Kurumsal yönetim ve denetim

 

26.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kurumsal yönetim ve denetim

Veysi Seviğ - 26 Nisan 2005 Salı - Dünya


İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen I. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu ile VII. Türkiye Muhasebe Denetim Sempozyumu 20-24 Nisan tarihleri arasında yapılmıştır.

Sempozyumun açılış konuşmalarından sonra birinci oturumda IFAC (International Federation of Accountants) Genel Başkanı'nın "Dünyanın her yerinde ekonomik büyüme ve istikrar için muhasebe mesleği ile ilgili uluslararası sorunlar ve son gelişmeler" başlıklı ilginç tebliği sempozyum konularının önemini vurgulama ve açıklığa kavuşturma açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda IFAC Genel Başkanı'nın bizzat tebliğ sunmuş olması Türkiye'ye ve Türkiye'de muhasebe ve denetim mesleğine verilen önemin ayrı ve özel nitelikte bir göstergesi olarak kabul edilmelidir.

Sempozyumda açılış konuşmalarından sonra altı ayrı oturum ve altı ayrı konu, uzmanları tarafından tartışmaya açılmıştır. Oturum konuları;

. Dünyanın her yerinde ekonomik büyüme ve istikrar için muhasebe mesleği ile ilgili uluslararası sorunlar ve son gelişmeler ile ekonomik kalkınmada muhasebe denetiminin rolü,

. Kurumsal yönetim (Corporate governance),

. Finansal raporlama ve kamu çıkarlarının korunması,

. Risk yönetimi,

. Bilgi teknolojisinin getirdikleri,

. Muhasebe denetimi ve etik,

. Ticaret hukuku uygulamaları ve profesyonel muhasebe mesleği,

olarak belirlenmiş, sempozyum "Ekonomik kalkınma için muhasebe denetimi mesleği" başlıklı panel ile sona ermiştir.

Son on beş yıldır özellikle çok ortaklı şirketlerde başta pay sahipleri olmak üzere, tüm ilgililerin ve kamunun ideal düzeyde menfaatlerini korumaya yönelik hukuksal nitelikteki arayışlar giderek artmıştır. Bu arayışların başarılı olabilmesi için öncelikle muhasebe olgusunun güvence altına alınması gerekmektedir.

Uluslararası alanda "corporate governance" terimi ile anılan kuralların çok ortaklı şirketler için belirlendiği görülmektedir. Ancak kısa bir zaman aralığında bu kuralların diğer kurum ve kuruluşları ve hatta kamusal yönetimler için de geçerli olabileceği kabul edilmiştir. Hukuk ve işletme politikalarını ve öğretilerini de doğrudan doğruya etkileyen bu dinamik ülkemiz açısından önemli hale gelmiştir.

Kamusal yönetim kavramı şirketlerin şeffaflık, adil olma, hesap verilebilirlilik ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde faaliyet gösterebilmelerini sağlamaya yönelik ve özellikle ABD'de yaşanan şirket skandalları sonrasında tüm dünya gündemine gelen bir kavramdır. (Gürbüz, A. Osman, "Kurumsal Yönetim, Ülkemizdeki Düzeyine İlişkin Değerlendirmeler" Tebliğ Sf: 1)

Adillik, şeffaflık terimleri temelinde iyi yönetim ve denetimle, menfaatlerin ideal noktada uyumlaştırılması gerekliliği şeklinde özetnebilmektedir. "Hesap verilebilirlilik ise yönetimin, şeffaflığına, doğruluğuna, kararların açıklanabilirliliğine, kararların bir haklı sebebi, adil temeli olduğuna ve profesyonel niteliğine gönderme yapmaktadır. Sorumluluk ise gerevden kaynaklanan yükümlülüklere tam bağlılık, bunları gereği gibi bilinçle, hesap verilebilirlilik bağlamında yerine getirme anlamındadır. (Türk Ticaret Yasa Tasarısı Adalet Bakanlığı Ankara 2005, sf: 360)

