2006 yılı arsa ve arazi birim değerleri tespit ediliyor

 

25.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

2006 yılı arsa ve arazi birim değerleri tespit ediliyor

Veysi Seviğ - 25 Nisan 2005 Pazartesi - Dünya


Maliye Bakanlığı tarafından Emlak Vergisi Kanunu 2005/1 seri numaralı İç Genelgesi ile yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere "2005 yılı bina, arsa ve araziler için 2006 yılına ait uygulanacak emlak vergi değerinin tespiti ile ilgili asgari ölçüde arsa ve arazi metrakare birim değer takdirlerinin yapılacağı yıldır."

Bir başka anlatımla 2006 yılı asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin tespitine ilişkin takdir işlemleri bu yıl içinde yapılacak ve sonuçlandırılacaktır.

Mevcut düzenlemeler ve yönlendirmeler çerçevesinde "Arsalar ve arsa sayılan parsellenmemiş araziler için 2006 yılına ait emlak vergi değeri ilgili belediyelerce, takdir komisyonları tarafından her mahalle ve arsa sayılan parselenmemiş araziyi sınırları içersinde bulunduran her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler itibariyle takdir olunan birim değerlere göre hesaplanacaktır. Turistik bölgelerde, valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parsellere ait 2006 yılı emlak vergisi değerinin hesabı da bu esasa göre yapılacaktır."

Araziler için 2006 yılına ait emlak vergi değeri ilgili belediyelerce, takdir komisyonları tarafından her il veya ilçe için arazinin kıraç, taban ve sulak olarak ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle takdir olunan metrekare birim değerlerine göre hesaplanacaktır.

Takdir işlemleri için görevlendirilecek komisyonların oluşumunda takdir edilecek gayrimenkulün arsa veya arazi olarak ayırımına göre görevli tespiti yapılacaktır.

Arsalara ait takdir komisyonu Vergi Usul Yasası'nın 72'nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca;

. Belediye başkanı veya tevkil edeceği bir memur (başkan),

. İlgili belediyeden yetkili bir memur,

. Tapu sicil müdürü veya tevkil edeceği bir memur,

. Ticaret odasınca seçilmiş bir üye,

. İlgili mahalle veya köy muhtarından,

oluşacaktır.

Arazilere ait takdir komisyonu ise Vergi Usul Yasası'nın 72'nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca;

. Vali (başkan),

. Defterdar,

. Tarım ve Köyişleri Başkanlığı il müdürü,

. İl merkezindeki ticaret odasından seçilmiş bir üye,

. İl merkezlerindeki ziraat odasından seçilmiş bir üyeden kurulur.

İdari bakımdan köy sınırları içinde bulunan bazı yerler, imar uygulaması açısından belediye mücavir alanlarının içine girebilmektedir. Buralarda bulunan ve "Arsa Sayılacak Parselenmemiş Arazi Hakkında Karar" uyarınca arsa sayılan yerler için, her köy itibariyle ayrı ayrı tespit yapılacaktır.

Oluşturulacak; arsalara ait takdir komisyonları asgari ölçüde arsa metrekare birim değerlerini en kısa zamanda tespit edeceklerdir. Arsalara ilişkin takdir komisyonu kararları mutlaka gerekçeli olacak ve yedi örnek halinde yazılacaktır. Ticaret ve ziraat odası bulunmayan yerlerde karar sayısı 5, bunlardan sadece biri bulunan yerlerde karar sayısı 6 örnek olacaktır. Bu tespitlere ilişkin olarak hazırlanacak kararın aslı, kararı veren komisyonda dosyalanacak, iki örneği ilgili belediyeye, bir örneği defterdarlıklara (gelir müdürlükleri), birer örneği ise takdirin ilgili bulunduğu il veya ilçe merkezindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına, ilgili mahalle veya köy muhtarlıklarına en geç 30 Haziran 2005 tarihine kadar teslim edilecektir.

Büyükşehir belediyesi bulunan illerde arsalara ait takdir komisyonu kararları en geç 01 Haziran 2005 tarihine kadar imza karşılığında merkez komisyonuna verilecektir. Merkez komisyonlarınca farklı değer belirlenmesi nedeniyle yeniden yapılan takdirlere ilişkin kararlar ise en geç 30 Haziran 2005 tarihinde ilgili yerlere imza karşılığında verilecektir.

Takdir komisyonlarının kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküler ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları on beş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açılabilir. Mevcut yasal düzenleme, arsa veya arazisinin değeri takdir yoluyla belirlenen hak sahiplerinin takdir edilen değerlere yönelik yargı yoluna başvurma yolunu kapatmış bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1196

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

2006 yılı arsa ve arazi birim değerleri tespit ediliyor