan yükümlü tarafından ilgili vergi dairesine beyan edilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 711

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi danışmanınız