Ya yenilenirsin ya da yenilirsin

 

17.07.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ya yenilenirsin ya da yenilirsin

Veysi Seviğ - 17 Temmuz 2010 Cumartesi - Referans

Hafta içinde okumuş bulunduğum ‘Ya Yenilenirsin Ya da Yenilirsin' başlıklı kitabın girişinde "Bu kitabı niçin yazdım" diye bir açıklama vardı. Çalışmanın birbirinden farklı dört temel amacı vardı. Şöyle ki;

* Yazar, ticari hayatta yaşadığı olumlu veya olumsuz olaylar sonunda edindiği bilgi ve deneyimleri okurları ile paylaşmak istiyordu ve

* Günlük hayatta sık sık duyulan ‘mikro ekonomi', ‘işletme yönetimi', ‘makro ekonomi' ile ‘ülkelerin ekonomi dengelerini etkileyen' olayları örnekleri ile anlatmayı,

* Binlerce yıllık insanlık tarihinde ortaya çıkan sosyal, kültürel ve siyasal süreçlerin oluşturduğu dönemlerde etkin olarak kullanılan ekonomik modelleri anlaşılır bir dille özetlemeyi,

* Yukarıda belirtilen terimleri en sade tanımlarla, en yalın bir anlatımla açıklamayı amaçlamıştı.

Belli bir amaca yönelik olarak hazırlanan ve bu amaçlarını başlangıçta okurlarına açıklama gereğini duyan kitabın yazarı ülkemizin başta gelen eğitimcilerinden Dr. İbrahim Arıkan'dır.

Dr. İbrahim Arıkan ülkemizde MEF (Modern Eğitim Fen) Dersaneleri'ni, bilahare MEF Okulları'nı kuran bir eğitmen ve işadamıdır. Bir başka açıdan durmadan çalışan ve aynı zamanda çalışma alanları yaratan bir kişidir.
Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı bir eğitimci olması yanında, otuz yılı aşkın bir süredir ülkemizdeki iki yüz bin öğrencinin yetişmesine katkı sağlaması, değişik sanayi ve hizmet sektörlerinde atılımcı kişiliği yanında, hakça gelir bölüşümünün sağlanamadığı bir ülkede maddi imkânı bulunmayan gençlere de kendi eğitim kurumlarında okuma imkânı tanıyan, paylaşımcı kişiliği ile de ülke gençlerinin daha iyi eğitilmesi ve yetiştirilmesi konusunda yaptığı çalışmalarla da tanınan Arıkan, örnek alınacak bir girişimcidir. ‘Ya Yenilenirsin Ya da Yenilirsin' kitabı bu bağlamda çok önemlidir.

Kitap beş bölümden oluşmaktadır.

* Birinci bölümde mikro ekonomi (İşletmeler Ekonomisi)

* İkinci bölümde makro ekonomi (Ülkeler Ekonomisi)

* Üçüncü bölümde tarihte uygulanan ekonomi modelleri (Tarihte Ekonomi)

* Dördüncü bölümde Osmanlı İmparatorluğu (Osmanlı İmparatorluğu'nun son 150 yılı ile Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşu)

* Beşinci bölümde küreselleşme ile ilgili bilgiler verilmiş, sonuçta da ‘tarihte uygulanan ekonomi modelleri' özet olarak sunulmuştur.

Arıkan'ın toplam 295 sayfadan oluşan kitapçığı, kanımızca içeriği itibariyle tüm işadamlarının ve ekonomi eğitimi alan tüm gençlerin elinin altında bulundurması gereken bir ziynet eşyası gibidir.

Dr. Arıkan başarılı iş hayatının yanında, farklı bir eğitim anlayışı ile kurduğu MEF Eğitim Kurumları'nı eğitim dünyasına kazandırmak için yaptığı çalışmaları nedeniyle 22 Mayıs 2009 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin saygın üniversitelerinden olan Roger Williams Üniversitesi tarafından beşeri bilimler dalında doktor unvanı verilmek suretiyle taltif edilmiştir. ‘Modern Fizik', ‘Biz Bize', ‘Orijinal Fikir Üretme ve Yaratıcılık', ‘Kurum Başarısı İçin', ‘Yöneticiye Mektup', ‘Her Durumda Başarmak', ‘Kriz Öncesi Haber Verir, Sonra Kapıyı Çalar', ‘Tarih Ekonomiyi, Ekonomi Tarihi Oluşturur' adlı sekiz kitabı, çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış makaleleri bulunan Dr. İbrahim Arıkan, yoğun iş temposuna rağmen sosyal ve kültürel içerikli çalışmalara da zaman ayırmıştır.

İbrahim Arıkan'ın ‘Ya Yenilirsin Ya da Yenilirsin' başlıklı kitapçığının ‘Küreselleşme' başlıklı beşinci bölümünde yapmış olduğu değerlendirmeye göre küreselleşmeyi ‘yeni bir dünya düzeni' diye yaygınlaştırmaya çalışanlar; "Dünya küçük bir köy, biz de köyde yaşayan komşularız, hatta akrabayız. Komşuluğumuzu, akrabalığımızı daha da artırmalıyız, daha da derinleştirmeliyiz.
Ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmeliyiz, daha da bütünleştirmeliyiz. Ticareti zorlaştıran gümrük ve benzeri sınırlamaları yok etmeliyiz. Bunlar, modası geçmiş uygulamalardır.

İsteyen istediği ülkenin şirketlerini alıp satmalı, isteyen istediği yerde istediği ticari faaliyeti zorlukla karşılaşmadan yapmalı, yabancı değiliz ya, aynı köyde yaşayan akrabalarız" diyerek dünyayı tezlerineikna etmeye çalıştılar.

Bu uygulama sonunda, ülke ekonomileri birbirine karıştı, ekonomik sınırlar belirsiz hale geldi. Bir ülkede olumlu ya da olumsuz gelişmeler, diğer ülkelerin ekonomilerini de etkilemeye başladı. Sayın Arıkan'ın bu değerlendirmesindeki haklılığı şu anda dünya üzerinde yaşanan belirsizlikler dikkate alındığında ayrı bir önem taşımaktadır.

1941 yılında Yozgat'ın Sorgun ilçesinin, Salur köyünde dünyaya gelen Arıkan, ilkokul öğretmeni olmak üzere sınavla Mimar Sinan İlköğretmen Okulu'na girmiş, okuldaki başarılarından dolayı lise öğretmeni olarak yetiştirilmek üzere Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'na seçilmiş, Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nu ve Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü'nü 1968 yılında bitirmiştir. Daha sonra 1968-1971 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü'nde asistan olarak çalışmıştır. Arıkan, Türkiye'de örnek alınacak bir eğitici ve iş yaratan işadamıdır. Ülkemizin Arıkan'lara ihtiyacı vardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 604

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ya yenilenirsin ya da yenilirsin