Vergi yasalarında yapılması öngörülen değişiklikler

 

05.06.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi yasalarında yapılması öngörülen değişiklikler

Veysi Seviğ - 05 Haziran 2010 Cumartesi - Referans

Temel vergi yasalarının yeniden yazılımıyla ilgili çalışmalar sürdürülürken, mayıs ayının son haftasında "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair" yeni bir kanun tasarısı Meclis'e sunulmuş bulunmaktadır. Söz konusu yasa tasarısı uygulamada torba yasa tasarısı olarak tanımlanmakta olup, birden çok yasada değişiklik yapılmasını ve yine birden çok yasaya eklenti hükümler konulmasını öngörmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın genel gerekçesine göre, "2010-2012 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da uygulanacak kamu gelir politikalarının temel amacı büyüme, yatırım ve istihdamın desteklenmesi ile ekonomide kayıtdışılığın azaltılmasına katkıda bulunmak olarak belirlenmiş, bireysel ve kurumsal tasarruf ve sermaye birikiminin teşvik edilmesine" de vurgu yapılmıştır. Bu bağlamda da "Orta Vadeli Program döneminde, vergi politikalarının uygulanmasında istikrar ve vergilendirmede öngörülebilirliğin esas olacağı, vergi mevzuatı ve uygulamalarında sadeliği ve istikrarı sağlamak amacıyla yasal altyapının güçlendirileceği ve vergi idaresinin denetim ve uygulama kapasitesinin artırılması" öngörülmüştür.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Orta Vadeli Program'da yer verilen bu amaçların gerçekleştirilmesi yanında, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı kanun hükümlerinin de mahkemenin gerekçeli kararları dikkate alınarak yeniden düzenlenmesini öngörmektedir.

Bu çerçevede;
* Gelir Vergisi Yasası'nın vergi nispetlerini (oranlarını) belirleyen 103'üncü maddesinde yeniden düzenleme yapılarak ücret gelirleri ile diğer gelir unsurlarının vergilendirilmesine 01.01.2010 tarihinden geçerli olarak farklılık getirilmektedir.

* Gelir Vergisi Yasası'nın geçici 67'nci maddesinde yer alan dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için uygulanmakta olan "sıfır" oranına ilişkin hüküm kaldırılarak, tam ve dar mükellefler arasındaki farklılıklar giderilmekte, yatırım fonları dahil sermaye şirketleri için yüzde sıfır oranında vergi kesintisi (stopaj) yapılması öngörülmektedir.

* Yatırım indirimine yönelik süre kısıtlaması ortadan kaldırılarak, mükelleflerin yararlanılacak yatırım indirimi tutarlarını, döneme ilişkin kazanç tutarının yüzde 25'ini aşmayacak şekilde indirebilmelerine imkân tanımaktadır.

* Matrah takdiri için takdir komisyonuna başvurulması halinde duran zamanaşımı süresine ilişkin belirsizlik ortadan kaldırılmaktadır.

* Karar ve ilam harcı ödenmeksizin yargısal işlemlere devam edilebilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

* Finansman şirketlerince kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kâğıtlar ve sözleşmeli tarımı teşvik etmek amacıyla, tarımsal üretim sözleşmeleri Damga Vergisi'nden istisna edilmektedir.

* Kamu kurum ve kuruluşları tarafından işletilen sağlık kuruluşlarının, teşhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler Katma Değer Vergisi'nden bağışık tutulmakta, bu teslim ve hizmetler nedeniyle bu kuruluşlara kurumlar vergisinden muafiyet sağlanmaktadır.

* Ödünç para verme işlemini esas uğraş konusu olarak yapmayan, ticari icaplar gereği borç para verenler banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamı dışına çıkarılmakta, bu işlemlerinin finansman hizmeti kapsamında katma değer vergisine tabi tutulması öngörülmektedir.

* Türkiye'de vadeli işlem ve opsiyon borsalarının gelişmesi ve işlem hacminin genişlemesini sağlamak amacıyla, banka ve sigorta muameleleri vergisi mükelleflerinin, Türkiye'de kurulu vadeli işlem ve opsiyon borsalarında gerçekleştirdikleri vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri nedeniyle lehlerine kalan tutarlar için banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası getirilmektedir.

* Gelir idaresinin etkinliğinin ve mükelleflerin vergiye uyumunun artırılması ile incelenecek mükelleflerin nesnel risk analizlerine dayalı olarak seçilmesine yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

* Vergi incelemesine tabi olanların belirli süreler dahilinde her hal ve takdirde incelemeye alınması hüküm altına alınmaktadır.

* Mükellef haklarının korunması bakımından, vergi incelemelerinin vergi mevzuatına uygun şekilde yürütülmesi, öngörülebilir bir süre içerisinde tamamlanması ve incelemelerde yöntem ve uygulama birliği sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

* İdari para cezalarının tahsili sırasında zamanaşımı hesabının, vergi ve diğer kamu alacaklarında olduğu gibi yapılmasını temin etmek amacıyla değişiklik yapılmaktadır.

* Sözü edilen tasarıyla Maliye Bakanlığı'nın vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaşmasını sağlamak, vergi inceleme ve denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek, inceleme ve denetim rehberleri hazırlamak, vergi inceleme birimleri arasında koordinasyonu, bilgi akışını ve uygulama birliğini temin etmek ve Yıllık Vergi İnceleme ve Denetim Planını hazırlamak ve uygulamayı izlemek üzere Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu'nun oluşturulması öngörülmektedir

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 432

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi yasalarında yapılması öngörülen değişiklikler