Kurumsal yönetim yeni bir kavram olmasına karşın akademik çevrelerde üzerinde en çok araştırma yapılan ve halen, bu çalışmaların devam ettiği bir sahayı oluşturmaktadır. Ayrıca kavram dünya çapındaki kurumsal yönetimi iyileştirme çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle hükümetlerin, uluslararası örgütlerin ve iş dünyasının öncelikli gündem maddelerinden biri olmaya devam etmektedir. (Kıyılar, Murat-Belen, Muhammet "Kurumsal yönetim Kavramı ve ilkeler")

Gelişen dünya ekonomik yapısında ve uluslararası ekonomik ilişkilerde ortaya çıkan sorun ve tartışmaların temelinde daha çok mali tabloların güvenilir olmaktan uzak ve bu bağlamda belgeler üzerinde yer alan rakamsal verilerin gerçeği yansıtmadığı olgusu vardır. Bir başka anlatımla mali tabloların gerçeği yansıtması temel ilke olarak kabul edilmelidir.

Olayı bir başka açıdan irdeleyecek olursak "Güven kaybının nedenlerini daha iyi anlayabilmek ve bu sorunla daha iyi başa çıkabilmek için alınacak önlemlerin belirlenebilmesi için finansal raporlama sürecinde yer alan katılımcıların ve bu süreçte üstlendikleri rollerin belirlenmesinde fayda bulunmaktadır. (İbiş, Cemal "Finansal Raporlama kullanıcıların beklentileri ve uygulamada bunların karşılanma düzeyi konusunda yeniden yapılanma" sf: 9)

Dünya üzerindeki gelişmeler dikkatlice izlendiğinde kurumsal yönetimin muhasebe olgusu ile iç içe olduğu, dolayısıyla kurumsal yönetimdeki başarının "muhasebe" uygulamasındaki şeffaflık, adillik, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkeleri ile bütünleştiği anlaşılmaktadır.

Kurumsal yönetim uluslararası alanda ilgi görmüş, yaygınlık kazanmış, her ülke bu nedenle de kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanma gereğini kabullenmeye başlamıştır.

Ülkemizde değişik alanlarda yasaların yeniden yazılmasındaki amaçların arasında kurumsal yönetim olgusunun etkisi vardır.

Bilindiği üzere ekonomik işlemlerin belirlenmiş ilkeler çerçevesinde gruplandırılarak kayda alınması gerekmektedir. Gruplandırmaların yapılmamış olması finansal tablolarda yer alan rakamsal verileri de etkilemektedir.

Kurumsal yönetim ilkeleri, bir başka anlatımla siyasi yapılanmanın müsaade ettiği kadarıyla geçerli olabilecektir.

Yaşanan deneyimlerde siyasal iktidarların kurumsal yönetim ilkelerine duyarlı oldukları gözlemlenmiştir. Bir başka açıdan siyasi yaşamın ekonomik yaşama hakim olma isteği, kurumsal yönetimin gerekli kıldığı şeffaflığı olumsuz etkilemektedir.

Diğer yandan denetim ilke ve kuralları, tam ve doğru bir şekilde uygulansalar bile son teknolojik gelişmelerin yarattığı karmaşıklıklar karşısında yetersiz kalmaktadırlar. Bu durumun nedeni teknolojik gelişmelerde yaşanan hızın, bu teknolojik gelişmeleri denetleyecek yöntemlerin geliştirilmesinden daha yüksek olmasıdır. (Selvi, Yakup-Türel, Ahmet-Şenyiğit, Bora "Elektronik Bilgi Ortamlarında Muhasebe Denetimi" sf: 11)

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen I. Uluslararası Muhasebe Denetimi Sempozyumu ile VII. Türkiye Muhasebe Denetimi sempozyumunda sunulan tebliğler, bir yandan yaşanan siyasi güçlere dayalı ekonomik skandalların nedenlerini belirlerken, denetim ve raporlama ilkelerinde var olan özelliklerle ekonomik açıdan daha güvenilebilir bir dünyaya pencere açmaya yönelik çalışmalar ağırlık vermiştir. Sempozyuma katılamayanlar bu bağlamdaki bilgi ve bilgilendirme şölenini izleyememenin rahatsızlığını her vakit hissedeceklerdir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1276

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumsal yönetim ve denetim