İndirimli oranlı teslimlerde iade ve yetki

 

02.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

İndirimli oranlı teslimlerde iade ve yetki

Veysi Seviğ - 02 Mayıs 2005 Pazartesi - Dünya

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/2 maddesi hükmü gereği olarak "Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez." Ancak "... Bakanlar Kurulu tarafından vergi nisbeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükellefin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmelerden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına" mahsuben ödenir.

Yasal düzenleme gereği olarak indirimli orana tabi işlemlerden dolayı ortaya çıkan katma değer vergisi;

. Dönemsel (aylık) olarak belirlenecek miktarın üzerinde kalan tutarın mahsuben,

. Bir takvim yılı boyunca mahsuben iade edilemeyen tutarın tamamının yıllık olarak nakden,

iadesi mümkün bulunmaktadır.

Dönemsel olarak mahsuben iade edilecek kısma yönelik henüz herhangi bir Bakanlar Kurulu kararı oluşmadığından indirimli oranlı teslim yapan kurum ve kuruluşlara iade işlemi nakden yapılmaktadır.

Bu bağlamda, yasal düzenlemeden de anlaşılacağı üzere "Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 29/2. maddesinde düzenlenmiş olan indirimli katma değer vergisi oranına tabi işlemler nedeniyle iade talep edilebilmesi, bu işlemler nedeniyle indirilmeyen vergiler tutarının, prensip olarak o yıl için tespit edilmiş alt limiti geçmesine bağlıdır.

İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iadelerde;

. 1999 yılında (1) milyar lira,

. 2000 yılında (2) milyar lira,

. 2001 yılında (4) milyar lira,

. 2002 yılında (6.4) milyar lira,

. 2003 yılında (8.2) milyar lira,

tutarında alt limitler dikkate alınmıştır. 2004 yılındaki indirimli orana tabi işlemler için de 92 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin 2. bölümü ile 9.100 YTL'lik alt limit belirlenmiştir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 2005/8 numaralı Katma Değer Vergisi Kanunu sirkülerinde yapılan açıklamaya göre, örneğin 2004 yılında indirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklendiği ve indiremediği vergiler toplamı 20.000 YTL olarak tespit edilen bir mükellefe, bu yıla ait 9.100 YTL'lik sınır dikkate alınarak, 10.900 YTL'nin iadesi yapılacaktır. Bu bağlamda da "2004 yılına ait 9.100 YTL'lik alt sınıra geçmiş yıllar için tespit edilmiş bulunan tutarlar eklenmeyecektir." (11.04.2005)

Gerçekte "...indirimli oranda vergilendirilen işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerden indirilmeyen kısmın aylık bazda mahsuben iadesinin yapılabilmesine ilişkin olarak Bakanlar Kurulu'nca herhangi bir limit belirlenmemiştir". Yani Bakanlar Kurulu, yasa koyucunun öngördüğü düzenleyici işlemini yapmamıştır.

Bu durumda indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla yüklenilen ve 2004 yılındaki vergilendirme dönemleri itibariyle indirim konusu yapılamayan tutarların, limit belirlenemediği için mahsuben iadesinin de yapılamayan kısmının yıllık bazda iadesine olanak sağlayan idari düzenlemede, daha önceki yıllarda limit altında kalan kısmın 2004 yılında indirilemeyen kısma eklenmesi yolu da kapatılmış bulunmaktadır.

Örneğin 2003 yılında bir ticari işlemin indirimli oranlı teslimleri nedeniyle devrolunan katma değer vergisi hesabında yer alan 8 milyar liranın 2004 yılında indirim konusu yapılamayan 20.000 YTL'ye eklenmesi yolu bir anlamda söz konusu sirküler ile kapatılmış bulunmaktadır.

Bir başka görüşe göre de "...indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla 2004 yılında uygulanacak yıllık iade limiti" diye bir şey yoktur. 2004 yılından itibaren uygulanmak üzere kanunun 29/2 maddesinde yapılan değişiklik, Bakanlar Kurulu'na aylık mahsuben iade yapılacak alt limiti belirleme yetkisi vermekte, yıllık iade için bir limit belirleme yetkisi vermemektedir. (Oktar, Kemal "KDV İstisnalar ve İadeler" Maliye ve Hukuk Yayınları, Ankara, 5. Baskı, Sf: 244, Ankara 2005)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 894

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İndirimli oranlı teslimlerde iade ve yetki